Coronavirus

Stigende pres på regeringen: - Det politiske handlerum svinder ind

Statsministeren havde denne gang forberedt danskerne på de nye restriktioner, men opbakningen er stærkt dalende.

Når regeringen lørdag eftermiddag skal forhandle om forlængelse og udvidelse af hjælpepakker til erhvervslivet med Folketingets partier, kan det blive en svær opgave.

Det vurderer politisk kommentator Noa Redington.

Fredag fremlagde regeringen en række spritnye restriktioner for danskerne, der skal bremse smittespredningen af coronavirus i samfundet.

Knap var pressemødet slut, før de mange reaktioner væltede frem.

De sociale begrænsninger kan være svære at gennemskue, og andre af regeringens tiltag bliver kaldt ulogiske. Desuden efterspørger oppositionen en større gennemsigtighed i effekten af dem.

Det bakker overlæge og professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, Jens Lundgren, op i.

- Jeg vil godt se, hvad det er for nogle præmisser, der bliver lagt til grund for det. En ting er at introducere tiltag på et pressemøde, noget andet er at lægge noget til grund for det, siger han til TV 2.

Kritikken lægger et enormt pres på regeringen nu, og det politiske handlerum svinder langsomt ind, siger politisk kommentator Noa Redington.

En karakter af vilkårlighed

Ifølge ham er vi gået ind i et helt andet politisk efterår for regeringen, end vi så det i foråret – og det skyldes flere ting.

Blandt andet har regeringen den udfordring, at den allerede i sommerferien lovede et varslingssystem for nye restriktioner, men et sådant system er endnu ikke i spil.

- Det giver alting en karakter af vilkårlighed, siger Noa Redington.

Han forklarer, at der hos oppositionen er en opsparet frustration over at blive sat på sidelinjen i processen, mens der fortsat er en forventning om, at man deltager, når regningen skal betales.

Særligt, når det kommer til den økonomiske politik og forhandlinger om hjælpepakker til dansk økonomi, bliver det op ad bakke for regeringen, efter at den har mistet den brede opbakning blandt partierne, som den nød godt af i foråret, mener den politiske kommentator.

Beskyldes for symbolpolitik

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) satte fredag spørgsmålstegn ved, om der ved brugen af mundbind er en påvist effekt – eller om der blot er tale om ren symbolik.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, meldte sig også i rækken af kritikere, ligesom Nye Borgerlige-formand Pernille Vermund og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen også gjorde det.

- Restriktioner meldes ud i øst og vest. Erhvervslivet bløder, og Folketinget holdes ud i strakt arm. Det går ikke, lød det for eksempel fra Jakob Ellemann-Jensen.

Statsministeren forberedte danskerne

Timer forinden pressemødet fredag aften havde statsminister Mette Frederiksen (S) forberedt danskerne på, at nye og omfattende restriktioner var på vej.

Det gjorde hun blandt andet på Facebook, hvor hun samme dag listede en række lande, hvor restriktionerne er ”skrappere”, end de er herhjemme.

Et klogt træk, mener Noa Redington.

- Regeringen og sundhedsmyndighederne har kunnet se smitten stige gennem flere dage, og ikke kun lokalt. Derfor er det klogt af regeringen at gå ud at skabe noget opmærksomhed omkring det, inden de nye restriktioner, siger han.

Ifølge Noa Redington er regeringen blevet klog af skade, efter at den fik massiv kritik for at skærpe forsamlingsforbuddet med under et døgns varsel.

Blandt restriktionerne gælder blandt andet, at salget af alkohol bliver forbudt i supermarkeder efter klokken 22, amatøridrætten skal forberede sig på aflyste kampe – og så omfatter påbuddet om mundbind nu også, når man handler i supermarkedet.

Du kan se listen over alle nye coronarestriktioner her.