USA VALG

Toprepublikanere tavse efter Bidens sejr - mens andre er klar til at komme med lykønskninger

Mens Donald Trump fortsætter sin kamp mod den demokratiske valgproces i USA, er der larmende tavshed fra flere højstående republikanere.

Mens præsident Donald Trump forsætter med at tordne mod valgresultatet og dets forløb, har mange ellers trofaste republikanske støtter forholdt sig tavse.

Et historisk valg blev lørdag afgjort i USA, da alle store amerikanske medier kunne berette, at præsident Donald Trump ikke længere havde mulighed for at genvinde posten som præsident.

Mens lykønskningerne til den nyvalgte præsident Joe Biden er strømmet ind fra hele verden, ser det noget anderledes ud med støtten til Donald Trump, der nægter at anerkende valgets udfald.

En række højtstående republikanere har endnu ikke tilkendegivet deres reaktion på lørdagens valgresultat.

En af dem er den toneangivende Mitch McConnell, der er senator i delstaten Kentucky og leder af det republikanske flertal i Senatet.

Fredag udsendte senatoren et tweet, hvor han gav udtryk for, at valgets udfald ikke kan afgøres, før alle lovlige stemmer er talt op, men siden da har han afholdt sig fra at kommentere på de seneste døgns begivenheder.

Den republikanske minoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, har endnu ikke udtalt sig om valgets udfald.

Også den republikanske minoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, har været tavs, siden Joe Biden blev erklæret vinder af valgkampen.

'Medierne må ikke afgøre præsidentvalget'

Der er dog en række republikanere, der har udtrykt støtte til den siddende præsident og kritik af valgprocessen.

En af dem er formand for den vigtige partikomité hos republikanerne, Ronna McDaniel. Hun mener ikke, at medierne har ret til at afgøre præsidentvalget.

Også senator Marco Rubio mener, at spørgsmålet om valgsvindel skal undersøges i det amerikanske retssystem, før en vinder udpeges. Det skriver han på Twitter.

Nogle accepterer nederlag

Uenigheden om, hvordan nederlaget skal tackles blandt de republikanske partifæller, kommer tydeligt til udtryk, når flere republikanere tager afstand fra præsident Donald Trumps retorik og krig mod valgresultatet.

Således har en række politiske modstandere til Joe Biden offentligt lykønsket den kommende præsident og vicepræsident med valgsejren.

Tidligere præsidentkandidat for republikanerne Mitt Romney gik lørdag til tasterne på Twitter, hvor han blandt andet kaldte Joe Biden en 'beundringsværdig karakter'.

Også den tidligere guvernør i Florida Jeb Bush samt republikaneren og tidligere guvernør i Ohio John Kasich har på Twitter accepteret lykønsket Joe Biden og den kommende vicepræsident Kamala Harris.

Demokraten Joe Biden er udråbt som vinder af præsidentvalget af alle store amerikanske medier.

Medierne vurderer, at den 77-årige demokrat efter flere dages stemmeoptælling har sejret i delstaten Pennsylvania, og han er dermed over de 270 valgmænd, det kræver for at vinde valget.