Coronavirus

Regeringen vil forlænge og udvide økonomiske hjælpepakker

Nye forhandlinger indledes lørdag. Hårdt ramte brancher og kulturlivet er på dagsordenen.

Ved et pressemøde i Finansministeriet lørdag, fortæller finansminister, Nicolai Wammen, at regeringen vil forlænge og udvide de økonomiske hjælpepakker til danske virksomheder.

Regeringen lægger op til, at hjælpen skal vare året ud.

- Vi ser meget klart, at den vigtigste opgave er at få Danmark trygt igennem coronakrisen. Vi skal passe på danske arbejdspladser og økonomi, siger han.

Forhandlingerne om forlængelsen og udvidelsen af hjælpen til dansk økonomi vil indledes lørdag klokken 15, lyder det fra ministeren.

Nicolai Wammen vil dog ikke svare på, hvor høje beløber regeringen er villige til at nå op på i forhandlingen med Folketingets partier.

Meldingen fra finansministeren kommer dagen efter, at statsminister Mette Frederiksen præsenterede danskerne for en række nye coronarestriktioner, der skal standse smittespredningen af virussen i samfundet.

Nye restriktioner rammer brancher hårdt

Restriktionerne vil ramme særligt nogle brancher hårdt, og det anerkender erhvervsminister Simon Kollerup også, og han beder erhvervsdrivende huske på, at der kommer en tid med sorte tal på bundlinjen igen - en tid efter corona.

- Vi ved, at de nye restriktioner rammer nogle brancher ekstra hårdt, siger han.

Lyn-analyse

Selv med regeringens nye tiltag til forlængelse og udvidelse af hjælpepakkerne, vil der givet fald være danske virksomheder, der må lade livet. Regeringen kan ikke tilfredsstille alle, og de er nødt til at finde en balance. 

Selvom nogle virksomheder må lukke, er der nemlig også andre dele af samfundet, der blomstrer, for eksempel detail- og onlinehandlen. 

I alt vil regeringen udbetale 1,3 milliarder hver måned til dansk erhvervsliv, og så vil regeringen udvide adgangen til hjælpepakkerne, så de også omfatter virksomheder ramt af det nye forsamlingsloft og forbud mod at sælge alkohol efter klokken 22.

Ifølge erhvervsministeren vil udbetalingen til erhvervslivet stige i takt med, at flere får adgang til hjælpen.

Når udenlandske arbejdstagere kommer til Danmark for at arbejde, er der en stor risiko for, at smitte kommer med ind i landet. Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil regeringen nu kunne forlange en negativ coronatest fra indrejsende arbejdere, der kommer fra højrisikolande.

Klar til at hjælpe kulturlivet

Kulturminister Joy Mogensen var også til stede ved lørdagens pressemøde.

Ifølge hende er regeringen klar til at øge hjælpen til kulturlivet, der lider hårdt under coronakrisen og de medfølgende restriktioner.

Ved pressemødet lyder det, at 2,4 milliarder kroner er afsat i Kulturministeriet til blandt andet en aktivitetspulje, der kan søges af spillesteder, biografer og teatre.

- Er der restriktioner, så er der kompensation til dem, som har brug for det, siger kulturministeren.