Politik

Her er sagerne, der fældede Frank Jensen

De otte seneste sager er blot seneste skud på stammen af anklager om krænkelser mod den nu forhenværende overborgmester.

Frank Jensen (S) trak sig mandag som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet.

Det sker, efter at der er kommet flere nye sager frem de seneste uger, der forbinder ham med krænkelser af kvinder i og omkring partiet.

- Det er helt min afgørelse. Den har jeg truffet på baggrund af, at jeg har sovet på situationen. Jeg var glad for den store opbakning i går, men jeg kan jo godt se, når jeg kender presseinteressen, at jeg har svært ved at komme i gang med det reparationsarbejde, der ligger foran mig, siger han.

Søndag sagde DSU-formand i København Cecilie Sværke Priess til Jyllands-Posten, at otte nye personer havde berettet om krænkelser fra Frank Jensen - både som vidner og ofre.

De otte nye sager er blot seneste skud på stammen af anklager om krænkelser rettet mod den nu forhenværende overborgmester.

Få et overblik over de sager om krænkelser fra Frank Jensen, der er blevet beskrevet i pressen gennem årene her:

Disse sager kender offentligheden til

  1. Grænseoverskridende tilnærmelser over for studentermedhjælper

   I 2004 måtte Frank Jensen efter en julefrokost undskylde over for en studentermedhjælper for nogle grænseoverskridende tilnærmelser. Han var dengang politisk ordfører i Socialdemokratiet.

   Til SE og HØR sagde han, at han "lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt": 

   - Det er jeg selvfølgelig ked af, sagde han.

  2. Slikkede kvinder på øre og hals

   - Jeg er et åbent og positivt menneske, og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret, lød det fra overborgmester Frank Jensen, efter det kom frem, at flere kvinder følte sig krænket af hans opførsel under en julefrokost på Rådhuset. 

   Frank Jensen skulle ifølge Ekstra Bladet have slikket to kvinder på øre og hals og forsøgt at kysse og fastholde andre på dansegulvet. 

  3. Førte hånd under kjole

   Efter et seminar samledes en gruppe socialdemokrater på et værtshus i Nyhavn i København. Den dengang 23-årige organisationssekretær Maria Gudme endte ved siden af Frank Jensen, som lagde sin hånd på hendes lår og førte den under hendes kjole.

   Hun forlod bordet og gik op i baren med en kollega, som havde opdaget episoden.

   Maria Gudme fortalte om sagen til Jyllands-Posten 16. oktober 2020, otte år efter hændelsen.

  4. Nussede kvinde på benet

   En flok politikere mødtes til en øl efter et møde på Rådhuset i København, og her nussede Frank Jensen benet på kvinde, der i flere år har siddet i bystyret for et andet parti end Socialdemokratiet. Hun har fortalt sin historie til Jyllands-Posten, men har valgt at være anonym.

   Frank Jensen omtalte selv sagen på det pressemøde 18. oktober, der fulgte et flere timer langt krisemøde om overborgmesterens sager. 

  5. Kyssede DSU-formand

   Der er yderligere otte sager om krænkende adfærd, der involverer Frank Jensen. Det kunne Jyllands-Posten fortælle 19. oktober. De nye anklager strækker sig helt fra slutningen af 1990'erne og frem til 2019.

   Syv kvinder har besluttet at kontakte den advokat, der er sat til at undersøge sexisme i Socialdemokratiet.

   En af kvinderne er den nuværende DSU-formand i København Cecilie Sværke Priess. Hun oplyste til TV 2, at hun havde ønsket at være anonym og anklagede Frank Jensen for at bryde den anonymitet ved at fortælle om sagen på TV 2 NEWS. Frank Jensen fortalte, at han var blev forelagt en sag fra Fælledparken i 2019, hvor han skulle have kysset en DSU-formand. Han siger selv, at han ikke genkender udlægningen.

   Det har ikke været muligt for TV 2 at få oplyst, hvad de syv øvrige sager handlede om.