Krænkelser på arbejdet

Københavns DSU-formand har ingen respekt for Frank Jensen efter krisemøde

Der er ingen støtteerklæring at hente hos DSU-formanden i København, der er ærgerlig over, at hendes parti ikke viser, at krænkelser har konsekvens.

Selvom Socialdemokratiets næstformand Frank Jensen gik ud på et pressemøde, der blandt andet er blevet kaldt det mest absurde pressemøde nogensinde i dansk politik, og erklærede tillid til sig selv og undskyldte, er der stadig uro.

- Nogle syntes, jeg skulle trække mig som overborgmester og næstformand på baggrund af sager, der er på vej. Men jeg er nødt til at vide indholdet af de sager, før jeg ved, om jeg har tilstrækkelig selvrespekt til at fortsætte som overborgmester, sagde Frank Jensen blandt andet.

Men hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms (DSU) formand i København, Cecilie Sværke Priess, har tilliden blot lidt mere skade efter krisemødet.

Blandt andet fordi krisemødet var orkestreret af Frank Jensen.

- Det er et møde, Frank Jensen selv har indkaldt til, og mødeledelsen var under al kritik. De havde en klar holdning fra start om, at Frank Jensen skulle blive, lyder det.

Sværke Priess påpeger, at ledelsen godt nok havde inviteret personer med det modsatte synspunkt til mødet, men at disse personer ikke fik taletid.

- Hvis man ikke har tænkt sig at lade os komme til orde, så har jeg ingen respekt for den mødeform, siger hun.

Jeg er ked af, vi ikke kan vise, at vi er et parti, hvor det har konsekvenser, hvis man gentagne gange udviser krænkende adfærd

Cecilie Sværke Priess, formand for DSU i København

Cecilie Sværke Priess er en af de kvinder, der de seneste dage er stået frem over for Socialdemokratiet og har delt sin oplevelse af at være blevet seksuelt krænket af Frank Jensen.

Hun ønskede oprindeligt at være anonym, men søndag fortalte Frank Jensen, at sagen fra 2019, der var blevet omtalt i medierne tidligere på dagen, handlede om Sværke Priess og et forsøg på at kysse hende i Fælledparken 1. maj. Frank Jensen kan ikke genkende hendes udlægning.

Også kredsformand for Socialdemokratiet i Indre By og Christianshavn, Carlo Søndergaard, synes, at mødeformen fungerede helt forkert.

- Det er Frank Jensen, der indkalder til mødet, og ham der beslutter, hvem der deltager. Og der var ingen formel beslutningskraft. Det var et temperaturmøde, Frank indkaldte til. Den her type møder eksisterer ikke i vores partiorganisation, siger Carlo Søndergaard.

En ubehagelig håndsoprækning

Da der under krisemødet skulle findes afklaring på, hvorvidt der stadig var opbakning til Frank Jensen, skete det gennem en håndsoprækning, mens Frank Jensen selv sad i rummet. Her stemte man både om, hvorvidt Frank Jensen kunne fortsætte som borgmester, samt om han fortsat skulle være spidskandidat til kommunalvalget i 2021.

For Cecilie Sværke Priess var der ikke noget problem i åbent at melde sig under det kritiske banner, da hun allerede har gjort sin mening om næstformand Jensen til offentligt eje.

Men for mange af hendes ligeværdige er det pludselig et spørgsmål om at skulle bekendtgøre, at man som menigt partimedlem ikke længere stoler på sin næstformand.

- Det var ubehageligt. Der er vist efterhånden ikke nogen i Danmark, der er i tvivl om, hvad jeg mener, men det var ubehageligt for andre, at ledelsen håndhævede, man skulle kunne se, hvem der stemte hvad, siger Cecilie Sværke Priess.

Ifølge Carlo Søndergaard er det højst usædvanligt, at afstemningen foregik med håndsoprækning, da flere havde bedt om en skriftlig afstemning. Og normalt efterkommer man folks ønske om skriftlige afstemninger, især når det gælder afstemninger om tillid, siger han.

