Mette F. afviser at svare på, om hun kendte til Frank Jensens krænkelser

Mette Frederiksen forventer, at der vil komme flere sager om krænkelser i Socialdemokratiet frem. Hun freder fortsat Jeppe Kofod.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser at svare på, om hun gennem årene har kendt til sagerne om nu forhenværende overborgmester Frank Jensens (S) krænkelser mod kvinder.

Frank Jensen har selv erkendt, at han gennem sine 30 år i politik har haft en krænkende adfærd. Direkte adspurgt, om statsministeren har kendt til det, svarer hun følgende:

- Jeg har ikke behov for at gå yderligere ind i Frank Jensens sag, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen henviser til, at der er igangsat en advokatundersøgelse, og at hun vil forholde sig til den, når den er færdig.

Vil heller ikke svare på, om hun opfordrede til at gå

Efter Frank Jensen mandag trak sig som både overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet, lød det fra Mette Frederiksen, at det var den "rigtige beslutning".

Få timer før han trak sig, skrev Mette Frederiksen på Facebook, at hun så med stor alvor på sagen om ham.

Mandag blev Frank Jensen spurgt, om det var Mette Frederiksen, der havde bedt ham trække sig. Frank Jensen understregede, at det var hans egen beslutning.

Ligestillingsminister Mogens Jensen, som også er næstformand i Socialdemokratiet, har efterfølgende udtalt til Ritzau, at der var drøftelser om sagen i Socialdemokratiets ledelse, før Frank Jensen meldte sin afgang. Ifølge Mogens Jensen havde drøftelserne betydning for Frank Jensens exit.

Mette Frederiksen afviser at svare på, om hun opfordrerede Frank Jensen til at trække sig.

- Det var Frank Jensens beslutning at træde tilbage, svarer hun.

Men opfordrede du ham til det?

- Hvad jeg har af samtaler med mennesker af fortrolig karakter, kommer jeg ikke til at gøre rede for, siger hun.

Freder fortsat Jeppe Kofod

Også i dag kalder Mette Frederiksen det "en klog beslutning", at Frank Jensen mandag valgte at stoppe i dansk politik.

Hun fastholder imidlertid, at sagen om udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der for 12 år siden havde sex med en 15-årig, ikke bør føre til hans afgang.

- Der er tale om en fejl, som er begået for år tilbage. Jeppe Kofod har undskyldt for det, der er foregået. Det havde også konsekvenser for Jeppe Kofod på det tidspunkt. Jeg ønsker ikke, at Socialdemokratiet eller Danmark skal udvikle sig til et sted, hvor man ikke på et tidspunkt i sit liv kan begå fejl, undskylde for dem og efterfølgende have et arbejdsliv, herunder et liv som politiker, siger Mette Frederiksen.

For statsministeren er der forskel på de to sager.

- Jeg mener, at det er rigtigt, at Frank Jensen må træde tilbage. Men der er så andre eksempler på, at man begår en fejl. Hvis man siger undskyld, og det har nogle konsekvenser, skal man i mine øjne kunne vende tilbage, siger hun.

Forventer flere sager om krænkelser i S

Mette Frederiksen tror, at der vil komme flere sager om krænkelser i Socialdemokratiet frem.

- Ja, det gør jeg. Jeg har ikke nogen forudsætninger for at vurdere omfanget eller alvoren, men jeg kan i hvert fald ikke stå og sige, at det tror jeg ikke, at der gør, siger hun.

Hun vil ikke sætte ord på, hvornår en krænkelsessag bør føre til en politikers afgang eller ej.

- Jeg kommer ikke til at kunne opstille fuldstændigt klare linjer for, hvornår en sag skal have hvilke konsekvenser, siger hun.