Regeringen vil mere end fordoble håndværkerfradraget

Ordningen giver skattefradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet.

Regeringen vil mere end fordoble boligjobordningen, der også er kendt som håndværkerfradraget.

Håndværkerfradraget blev indført som en forsøgsordning i 2011, men blev i 2018 gjort permanent. Den gives for udvalgte service- og håndværksydelser, som er udført i hjemmet eller fritidsboligen.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Skal sætte skub i økonomien

Boligjobordningen giver i dag sammenlagt 18.700 kroner i skattefradrag fordelt på henholdsvis service- og håndværkerydelser.

Serviceydelser giver fradrag på op til 6.200 kroner per person, mens håndværksydelser giver fradrag på op til 12.500 kroner per person.

Der lægges ifølge TV 2s oplysninger op til, at begge satser skal hæves markant i 2021 for at sætte skub i den danske økonomi.

Både loftet for serviceydelser og loftet for håndværksydelser skal ifølge regeringen hæves til 25.000 kroner.

Hvad kan jeg trække fra?

Servicefradraget gives blandt andet for: 
Almindelig rengøring (som vask og aftørring af flader i boligen, rengøring af toilet og bad støvsugning, gulvvask, boning, opvask, tøjvask, strygning, rensning eller vask af tekstiler, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde. 

Håndværkerfradraget gives blandt andet for: 
Energibesparelser (som isolering af ydervægge og udskiftning af vinduer og døre), energiforsyning (som solceller, varmeanlæg og ventilation), klimasikring (som dræn og regnvandsfaskiner), udvendigt malerarbejde, afmontering af brændeovn og installation af tyverialarm. 

 

 

Find det fulde overblik på skat.dk.

Boligforbedringer i høj kurs

Det højere fradrag er ikke den første indirekte håndsrækning, branchen har fået under coronakrisen.

En rundspørge lavet af Megafon i starten af oktober viste nemlig, at 44 procent af danskerne havde i sinde at bruge udbetalingen af tre ugers indefrosne feriepenge på boligforbedringer.

Landet over meldte håndværkere dengang om propfyldte ordrebøger og lang ventetid, og formidlingsvirksomheden 3Byggetilbud fortalte til TV 2, at de sammenlignet med året før havde modtaget 50 procent flere ordrer siden foråret, hvor udbredelsen af coronavirus sendte landet i nedlukning.

Kan mindske sort arbejde

Trods travlhed har erhvervsorganisationen Dansk Industri længe appelleret for et højere fradrag gennem boligjobordning. De foreslog i september konkret at hæve det skattefri beløb fra 18.700 kroner til 25.000 per voksen i husstanden.

Derudover har organisationen blandt andet foreslået at fjerne listen over opgaver, der kan trækkes fra, så det i stedet ville være muligt at få fradrag for samtlige håndværker-og serviceydelser.

Argumentet er, at et højere fradrag vil mindske sort arbejde og dermed betale sig selv ind i skatte- og momskroner.

Udover at forhøje boligjobordningen vil regeringen foreslå en eksportpakke, der skal styrke den danske eksport i lyset af covid-19-krisen, og initiativer, der skal tilgodese områder, som er særligt hårdt af coronarestriktionerne.

Herunder Nordjylland, hvor syv kommuner lige nu er underlagt særligt stramme restriktioner i et forsøg på at inddæmme den særlige cluster 5-mutation fundet blandt mink.