Coronavirus

Redaktør kalder stigende smitte på Christiansborg ’alvorlig’

Folketinget indfører nye restriktioner som følge af øget smitte blandt politikere.

Næsten halvdelen af regeringens ministre er i selvisolation, justitsministeren venter på svar på sin coronatest, og fem folketingsmedlemmer er konstateret smittet med covid-19.

Det er den skinbarlige virkelighed for Folketingets og dets 179 medlemmer tirsdag aften.

Og det er kritisk. Sådan lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg:

- Det er en alvorlig situation for Christiansborg. Selvfølgelig fortsætter lovgivningsarbejdet, og man har aktiviteter, men dem drosler man altså voldsomt ned med. Man er nervøs for, at det bliver et coronaepicenter, siger han.

Udtalelsen kommer, efter Folketingets Præsidium tirsdag aften meddelte, at man indfører restriktioner i forhold til tilhørere ved møder.

Otte ministre i selvisolation

Restriktionerne er indført, fordi fem folketingsmedlemmer inden for de seneste 24 timer er konstateret smittet med covid-19.

Og af den årsag er 8 ud af regeringens 20 ministre samt flere ordførere gået i frivillig isolation, fordi de har været i kontakt med mindst én af de smittede.

Jeg havde forventet, at nogle af dem, der er helt centrale for landets magt- og myndighedsudøvelse fik hurtigere svar

Troels Mylenberg, politisk redaktør

Samtidig venter politiske iagttagere med lige dele frygt og spænding på, at justitsminister Nick Hækkerup (S) får svar på sin coronatest – han blev testet mandag grundet symptomer. Særligt interessant er det, fordi justitsministeren fredag var til møde med statsminister Mette Frederiksen (S).

Er det være tilfældet, vil statsministeren skulle arbejde hjemme og være selvisoleret, og ”så er der tale om noget anden situation”, siger Troels Mylenberg:

- Landets justitsminister er blevet testet i går, og selvom vi alle skal vente cirka 24 timer, havde jeg forventet, at nogle af de her, der er helt centrale for landets magt- og myndighedsudøvelse, kunne få et lidt hurtigere testsvar, siger Troels Mylenberg.

TV 2 har tirsdag aften været i kontakt med pressetjenesten i både Statsministeriet og Justitsministeriet, og de oplyser, at der endnu ikke er noget nyt.

Stor smitteopsporing i gang

Lavpraktisk betyder de nye restriktioner, at der ikke må være gæster til åbne samråd, folketingsmedlemmer må have færre gæster, og der bliver lukket ned for rundvisninger og skolepraktik.

I foråret havde Folketinget betydeligt hårdere restriktioner, hvor der var lukket ned for blandt andet samråd og spørgsmål til ministrene. Men det gør man altså ikke denne gang.

Formand for Folketinget, Henrik Dam Kristensen (S), fortalte om de nye restriktioner efter et møde i Folketingets Præsidium tirsdag eftermiddag.

Det skal sikre, at vi får et lavere tryk på Christiansborg

Henrik Dam Kristensen (S), formand for Folketinget

Her fortalte han, at de nye restriktioner er lavet i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Det skal sikre, at vi får et lavere tryk på Christiansborg. Men det er vigtigt, at vi fortsat kan mødes og stemme i Folketinget. Med god afstand selvfølgelig, sagde Henrik Dam Kristensen, der understregede, at Folketinget indtil nu har levet op til alle restriktioner trods smittestigning.

Selvom meget fokus er rettet mod, om justitsministeren er smittet med covid-19, og på at statsministeren dermed risikerer at skulle i selvisolation, er også sket smitte andre steder på Christiansborg.

- Det værste ved det her er, at det ikke kun er én begivenhed, det kan føres tilbage til. Det er ved flere forskellige typer møder, at smitten åbenbart har bredt sig, og det betyder jo, at der lige nu er den helt store smitteopsporing i gang på Christiansborg, siger Troels Mylenberg.

Blandt de fem smittede er formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, samt Venstres forsvarsordfører og tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Lars Christian Lilleholt er indlagt på Odense Universitetshospital.