Coronavirus

Skal vi have flere feriepenge udbetalt? To punkter spænder ben for ny hjælpepakke

Hjælpepakken burde have været i hus, inden man indførte nye restriktioner, mener SMVdanmark.

Selvom der blev forhandlet til efter midnat, faldt der heller ikke i nat nogen hjælpepakke på plads til de dele af erhvervslivet, der lige nu er ramt af coronarestiktioner.

Det er især to ting, der skiller parterne ad.

Den socialdemokratiske regering lægger op til at ville bruge 5,6 milliarder kroner på hjælpepakker, mens oppositionen ønsker at bruge endnu flere penge.

Desuden er der uenighed om udbetalingen af yderligere to ugers feriepenge. Regeringen vil vente med udbetalingen, mens et flertal i Folketinget ønsker, at feriepengene skal udbetales til danskerne nu.

Parterne har forhandlet både lørdag, søndag og mandag om kompensation til de virksomheder, der bliver ramt særligt hårdt af, at forsamlingsforbuddet fra mandag blev sat ned fra 50 til 10 personer. Det gælder særligt restaurations- og konferencebranchen.

Møgærgerligt og på bagkant

Tirsdag morgen er Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, skuffet over, at han ikke er stået op til nyheden om, at en ny hjælpepakken er i hus.

- Det er møgærgerligt, at vi skal stå her på bagkanten af, at man har indført restriktioner. Det er mig helt uforståeligt, at man ikke kunne tage forhandlingerne, inden man lukkede ned. Det ville have givet den indsigt og beslutningskraft, som der er brug for ude i virksomhederne, siger han og tilføjer, at situationen nu er meget værre for de ramte virksomheder, end den var i foråret.

Jo længere forhandlingerne om en ny hjælpepakke trækker ud, jo mere nærmer vi os konkurser og masserfyringer, advarer Jakob Brandt, som efterlyser klarhed om reglerne. Eksempelvis, hvem der er omfattet af hvad, hvornår der er tale om en henstilling, og hvornår der er tale om en restriktion.

Desuden vil han have sikret, at virksomhederne kan fortsætte momslån til nul procent i rente. Samtidig ser han gerne, at procentsatserne i kompensationen hæves.

- Jeg har brug for, at man får en fuld kompensation for de tab, man lider nu. Vi har ikke penge på bankbogen til at dække tabet alene mere, siger Jakob Brandt.

Kamp om feriepengene

Overfor TV 2 erkender erhvervsminister Simon Kollerup, at han havde håbet, at hjælpepakken ville lande mandag - samme dag som flere af de nye restriktioner trådte i kraft.

- Det lykkedes ikke mandag, så kan det være, det bliver tirsdag, lød det natten til tirsdag fra ministeren.

Tidligere mandag aften forlod først Dansk Folkeparti og siden Liberal Alliance forhandlingerne, mens Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen fortsatte forhandlingerne med erhvervsministeren, inden parterne brød op kort efter midnat.

- Vi er stadig et stykke fra hinanden, lød det i nat fra Troels Lund Poulsen, som i modsætning til Dansk Folkeparti ikke har opgivet at få regeringen til at udbetale de sidste to ugers feriepenge til danskerne.

- Regeringen skal tvinges til at udbetale danskernes feriepenge. Det er absurd, at et flertal i Folketinget ønsker det. Det skal nok lykkes på den ene eller anden måde, vi kæmper videre.

Forhandlinger om hjælpepakker til erhvervslivet er ikke afsluttet endnu.

Alligevel fastholder erhvervsminister Simon Kollerup, at det ikke er det rette tidspunkt at udbetale de sidste to uger af danskernes feriepenge.

- Vi læner os også op af den sagkundskab, der er. Nationalbankerne og andre siger, at det ikke er det rigtige tidspunkt, sagde Simon Kollerup og påpeger, at restauranter og barer skal lukke klokken 22, og at de derfor ikke ville få den fulde effekt, hvis danskerne fik udbetalt feriepengene nu.