Coronavirus

Region og borgmestre holdt uvidende om mutation på Sjælland

En mandlig beboer på et midtsjællandsk plejehjem har været smittet med den mutererede covid-19, uden region eller kommune har været vidende om det.

Det fremgik tidligere af denne artikel, at en person på Midtsjælland var blevet smittet med en muteret coronavirus, cluster-5. Men på et pressemøde 6. november sagde Statens Serum Institut, at de havde taget fejl. Artiklen her er derfor ikke aktuel længere.

Hverken regionsrådsformand Heino Knudsen (S) eller borgmestrene i Sorø, Ringsted, Holbæk eller Faxe Kommune vidste, at en beboer på et plejecenter et sted i Midtsjælland har været smittet med den særlige "cluster-5"-variant af covid-19.

Det fortæller regionsrådsformanden til sn.dk.

- Jeg fik det at vide, da sundhedsministeren sagde det på pressemødet. Det kom fuldstændigt bag på mig, siger Heino Knudsen.

Mutation kan koste vaccinen

Heino Knudsen fortæller videre til sn.dk, at han omgående forsøgte at kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed, da det på torsdagens pressemøde kom frem, at den muterede virus ikke alene er fundet i Nordjylland.

Sundhedsmyndighederne understreger, at mutationen ikke er farligere end covid-19, som vi efterhånden kender den. Alligevel er det uhyre vigtigt, at den slås ned hurtigt, lød det fra Kåre Mølbak, faglig direktør i SSI.

Mutationen kan nemlig i værste fald gøre en kommende vaccine mod covid-19 enten ubrugelig eller mindre effektiv, lyder advarslen fra sundhedsmyndighederne.

Smittet i august eller september

Allerede onsdag kom det frem, at "cluster-5"-mutationen er bekræftet hos 12 danskere, men indtil pressemødet torsdag var det troen, at der udelukkende var tale om smitte i nordjyske kommuner.

En mandlig beboer på et midtsjællandsk plejehjem blev dog enten i august eller september bekræftet smittet med mutationen, lod Kåre Mølbak fortælle. Det er i samme periode, at de resterende 11 blev konstateret smittet.

Alligevel blev regionsrådsformanden og de relevante borgmestre altså først orienteret på lige fod med resten af Danmark.