Politik

Kommentar til Støjberg på Facebook: - Vi har friheden til at skære din hals over

Inger Støjberg (V) under folketingets åbningsdebat i Folketingssalen. Emil Helms / Ritzau Scanpix

Det er langt fra første gang, at Venstre-politikeren deler tegningen. Men behovet er genopstået efter et nyt terrorangreb i Frankrig.

- Du har ytringsfrihed, og vi har friheden til at skære din hals over.

Sådan lyder en af de flere end fire tusinde kommentarer, der indtil nu er rullet ind på Inger Støjbergs seneste Facebook-opslag.

Her deler hun én af de i alt 12 Muhammed-tegninger og skriver, at muslimer i Danmark og Europa skal acceptere ytringsfriheden.

Terrorangreb i Paris

Motivet, som Inger Støjberg nok engang har valgt at dele, forestiller profeten med en bombe i sin turban.

Behovet for en genpublicering er ifølge Støjberg genopstået, efter en fransk lærer i den forgangne uge fik skåret halsen over efter at have brugt tegningerne i sin undervisning om ytringsfrihed.

- Nogen forsøger at slå hul på fundamentet, og det skal vi ikke acceptere. Vi har en forpligtelse til at stå fast på det frie samfund, siger hun til TV 2.

OM MUHAMMED-TEGNINGERNE

  • 12 satiriske tegninger af islams profet Muhammed, der i 2005 blev bragt i Jyllands-Posten.
  • De 12 tegninger er tegnet af 12 forskellige bladtegnere. 
  • Den mest omdiskuterede tegning forestiller Muhammed med en tændt bombe i turbanen. Det var tegneren Kurt Westergaard, der stod bag denne tegning.

Opfatter kommentar som trussel

Den pågældende kommentar om friheden til at "skære din hals over" opfatter Inger Støjberg som en trussel. Hun vil dog lade det være op til politiet at vurdere alvoren.

Det er jo langt fra første gang, du deler billedet. Hvorfor blive ved, når det tydeligvis provokerer?

- Det står ikke til forhandling, om man som muslim vil acceptere ytringsfriheden og retten til at tegne eller vise for eksempel Muhammed-tegninger, siger Inger Støjberg.

På Facebook har hun svaret truslens afsender. Hun skriver blandt andet, at hun ikke ved, om vedkommende bor i Danmark, men at hun ikke håber det, da "du tydeligvis ikke hører til i vort dejlige land":

- Her har man ret til at ytre sig med meninger og tegninger. Her er vi ikke middelalderlige barbarer, der skærer halsen over på vore kritikere. Her møder vi kritik med modkritik og diskussion. Det kan og skal du ikke lave om på, skriver hun i svaret.

Trykt for 15 år siden

Sagen om de 12 tegninger, som Støjberg nu igen har delt én af, tog sin begyndelse, da Jyllands-Posten 30. september 2005 bragte en række tegneres bud på, hvordan profeten Muhammed tog sig ud.

De satiriske tegninger var en reaktion på, at ingen danske tegnere turde lægge navn til en række illustrationer i en ny bog om Muhammeds liv.

Ifølge islam må profeten nemlig ikke portrætteres. Derfor skabte Jyllands-Postens tolv skildringer røre - ikke blot blandt muslimer i Danmark, men også i resten af verden.

Tegningerne genoptrykt i år

Protesterne fra nær og fjern væltede ind. Ikke kun til avisen, men også til regeringen og den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V). Danske flag blev brændt af flere steder i Mellemøsten, og den danske ambassade i Damaskus blev angrebet.

Imens fastholdt Jyllands-Posten, at tegningerne blev bragt som en reaktion over for selvcensur og indskrænkning af ytringsfriheden. Men avisen har så sent som i år givet den franske satiriske ugeavis Charlie Hebdo afslag på at bringe et genoptryk af den avisside, som Muhammed-tegningerne oprindelig var på.

Charlie Hebdo var en af de få, der i 2006 bragte tegningerne for at vise solidaritet med Jyllands-Posten, men blev i 2015 ofre for terror.

De valgte i år at genoptrykke samtlige 12 tegninger i forbindelse med retssagen. Få uger senere blev flere personer stukket ned foran avisens gamle lokaler.