Politik

Muhammedkrise raser igen: - Vis støtte ved at købe fransk, siger danske politikere

En række lande har boykottet franske varer, efter at den franske præsident har ytret, at det står franskmændene frit at vise Muhammedtegningerne.

- I de her dage får jeg bare lyst til at spise flere franske produkter.... #ytringsfrihedenleve.

Sådan skriver SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på Twitter.

Hun er blot én af flere politikere, der i disse dage opfordrer til køb af franske varer, efter at en række mellemøstlige lande har opfordret til at boykotte selvsamme.

Den franske modstand har bredt sig i en række lande, efter at landets præsident, Emmanuel Macron, har slået fast, at man skal have lov til at vise Muhammedtegningerne i Frankrig.

Et spørgsmål, der atter er blusset op, efter at en fransk lærer for uger tilbage fik skåret halsen over efter at have vist tegningerne som led i sin undervisning om ytringsfrihed.

Afbrænding og boykot

Siden drabet er en bølge af antifranske følelser gået gennem den muslimske verden.

I lande som Kuwait, Jordan og Qatar har supermarkeder tømt hylderne for franske varer og i stedet sat skilte op, der forklarer kunderne, hvorfor de boykotter franske produkter. I Bangladeshs hovedstad, Dhaka, deltog flere end 40.000 mennesker mandag i en demonstration, der krævede en total boykot af franske varer.

Billeder derfra viser blandt andet, hvordan demonstranterne afbrændte en dukke, der skulle forestille den franske præsident.

Lignende demonstrationer med afbrændinger af Macron-billeder og franske flag har fundet sted i Libyen, i Gaza og i det krigshærgede Syrien.

Et "statement", men ikke nok

Budskabet om at støtte den franske ytringsfrihed ved at købe franske varer deles af Dansk Folkeparti, som tilmed har fået lavet en grafik til formålet.

- I DF vil vi gerne opfordre til at hjælpe Frankrig i deres kamp for ytringsfrihed ved at købe franske varer, skriver partiets erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, som har delt grafikken på Facebook.

Han kalder det "himmelråbende vanvittigt", at ytringsfriheden modarbejdes på den måde, som det ses i flere mellemøstlige lande disse dage.

- Nu er jeg jo ingen stor fan af Macron, han er jo halvradikal, men jeg elsker fransk rødvin, så det er en god måde at støtte på, siger han til TV 2.

Men er det nok at vise støtte ved at købe franske produkter?

- Nej, men det er et billedligt statement på, at regeringen må tage sig sammen og vise tydelig støtte til Frankrig, siger Hans Kristian Skibby.

Jernhandsken skal på

Også ifølge den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, er en opfordring til køb af franske produkter ingenlunde nok. Han mener ligeledes, at regeringen må tydeligere på banen, end det hidtil har været tilfældet:

- Vi bør være på Frankrigs side, for det er jo "vores" tegninger. Statsministeren skal ud og sige, at vi holder med Frankrig, at vi står side om side med dem, og at nu må Erdogan stoppe sit vanvid, siger han til TV 2 og tilføjer:

Ifølge den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, er en opfordring til køb af franske produkter ingenlunde nok. Han mener ligeledes, at regeringen må på banen.

- Vi skal have jernhandsken på. Erdogan bør få et gult kort i forhold til NATO-medlemskab.

Perspektiv

Muhammedkrisen kort fortalt

Sagen om de 12 tegninger tog sin begyndelse, da Jyllands-Posten 30. september 2005 bragte en række tegneres bud på, hvordan profeten Muhammed tog sig ud.

De satiriske tegninger var en reaktion på, at ingen danske tegnere turde lægge navn til en række illustrationer i en ny bog om Muhammeds liv.

Ifølge islam må profeten nemlig ikke portrætteres. Derfor skabte Jyllands-Postens 12 skildringer røre - ikke blot blandt muslimer i Danmark, men også i resten af verden.

Protesterne fra nær og fjern væltede ind. Ikke kun til avisen, men også til regeringen og den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V). Danske flag blev brændt af flere steder i Mellemøsten, og den danske ambassade i Damaskus blev angrebet.

Imens fastholdt Jyllands-Posten, at tegningerne blev bragt som en reaktion over for selvcensur og indskrænkning af ytringsfriheden.

EU skal stå sammen

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holdt tirsdag et virtuelt møde med Tyrkiets handelsminister, Ruhsar Pekcan, og siger onsdag, at han "fordømmer" det, der pågår fra Erdogans side.

- Ytringsfriheden er en grundlæggende demokratisk værdi både i Danmark og i Frankrig. Den står vi vagt om, og jeg har opfordret resten af de europæiske lande om at gøre det samme, siger han til TV 2.

Derudover har klimaminister Dan Jørgensen (S) som en kommentar til Pia Olsen Dyhrs opslag om at købe franske madvarer skrevet, at det vel også gælder franske drikke - efterfulgt af en rødvinsemoji.

Om kollegaernes opfordringer til køb fra det franske lyder det fra udenrigsministeren, at han holder meget af franske varer, men der er behov for mere end det:

- Det, der er på spil her, er et bestialsk mord af en lærer, der underviser i ytringsfrihed, af en militant islamist. Det er fuldstændig grotesk. Det angreb på ytringsfriheden skal vi afvise fuldstændig og stå sammen om i Europa, siger han.