Krænkelser på arbejdet

Toprådgiver i SF fratrådt efter ny krænkelsessag

SF bekræfter, at partiet den seneste tid har haft flere sager om krænkelser i partiet, og at man i de tilfælde har tilbudt krisehjælp til ofrene.

Antallet af krænkelsessager i dansk toppolitik vokser og rammer nu også SF.

Tidligere på ugen kom det frem, at en fremtrædende rådgiver, der har været ansat i partiets sekretariat på Christiansborg igennem næsten ti år, med kort varsel er fratrådt. Nu kan TV 2 efter samtaler med flere kilder i SF afsløre, at det skyldes anklager om gentagne seksuelle krænkelser.

Krænkelserne består ifølge TV 2s oplysninger af både fysisk berøring i festligt lag og mindst én upassende skriftlig besked. De har fundet sted, mens rådgiveren var ansat i SF.

Tip os - krænkelser i politik

Kender du til krænkelser, sexisme, sexchikane eller anden grænseoverskridende adfærd i det politiske miljø, og vil du gerne fortælle om det, så hører vi meget gerne fra dig. 

Skriv til journalist Jesper Vestergren (jves@tv2.dk) eller Cecilie Patscheider (cepa@tv2.dk). Alle henvendelser bliver behandlet fortroligt. 

Sekretariatschef bekræfter fratrædelse

TV 2 ville gerne have spurgt SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, om sagen, men hun ønsker ikke at udtale sig og henviser i stedet til sekretariatsleder Jens Andersen.

Han bekræfter, at den pågældende rådgiver ikke længere er ansat i partiet, og at han fratrådte sin stilling umiddelbart inden efterårsferien ”efter gensidig aftale”.

Han vil ikke sige hvorfor, da der er tale om en personalesag, og vil derfor heller ikke forholde sig til, om det skyldes seksuelle krænkelser.

Krænkelsessager har fået konsekvenser

Jens Andersen bekræfter dog, at der for nylig har været sager om netop det emne i SF.

- Jeg kan ikke gå ind i de konkrete sager af hensyn til de berørte. Det er helt almindelig praksis, at man ikke offentliggør personfølsomme oplysninger. Jeg kan sige generelt, at vi tager alle henvendelser om krænkelser meget alvorligt og behandler dem efter vores skærpede retningslinjer, siger han.

SF stiller krisehjælp til rådighed i sager om krænkelser

Jens Andersen, sekretariatschef i SF

Har det fået konsekvenser internt i SF?

- Jeg kan ikke gå ind i konkrete sager, men jeg kan bekræfte, at sager om krænkelser får konsekvenser.

Tilbyder krisehjælp

Er der personer i SF, der har fået krisehjælp på baggrund af de her sager?

- SF stiller krisehjælp til rådighed i sager om krænkelser.

Har SF betalt for krisehjælpen?

- Hvis det viser sig, at der er et behov for, at vi hjælper nogen, der har været udsat for noget ubehageligt, hjælper vi med det og betaler for krisehjælp.

Rådgiver er tavs

TV 2 har været i kontakt med den fratrådte rådgiver. Han bekræfter, at han ikke længere er ansat i SF, men meddeler gennem SF's pressetjeneste, at han ikke har yderligere kommentarer.

Ifølge TV 2s oplysninger mødes SF’s landsledelse i næste uge. Her er det forventningen, at krænkelsesdebatten bliver behandlet.

Sagen i SF er den fjerde i dansk toppolitik, som offentligheden har kendskab til, der får direkte konsekvenser for de implicerede.

Tidligere har både den radikale Morten Østergaard og socialdemokraten Frank Jensen måtte trække sig som henholdsvis politisk leder og overborgmester i København på grund af anklager om grænseoverskridende adfærd.

Hos de konservative fik folketingsmedlem Orla Østerby i sidste uge frataget sine ordførerskaber, da det kom frem, at han havde taget på partikollega Brigitte Klintskov Jerkel.