Coronavirus

Møde om smitte på Christiansborg senere i dag - Pia Kjærsgaard vil ikke afvise nedlukning af Folketinget

Mette Frederiksen deltog fredag i et møde med justitsminister Nick Hækkerup, som nu har corona-symptomer.

Coronavirus spreder sig lige nu på Christiansborg. En række folketingsmedlemmer er smittet, og flere S-ministre er gået i selvisolation.

Derfor holder Folketingets Præsidium tirsdag eftermiddag møde om situationen - og ifølge Pia Kjærsgaard, som er medlem af præsidiet for DF, vil hun ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at lukke Folketinget ned.

- Det frygter jeg selvfølgelig, men skal vi gøre det, så må vi jo gøre det. Det her er en alvorlig situation, og vi er ramt af det, siger hun.

Det er gået stærkt det sidste døgn, det må jeg sige

Henrik Dam Kristensen (S), formand for Folketinget

Fem testet positive

Fredag blev de konservatives transport- og forsvarsordfører Niels Flemming Hansen testet positiv coronavirus.

Tre dage senere - mandag aften - meddelte både folketingsmedlem for Socialdemokratiet Jeppe Bruus og stedfortrædende folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti Egil Hulgaard på henholdsvis Facebook og Twitter, at de også er testet positive.

Tirsdag blev Venstres forsvarsordfører og tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt indlagt med både covid-19 og lungebetændelse på Odense Universitetshospital. Det skriver også han på Facebook.

- Jeg ligger ned og får ilt og har fået at vide af lægerne, at jeg skal holde mig i ro. Jeg har heldigvis ikke deltaget i større fysiske møder de seneste fem dage, og dem jeg har været tæt på, har jeg kontaktet privat eller via sociale medier, siger han til TV 2 Fyn.

Senere på dagen meddelte også formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, at han er testet positiv.

- Jeg har det heldigvis rigtig godt, men tager selvfølgelig alle forholdsregler og arbejder hjemmefra, så jeg ikke risikerer at smitte andre, skriver han blandt andet på Facebook.

Otte ministre har isoleret sig

Udover de bekræftede tilfælde har en række ministre og folketingsmedlemmer tirsdag meddelt, at de er gået i selvisolation og lader sig teste for coronavirus.

Det gælder indtil videre:

 • Justitsminister Nick Hækkerup (S)
 • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
 • Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
 • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
 • Miljøminister Lea Wermelin (S)
 • Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen (S)
 • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S)
 • Finansminister Nicolai Wammen (S)
 • Gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup (SF)
 • Medlem af Folketinget Naser Khader (K)
 • Medlem af Folketinget Kasper Sand Kjær (S)
 • Medlem af Folketinget Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Derudover fortæller gruppeformand for De Konservative, Mai Mercado, at hele den konservative folketingsgruppen er blevet testet tirsdag.

Ifølge en pressemeddelelse fra statsminister Mette Frederiksen (S) deltog hun fredag også i et møde med justitsministeren. Det vides dog endnu ikke, om statsministeren også vil lade sig teste.

Tirsdagens afstemninger aflyst

På grund af coronasituationen er tirsdagens tre afstemninger i Folketingssalen blevet aflyst, mens dagens spørgetime med statsministeren blevet udsat til onsdag - forudsat at justitsministeren inden da har fået et negativt svar på sin test.

Det skriver Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

- Jeg havde håbet, at der på nuværende tidspunkt ville foreligge et negativt svar på den test, justitsministeren fik foretaget i går, således at spørgetimen i dag kunne gennemføres uden risici, men der foreligger endnu ikke et testresultat, siger hun blandt andet.

Men selvom situationen er alvorlig, understreger formand for Folketinget, Henrik Dam Kristensen (S), at man gør alt, hvad man kan, for at fortsætte lovarbejdet på Christiansborg.

- Udbredelsen af smitte med covid-19 i Folketinget siger noget om, hvor alvorligt vi som Folketing, arbejdsplads og danskere skal tage denne her situation. For det er gået stærkt det seneste døgn, det må jeg sige, siger han til Ritzau.