Mette Frederiksen beklager forløbet over for minkavlere og Folketinget

Travlhed er ikke en god undskyldning for manglende lovhjemmel, lyder det fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) indleder spørgetimen i Folketinget med at beklage over for landets mange minkavlere, men også de øvrige partier i Folketinget:

- Jeg skal beklage forløbet i spørgsmålet om lovhjemmel over for Folketinget og over for minkavlerne, siger statsministeren under indledningen af spørgetimen.

Udmeldingen kommer efter fødevareminister Mogens Jensen har erkendt, at regeringen ikke havde et tydeligt lovmæssigt mandat, da man i sidste uge beordrede danske minkavlere til at aflive alle mink i landet:

- Selvom der er travlt, skal det være klart, hvad der er lovhjemmel for. Det vil fødevareministeren redegøre for over for Folketingets partier, fortsætter hun.

Blev opmærksom på manglende lovhjemmel i weekenden

Flere partier i Folketinget ser med stor alvor pĂĄ sagen.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen kalder det "rystende", at Mette Frederiksen og den socialdemokratiske regering omgĂĄr lovgivningen pĂĄ den mĂĄde.

Under spørgetimen spørger han ind til, hvornår Mette Frederiksen vidste, at det var en ulovlig instruks.

- Det bliver Statsministeriet gjort opmærksom på i weekenden. Det er en fejl. Det er også en beklagelig fejl. Jeg sagde, vi ville komme til at begå fejl, og det her er en af dem, svarer Mette Frederiksen.

Ellemann: Har ikke fantasi til at tro pĂĄ det

Det er ikke godt nok, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen:

- Jeg har simpelthen ikke fantasi til at tro på, at der ikke var en eneste i det mødelokale, der lige sagde: "Måske vi skulle have lovhjemmel?". Statsministeren er tidligere justitsminister. Jeg tror simpelthen ikke på, at hun ikke har skænket det en tanke, at hun måske lige skulle sikre sig lovhjemmel, siger Venstre-formanden.

Oppositionen er stærkt utilfredse med regeringens udmeldinger i forbindelse med aflivningen af mink i hele Danmark.

Hos Dansk Folkeparti og De Konservative kræver man fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang, mens Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, siger, at det potentielt er en større sag en Tamilsagen, og at Ombudsmanden bør undersøge sagen. Nye Borgerlige vil stille et mistillidskvotum til regeringen, skriver formand Pernille Vermund på Twitter.

Oppositionen er svært utilfreds med regeringens håndtering af sagen om aflivning af mink i Danmark.

Blandt regeringens støttepartier forsøger De Radikale at gyde olie på vandene:

- Lov er lov, og lov skal holdes. Det gælder i alle sammenhænge. Men ingen af os har brug for panik. Derfor har vi brug for at få alle fakta frem i sagen. Men der er ingen tvivl om, at det er dybt alvorligt, siger Sofie Carsten Nielsen til TV 2.

Minister har bestilt redegørelse

Fødevareminister Mogens Jensen (S) sagde tidligere i dag, at han ikke kendte til den manglende lovhjemmel, da han flankeret af statsminister Mette Frederiksen (S) beordrede alle mink aflivet på et pressemøde i sidste uge:

- Det er gået hurtigt. Der er begået fejl. Og det beklager jeg. Men det ændrer ikke ved, at der er stor risiko ved at have minkavl i Danmark under corona.

Under spørgetimen i Folketinget handlede det i høj grad om aflivning af mink i Danmark.

Det er dig, der sidder med det øverste ansvar i ministeriet. Kan du godt blive siddende efter det her?

- Jeg tager ansvaret for det, der sker i mit ministerium. Anderledes kan det ikke være. Men vi har fra mit ministerium ikke ønsket at være i en situation, hvor vi har pålagt noget, vi ikke har hjemmel til, siger fødevareminister Mogens Jensen og tilføjer, at han nu har bestilt en redegørelse for forløbet.