Politik

Udenrigsministeren fordømmer Erdogans adfærd i ny Muhammedkrise

I lande som Kuwait, Jordan og Qatar har supermarkeder tømt hylderne for franske varer, og talrige demonstranter kræver et total boykot.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, "fordømmer" den tyrkiske præsident Erdogans adfærd.

Det fortæller han i et interview med TV 2, efter en række mellemøstlige lande med Tyrkiet i spidsen har opfordret til at boykotte franske varer.

- Det her er på ingen måde i orden. Vi fordømmer den form for adfærd, siger Jeppe Kofod til TV 2.

Opfordringen til boykot kommer, efter at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har slået fast, at franskmændene skal have lov til at vise Muhammed-tegningerne i Frankrig.

Et spørgsmål, der atter er blusset op, efter at en fransk lærer for uger tilbage fik skåret halsen over efter at have vist tegningerne som led i sin undervisning om ytringsfrihed.

Danmark står last og brast med Frankrig i denne sag

Jeppe Kofod (S), udenrigsminister

Erdogans håndtering "under al kritik"

Siden drabet på den franske lærer og Macrons billigelse af at vise tegningerne er en bølge af anti-franske følelser gået gennem den muslimske verden.

Den første reaktion kom fra den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, der lørdag kommenterede Macrons kritik af radikale islamister i usædvanligt stærke vendinger.

- Hvad kan man sige om et statsoverhoved, der behandler millioner af medlemmer af et andet trossamfund på denne måde? Først og fremmest at han skal mentalundersøges, sagde den tyrkiske præsident i en tv-tale, som Frankrig tog så ilde op, at landet hjemkaldte sin ambassadør i Tyrkiet.

Og der må altså ikke herske tvivl om, hvor Danmark står i den sag, lyder det nu fra udenrigsminister Jeppe Kofod, som kalder Erdogans håndtering "under al kritik".

- Danmark står last og brast med Frankrig i denne sag, siger udenrigsministeren.

Han holdt allerede tirsdag et virtuelt møde med Tyrkiets handelsminister, Ruhsar Pekcan. Her fortalte han, at Danmark står 100 procent på franskmændenes side.

Udenrigsministeren tilføjer over for TV 2, at Danmark arbejder for en "meget klar og hård reaktion". Han kalder ytrings- såvel som religionsfrihed for fundamentale værdier i både Danmark og Frankrig.

- Vi står vagt om de værdier, og jeg har opfordret resten af de europæiske lande om at gøre det samme, siger han til TV 2.

Afbrændinger og boykot

Efter Erdogans kontroversielle udmelding om den franske præsident har supermarkeder i lande som Kuwait, Jordan og Qatar tømt hylderne for franske varer.

I Bangladeshs hovedstad, Dhaka, deltog flere end 40.000 mennesker mandag i en demonstration, der krævede en total boykot af selvsamme.

Billeder derfra viser blandt andet, hvordan demonstranterne afbrændte en dukke, der skulle forestille den franske præsident.

Lignende demonstrationer med afbrændinger af Macron-billeder og franske flag har fundet sted i Libyen, i Gaza og i det krigshærgede Syrien.

Perspektiv

Den danske Muhammed-krise kort fortalt

Sagen om de 12 tegninger tog sin begyndelse, da Jyllands-Posten 30. september 2005 bragte en række tegneres bud på, hvordan profeten Muhammed tog sig ud.

De satiriske tegninger var en reaktion på, at ingen danske tegnere turde lægge navn til en række illustrationer i en ny bog om Muhammeds liv.

Ifølge islam må profeten nemlig ikke portrætteres. Derfor skabte Jyllands-Postens 12 skildringer røre - ikke blot blandt muslimer i Danmark, men også i resten af verden.

Protesterne fra nær og fjern væltede ind. Ikke kun til avisen, men også til regeringen og den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V). Danske flag blev brændt af flere steder i Mellemøsten, og den danske ambassade i Damaskus blev angrebet.

Imens fastholdt Jyllands-Posten, at tegningerne blev bragt som en reaktion over for selvcensur og indskrænkning af ytringsfriheden.