Politik

Regeringen beklager uklar kommunikation om mink-aflivning - en skandale af dimensioner, mener redaktør

Regeringen har ikke lovhjemmel til at kræve alle raske mink aflivet. Nu beklager Mogens Jensen.

Først lød regeringens melding, at alle mink - både raske og coronasyge - i hele landet skulle aflives.

Men kort efter kom det frem, at regeringen ikke har lovgrundlag til at kræve mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner slået ned.

Nu beklager fødevareminister Mogens Jensen (S): Han og regeringen ikke har været tydelige nok om, hvad der har og ikke har været lovhjemmel til med hensyn til minkaflivning

- Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger udenfor sikkerhedszonerne, lyder det i en skriftlig kommentar:

- Det har ikke været tilfældet i denne sag, og det vil jeg gerne beklage.

En skandale af dimensioner

Problemet er, at den lov, man bruger til at beordre minkene slået ned, ikke dækker alle mink - kun smittede besætninger samt besætninger inden for en radius af knap otte kilometer - den såkaldte sikkerhedszone.

Alligevel gik mange af landets 800 minkfarmere i gang med at aflive deres besætninger, men efterhånden som det manglende lovgrundlag kom frem, fortalte flere minkavlere, der er uden for sikkerhedszonerne, at de er stoppet med aflivningerne.

Forløbet er noget, der "ikke må ske", lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

- Det er skandale af dimensioner og ganske enkelt opsigtsvækkende, siger han.

Troels Mylenberg peger på, at udmeldingen blev et dødsstød til minkbranchen - selv om lovgrundlaget ikke var på plads.

- Man gamer med et helt erhverv uden at have styr på de love, som ministerierne er sat i verden til at få styr på. Nogen skal stå til ansvar for det her, siger han.

"Ingen tid at spilde"

Mogens Jensen begrunder regeringens udmelding med pandemiens alvor.

- Vi står i en global sundhedskrise, og derfor valgte regeringen at træffe en resolut beslutning. Når SSI siger, at en fortsat minkavl under en igangværende covid-19-epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, så er der ingen tid at spilde, og derfor blev der også straks sat gang i en lovproces, lyder det fra ham.

Tirsdag fremsætter Mogens Jensen på vegne af regeringen så et lovforslag, der har til hensigt at give myndighederne den - lige nu manglende - hjemmel til at aflive alle raske mink i landet.

Blå blok støtter ikke

Det kræver tre fjerdedeles flertal i Folketinget, men henover weekenden har flere partier trukket sig. Mandag har en samlet blå blok afvist at ville stemme for.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har blandt andet kaldt det "rystende", at regeringen giver en ordre om at aflive alle landets mink uden hverken at have lovhjemmel til det eller styr på, hvordan minkavlerne skal erstattes.

- Regeringen gambler med det danske demokrati, og det skal de holde op med, lød det fra Ellemann-Jensen .

Der er mellem 14 og 17 millioner mink på landsplan. Mandag eftermiddag oplyste Fødevarestyrelsen, at omkring 2,5 millioner af dem er blevet aflivet.