Politik

Hvordan kunne statsministeren beordre alle mink aflivet uden at have styr på loven? Læs hendes svar her

Statsminister Mette Frederiksen (S) har stadig tillid til fødevareminister Mogens Jensen (S). Ellers ville ministerholdet se anderledes ud, siger hun.

Inden statsminister Mette Frederiksen (S) gav ordre til aflivning af alle danske mink på et pressemøde onsdag i sidste uge, var der en diskussion om det lovmæssige aspekt, men det drejede sig ikke om selve aflivningen af dyrene.

Det siger statsministeren på et pressemøde efter spørgetimen i Folketinget.

I stedet var der en juridisk drøftelse af, hvordan man kunne kompensere minkavlerne efter aflivningen.

Bliver bekendt med det i weekenden

Siden er det kommet frem, at regeringen ikke havde den nødvendige lovhjemmel til at kræve aflivning af samtlige danske mink. Derfor ville de fremmødte journalister have statsministeren til at svare på, hvornår hun blev bekendt med det faktum.

Hvem fortæller dig, at regeringen ikke har haft lovhjemmel til det her?

- Vi sætter en redegørelse i gang af hele forløbet, men Statsministeriet bliver bekendt med det i weekenden (efter pressemødet i onsdags, red.), og jeg bliver selv bekendt med det søndag, siger Mette Frederiksen, som altså dermed ikke sætter navn eller titel på, hvem der informerede hende om lovbruddet.

Gik ud fra, at der var hjemmel

Statsministeren blev flere gange spurgt ind til, hvorfor man ikke havde drøftet lovligheden af en så omfattende aflivning af så mange dyr. Det kom der ikke et klart svar på.

Flere gange under pressemødet anvendte statsminister Mette Frederiksen samme formulering:

- Da vi træffer beslutningen, er vi bekendt med, at der kan være en hjemmelsudfordring i forhold til kompensation, men ikke i forhold til aflivning.

Men spurgte du specifikt til, om der kunne være et hjemmelsproblem?

- Når vi træffer en beslutning, så lægger jeg selvfølgelig til grund, at der er hjemmel til sådan en beslutning.

Men spurgte du ind til det?

- Mit svar er som følger: Når vi træffer en beslutning, så lægger jeg selvfølgelig til grund, at der er hjemmel til beslutningen.

Har stadig tillid til minister

Statsministeren blev også spurgt ind til, om hun selv bad fødevareminister Mogens Jensen (S) informere minkavlerne om, at der ikke var lovhjemmel bag beskeden om, at alle raske mink skulle aflives.

Det gjorde statsministeren ikke, da hun havde "en klar forventning" om, at man "lever op til det, man skal som minister".

Først tirsdag fik minkavlerne besked fra fødevareminister Mogens Jensen om, at der ikke var lovhjemmel bag beslutningen. Men spurgt til, hvorfor minkavlerne ikke fik beskeden før, svarede statsministeren:

- Det er min klare forventning, at fødevareministeren selvfølgelig gør det.

På pressemødet understregede Mette Frederiksen dog, at hun fortsat har tillid til alle sine ministre. Hvis ikke hun havde det, ville ministerholdet være et andet.

Kritik fra oppositionen

På dagens spørgetime i Folketinget rettede oppositionen gentagen kritik mod regeringen håndtering af situationen, hvor flere millioner mink er blevet krævet aflivet i Danmark.

Partierne i blå blok mener, at fødevareminister Mogens Jensen (S) bør gå af, og kalder det en vaskeægte skandale.

- Det er et godt sted at starte, lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.