Politik

Radikale med markant kursskifte oven på dramatiske uger

Sofie Carsten Nielsens kursændring kan gøre Mette Frederiksens liv lettere, siger TV 2s politiske analytiker.

Radikale Venstre dropper truslen om at stemme imod en finanslov for næste år, hvis ikke regeringen vil halvere udslippet af drivhusgasser i 2025 målt i forhold til niveauet i 1990.

Det siger partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, til Politiken.

- Vi er ikke i en position, hvor vi skal bruge resten af efteråret på at udstede trusler om valg, siger hun til avisen.

Garanterede at vælte regeringen

Dermed tager hun afstand fra den konfrontatoriske linje som Morten Østergaard har lagt gennem de seneste år, og som hun selv videreførte på talerstolen til Folketingets åbningsdebat for få uger siden.

Her beskyldte Sofie Carsten Nielsen statsministeren for "mangel på grønt lederskab", og så fremsatte den nyvalgte leder en "klimagaranti".

- Jeg vil for min del garantere, at vi radikale i det her efterår ikke vil lægge stemmer til en finanslov, medmindre vi får sat Danmark på sporet af en mærkbart grønnere fremtid. Det er mit løfte til danskerne her på min allerførste dag som partileder, sagde Sofie Carsten Nielsen.

Analytiker: Kan få stor betydning for Mette F.

I forbindelse med sin tale mødte Sofie Carsten Nielsen bred kritik fra flere politiske kommentatorer.

En af dem, der undrede sig over den politiske leders udmelding, var politisk kommentator Hans Engell:

- Jeg synes, det var rigtig uklogt. Hun havde ikke behøvet at gentage truslen om at stemme imod finansloven. Hun kunne sagtens have moderet linjen fra Morten Østergaard. Hun spillede den benhårdt. På den måde afskar hun sig fra indflydelse, sagde Hans Engell i Besserwisserne 9. oktober.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder er Sofie Carsten Nielsens kursændring noget, der bliver lagt mærke til på Christiansborg - og især hos regeringen.

- Det er en melding, der kan få rigtig stor betydning for rød blok og Mette Frederiksen. Det kan gøre Mette Frederiksens liv lettere de kommende år.

Stor tilbagegang

Siden Sofie Carsten Nielsens trussel fra talerstolen fortsatte turbulensen i Radikale Venstre. Der blev af flere omgange sat spørgsmålstegn ved hendes udtalelser i forbindelse med Morten Østergaards krænkelsessager. For hvor meget vidste Sofie Carsten Nielsen, der i mange år havde været en del af de radikales ledelse?

Det hele endte med endnu et gruppemøde 18. oktober, hvor folketingsgruppen sluttede fred.

Men de seneste ugers uroligheder i partiet har kostet partiet vælgeropbakning.

En Megafon-måling lavet for TV 2 udgivet 22. oktober viste, at Radikale Venstre står til at få 3,9 procent af stemmerne mod de 8,6 procent, de fik ved valget i 2019. I en måling fra august havde de radikale en opbakning på 7,3 procent.

Kort sagt: på to måneder var partiet blevet halveret.

- Havde fremstået utroværdige

Hans Redder peger på, at kursændringen kommer til at få indflydelse på efterårets forhandlinger, hvor der blandt andet skal forhandles om elbiler, en grøn skattereform og selvfølgelig finansloven.

- Alle kan se på meningsmålinger, at det sidste Radikale Venstre har brug for, er at fremprovokere et valg. Det ved politikerne omkring forhandlingsbordet. De havde fremstået mindre troværdige ved forhandlingsbordet, hvis de var blevet ved med at true med et valg, som de egentlig ikke havde lyst til.