Jeg har som DSU-formand stadig ikke nogen form for tillid til, [...] at han skal være næstformand i vores parti

Cecilie Sværke Priess, formand for DSU i København

- Der er flere, der siger, de gerne vil have en skriftlig afstemning, og når man spørger om det, så gør vi det normalt. Afstemningsformen var ikke rigtig i forhold til, hvordan vi normalt stemmer i Socialdemokratiet.

Efter krisemødets udfald viste sig at være en tillidserklæring til Frank Jensen, står DSU-formanden fra København tilbage med en fornemmelse af, at der ikke er kommet nogen afslutning på sagen.

- Der er en masse kvinder, der har henvendt sig til mig og stået frem med deres oplevelser den sidste uge. Jeg er ked af, vi ikke kan vise, at vi er et parti, hvor det har konsekvenser, hvis man gentagne gange udviser krænkende adfærd, siger Cecilie Sværke Priess.

Frank Jensen angrede i 40 minutter

Efter krisemødet, der varede godt tre timer, trådte Frank Jensen ud til pressen, hvor han i omkring 40 minutter angrede, erklærede sig en krænker og bekendtgjorde, at der stadig var stor tillid til ham i baglandet.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, var det en absurd farce.

- Han påviser og erkender en lang række krænkelser af kvinder. Men han mener alligevel, at han skal stå i spidsen for genopretningen af tilliden til sig selv og embedet, siger han.

Foruden at fortælle, at han var enormt ked af, hvordan nogle kvinder ”følte sig krænket” af ham, sagde han også, at han heller ikke kunne benægte, der ville dukke endnu flere sager op end de i forvejen fire offentligt kendte sager.

- Han erkender åbent, at han har stået bag en række krænkelser, og at han ikke kan garantere, at der ikke kommer flere, lød det efter krisemødet fra Troels Mylenberg.

Der er en efterspørgsel, kan man kalde det, om, at der skal være en konsekvens, når man opfører sig som Frank Jensen

Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2

Også gruppeformand for Socialdemokratiet i København, Lars Weiss, blev interviewet af TV 2 efter krisemødet om, hvorfor Frank Jensen fik så stor opbakning.

Ifølge ham var der ikke noget grundlag for at erklære mistillid til overborgmesteren, på trods af at den seneste anklage er fra 2019. Blandt andet fordi, Frank Jensen selv sagde, han ikke kendte til nogle af de nye anklager.

- Vi har ikke – og overborgmesteren havde heller ikke selv – kendskab til de seneste sager, der blev meldt ind. Vi kunne ikke få en redegørelse for dem, sagde Weiss søndag aften.

Krænkeren vil selv stå i spidsen for et opgør

Spørgsmålet, som mange nu sidder med, er, om en selverklæret krænker kan stå i spidsen for et opgør mod den usunde kultur i politik, hvor kvinder bliver seksuelt krænket af magtfulde mænd.

Det siger Troels Mylenberg, som mener, at Frank Jensen ikke kan forvente, at den her sag er slut – tværtimod.

- Der er rigtig mange, også medlemmer af partiet, som kigger på Frank Jensen og synes, at det er for meget. Der er en efterspørgsel, kan man kalde det, om, at der skal være en konsekvens, når man opfører sig som Frank Jensen.

Socialdemokratiets håndtering af sagen kan i sidste ende få konsekvenser for partiet, specielt fordi ligestillingsminister Mogens Jensen og statsminister Mette Frederiksen før har meldt ud, at krænkelser skal have konsekvenser, mener Mylenberg.

- Og nu siger Frank Jensen, at den eneste konsekvens er, at han skal blive klogere, og at han stiller sig i spidsen for et opgør. Jeg tror ikke, det er de ord, som formilder stemningen i det bølgende folkehav, der siger, nu er det nok, siger Mylenberg.

Af samme grund mener Cecilie Sværke Priess ikke, at Frank Jensen kan fortsætte.

- Jeg har som DSU-formand stadig ikke nogen form for tillid til, at han skal være spidskandidat til kommunalvalget 2021, at han skal være næstformand i vores parti eller overborgmester i vores kommune.