Politik

Sophie Hæstorp vil være overborgmester - det er "dikteret fra oven", siger politisk redaktør

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden (Arkivfoto). Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Indtil videre har to kandidater meldt sig til posten som ny overborgmester i København.

Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden, melder sig som kandidat til posten som Socialdemokratiets spidskandidat i København.

- Det har været en utrolig svær beslutning at stille op til at blive spidskandidat til overborgmesterposten i København for Socialdemokratiet. Og med en vis vemod, at jeg kan ende med at forlade regionen som formand, skriver hun på Facebook.

Stillingen som overborgmester i København er blevet ledig, efter Frank Jensen trak sig fra posten 19. oktober.

Det skete, efter den tidligere næstformand for Socialdemokratiet blev anklaget for at have krænket flere kvinder.

Peget på af partitoppen

Lars Weiss (S) fra Borgerrepræsentationen i København er for nuværende fungerende overborgmester, efter at Frank Jensen trådte tilbage, men han understreger torsdag over for TV 2, at han ikke har i sinde at stille op ved kommunalvalget.

Det har til gengæld tv-vært Mette Reissmann, som også tidligere har siddet i Folketinget. Hun meddelte for få dage siden sit kandidatur, og der er derfor lagt op til kampvalg.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, er Hæstorps udmelding ikke ensbetydende med, at vi ikke kommer til at se endnu flere kandidater. Men der hersker ingen tvivl om, at netop hendes kandidatur er "sanktioneret oppe fra":

- Det lugter langt væk af, at partiet har peget hende ud og sagt, at det vil være rigtig godt, at det blev netop hende, siger Troels Mylenberg.

- Når man desuden sidder i den stilling, hun gør, går man ikke ud og siger, at man hellere vil have et andet job, medmindre der er fuld opbakning fra det høje parti. Hun er dead man walking som regionsformand fra nu af.

Har statsministerens tillid

Sophie Hæstorp Andersen blev valgt til Folketinget første gang i 2001, da hun var 27 år. I 2005 mistede hun sit mandat, men kom ind igen i 2007, da Pia Gjellerup trådte ud. Ved valget samme år blev hun valgt på ny.

Hun har været formand for regionsrådet i Region Hovedstaden siden 2014, men er ifølge Troels Mylenberg ikke "sådan en, som alle københavnere genkender, når hun går ned ad Strøget".

- Men det er heller ikke nødvendigt, for hun er en god kandidat, fordi hun er rutineret. Hun kender spillet, har siddet på Christiansborg, er yngre kvinde og en del af den generation, der har magten i Socialdemokratiet i øjeblikket. Læg dertil, at hun har statsministerens tillid. Det betyder meget, siger han.

Undervisningsminister peger på Hæstorp

Tidligere torsdag gav undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på Twitter udtryk for, at hun håbede, den 46-årige Sophie Hæstorp Andersen ville stille op som Frank Jensens afløser.

Derfra gik der ikke længe, før Hæstorp selv gik til tasterne og gjorde det officielt.

Yes! Jeg er Brøndbyfan 💛💙, men jeg elsker København! Jeg er rigtig stolt over, hvad jeg har udrettet i Region...

Posted by Sophie Hæstorp Andersen on Thursday, October 29, 2020

TV 2 har talt med flere kredsformænd, som endnu ikke er klar til at udnævne, hvem de peger på som Socialdemokraternes spidskandidat. De henviser til, at det er muligt at melde et kandidatur helt frem til 8. november.

- Kredsene ville gerne selv have fundet på, hvem der skal være deres spidskandidat, i stedet for at få det dikteret fra oven. Jeg siger ikke, at det nødvendigvis bliver et problem, men der skal helt sikkert lige kommunikeres ned gennem rækkerne nu, at Hæstorp er en god kandidat til posten, siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

Når alle kandidater har meldt sig på banen til overborgmesterposten, vil en urafstemning afgøre, hvem der i sidste ende skal være Socialdemokratiets spidskandidat til den fremtrædende politiske post i København.