Politik

Mink-aflivninger skaber internt oprør i Venstre - hovedbestyrelsen indkaldt

Indkaldelsen til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde kommer efter et halvt døgns zigzag-kurs fra oppositionspartiet.

Venstre har mandag eftermiddag afholdt et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde.

Det sker, efter at mink-aflivningerne har skabt dybe rystelser internt i partiet.

Det bekræfter flere fremtrædende medlemmer af partiet overfor TV 2.

Peter Gæmelke er medlem af Venstres forretningsudvalg og tidligere formand for Landbrug og Fødevarer. Han fortæller, at partitoppens ageren i mink-sagen har fået bølgerne til at gå højt:

- Jeg kan bekræfte, at der har været oprør i partiet, og derfor har jeg også med glæde noteret mig, at man til formiddag har slået fast, at man ikke vil være med til at haste det her indgreb igennem, siger han til TV 2.

Så Jakob Ellemann-Jensen er blevet banket på plads?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Jeg kan kun sige, at det, regeringen har lagt op til, er et kæmpe indgreb i det danske samfund.

- Det er jo ikke kun producenterne, der bliver ramt. Det er også dem, der leverer materialer til bearbejdningen af mink, og dem, der skal sælge dem videre bagefter. Det er en hel sektor, der bliver ramt, og derudover også hele Nordjylland, hvor virksomheder nu ikke kan leve op til de kontrakter og aftaler, de har lavet. Og hvor er det juridiske grundlag? Derfor er jeg glad for, at vi nu sætter foden ned, siger Gæmelke.

Skiftede holdning på 12 timer

Det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde i Venstre blev ifølge TV 2s oplysninger indkaldt mandag med start klokken 14.

Indkaldelsen kommer efter et halvt døgns zigzag-kurs fra oppositionspartiet.

I en mail sendt ud til folketingsgruppen søndag aften klokken 21.30 skrev formanden:

- Beslutningen om at lukke minkproduktionen er ene og alene truffet af regeringen. Ud fra de oplysninger, vi har modtaget, har vi ikke grund til at betvivle den, står der i mailen, som TV 2 er i besiddelse af.

En holdning, som ifølge TV 2s oplysninger mildt sagt ikke var delt af alle Venstre-medlemmer, og bare 12 timer senere lød budskabet da også noget anderledes, da Jakob Ellemann-Jensen mandag morgen tonede frem på TV 2 News. Her slog han fast, at Venstre ikke kunne støtte hastebehandlingen af regeringens bombastiske udmelding om, at samtlige danske mink skal aflives.

- Baglandet har ønsket, at der kommer en ordentlig behandling af det her. Det er forundret over, hvor længe statsministeren kan få lov til at styre Danmark enevældigt, siger Peter Gæmelke til TV 2 efter formandens skifte.

Venstre trak deres opbakning

Den omstridte hastebehandling drejer sig om det lovforslag, der skal give regeringen hjemmel til at aflive alle landets mink.

I skrivende stund har den kun juridisk grundlag for at aflive syge dyr eller besætninger inden for en bestemt radius af en allerede smittet besætning.

Skal lovforslaget hastebehandles, kræver det opbakning fra 75 procent af Folketinget.

De borgerlige partier har dog på stribe lagt afstand til regeringens beslutning henover weekenden, og med Venstres seneste udmelding tegner der sig nu et billede af, at regeringen ikke får den nødvendige dispensation.

Venstres sene tilslutning har dog betydet, at folketingsmedlemmerne mandag formiddag var samlet til et ekstraordinært gruppemøde om situationen, og at hovedbestyrelsen altså ligeledes har været nødt til at samles.

Partierne var mandag eftermiddag samlet til forhandlinger om kompensation til minkavlerne, men nåede ifølge TV 2s oplysninger ikke til enighed.