Politik

Konservativt folketingsmedlem fratages ordførerskaber på grund af grænseoverskridende adfærd

Partiet kan på ingen måde acceptere fysisk og verbal grænseoverskridende adfærd, siger gruppeformand.

Orla Østerby (K) er blevet frataget sine ordførerskaber for Det Konservative Folkeparti på grund af ”grænseoverskridende adfærd.”

Det skriver partiet i en pressemeddelelse onsdag.

Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan

Orla Østerby, folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti

Partiets ledelse er blevet bekendt med en række episoder, hvor Orla Østerby har overskredet sin partikollega Brigitte Klintskov Jerkels (K) grænser.

– Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber, siger gruppeformand Mai Mercado.

Pressemeddelelsen beskriver ikke episoderne nærmere, men Brigitte Klintskov Jerkel fortalte i september til DR, hvordan en unavngiven mandlig politiker fire gange har klappet hende bagi.

Orla Østerby er 67 år gammel, og var indtil nu ordfører for idræt, landbrugs og fødevarer, kommunalpolitik, landdistrikter samt små-øer, kirke og dyrevelfærd.

Husker ikke hændelserne - men undskylder

Ifølge pressemeddelelsen har Orla Østerby givet Brigitte Klintskov Jerkel en undskyldning. Selvom han ikke husker hændelserne, tror han nemlig heller ikke, at hans kollega lyver.

- Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan. Det beklager jeg dybt. Vi lever jo i en tid, hvor mange må lære noget i forhold til, hvordan adfærd opfattes, siger Orla Østerby.

Og den undskyldning har Brigitte Klintskov Jerkel accepteret.

- Orla har givet mig en undskyldning, og den har jeg taget imod. Jeg er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som de har gjort. Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder, siger siger hun i pressemeddelelsen.

Lyn-analyse

De Konservative har behandlet og eksekveret konsekvenser af deres krænkelsessag hurtigt og konsekvent. Håndteringen er her både klar og samtidig accepteret af både Østerbye og Jerkel, hvilket i hvert fald på overfladen giver ro. Alt er selvfølgelig næppe fryd og gammen i gruppen lige nu, men partiet har vist handling og samtidig anvist en vej videre, hvis der skulle dukke andre sager op. Og måske vigtigst: Sagen har fået en klar konsekvens for krænkeren. 

Varsler ny whistleblower-ordning

For at komme krænkende adfærd til livs har Det Konservative Folkeparti iværksat tiltag i både folketingsgruppen, blandt ansatte og i partiets bagland.

Blandt andet lover partiet, at det snart vil præsentere en ny whistleblower-ordning.

Samtidig vil en række undersøgelser blive sat i gang internt i partiet, som skal belyse MeToo-sager i hele partiorganisationen.

Begge tiltagene vil blive varetaget af udefrakommende firmaer.

TV 2 har forsøgt at få yderligere kommentarer fra både Orla Østerby, Brigitte Klintskov Jerkel, Mai Mercado samt Søren Pape Poulsen. Ingen af dem ønsker dog at medvirke og henviser i stedet til pressemeddelelsen.