Politik

Blå partier kritiserer minkforhandlinger - regeringen forsøger at blåstemple ulovlig aflivning

Vær med i aftalen eller vær skyld i, at Danmark bliver det nye Wuhan, lyder beskeden fra regeringen ifølge de konservative.

Forhandlingerne om kompensation til de minkavlere, der har fået at vide, at de skal aflive deres mink, trækker ud.

Det skyldes dels, at regeringen ifølge flere af de borgerlige partier ikke er villige til at tilbyde den tilstrækkelige erstatning, og dels at den forsøger at lægge spørgsmålet om kompensation og den ulovlige ordre sammen.

- Regeringen har et ønske om, at hvis man vil være med til at give erstatning, så skal man også være med til at blåstemple den ulovlige aflivning af minkene. Regeringen har altså lidt mindre travlt med at gøre noget godt for minkavlerne og mere travlt med at hytte eget skind, siger den politiske leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, til TV 2.

Ifølge Vanoplagh er der tale om en konstruktiv forhandling om selve kompensationen, og det er derfor særligt spørgsmålet om den ulovlige instruks, der spænder ben.

- At sige, at hvis man vil være med i en aftale, så skal man også stå bag en hurtig beslutning om aflivningen af minkene, der står vi et andet sted. Vi mener, at det faglige grundlag er for tyndt, siger han.

Lyn-analyse

Når der nu er en sag om regulært lovbrud, som regeringen ikke kan tale sig ud af og få til at gå væk med henvisning til, at corona-situationen er alvorlig, så spiller det ind i oppositionens reaktion, at den har følt sig talt ned til de seneste otte måneder. Og ganske paradoksalt, så kunne man formentlig have undgået hele dette voldsomme forløb, hvis regeringen havde inviteret partierne med indenfor i beslutningsrummet, inden man beordrede alle mink nedslagtet.

Må ikke skygge for kompensationen

Også i Venstre kritiserer de, at spørgsmålet om den ulovlige instruks er en del af forhandlingerne.

- At regeringen har opført sig fuldstændig uværdigt overfor nogle mennesker, som har slidt og slæbt i det her land, det skal selvfølgelig ikke skygge for spørgsmålet om deres kompensation. Derfor vil vi selvfølgelig have skilt tingene ad, siger Sophie Løhde (V).

- Det er jo ikke minkbranchens skyld, at regeringen har stået og lovet ulovligheder ved at udstikke en ulovlig ordre. Derfor kæmper vi blandt andet for, at de selvfølgelig skal have fuld og hel erstatning - uagtet at regeringens behandling er dybt uværdig.

"Danmark kan blive ny Wuhan"

Hos Det Konservative Folkeparti er de klar til at gå med i en aftale om kompensation, som den ligger nu. Men også her lyder det, at forsøget på at få hjemmel til at aflive minkene overskygger forhandlingernes egentlige formål.

- Regeringen forsøger jo at stille det op på den måde, at enten går man ind for, at aflivningen af alle mink i Danmark bliver effektueret med det samme, ellers er man skyld i, at Danmark bliver det nye Wuhan. Det mener vi altså er en særdeles tvivlsom påstand videnskabeligt, siger Rasmus Jarlov (K).

Regeringen insisterer ifølge den konservative gruppenæstformand på, at partiet skal gå ind for "udslettelsen af minkavl", hvis der skal lande en aftale om kompensation.

- Det er vi ikke villige til. Vi mener ikke, at de to ting behøver at hænge sammen. Man kunne godt beslutte, hvordan kompensationen skulle se ud, hvis man afliver sine dyr, og så sidenhen beslutte, hvorvidt alle dyr skal aflives. Og vi mener især godt, at man kan udskyde fristerne for aflivning, siger han.

Partierne har forhandlet både mandag og tirsdag og skulle efter planen fortsætte onsdag aften. Forhandlingerne var sat til at starte klokken 17, men blev umiddelbart forinden udsat på ubestemt tid.