Politik

Frank Jensen trækker sig helt fra dansk politik

Som følge af krænkelsessager opgiver Frank Jensen alle sine politiske poster og forlader Københavns Rådhus.

Frank Jensen (S) trækker sig som overborgmester i København og som næstformand for Socialdemokratiet.

Det meddeler han på et pressemøde, efter der de seneste uger er oprullet flere sager om, at han har krænket kvinder gennem hele sin politiske karriere.

- Derfor har jeg besluttet mig for at træde tilbage som overborgmester og give plads til, at mit parti i rigtig god tid inden næste kommunalvalg (i 2021, red.) kan finde en afløser for mig, siger Frank Jensen.

- Nu forlader jeg overborgmesterkontoret, og det gør jeg fra i dag, siger han.

Frank Jensen træder også ud af Borgerrepræsentationen i København og stopper dermed helt i dansk politik.

Den socialdemokratiske gruppeformand i Borgerrepræsentation i Københavns Kommune, Lars Weiss, bliver fungerende overborgmester, indtil der bliver truffet en beslutning om en mere permanent løsning.

Har sovet på den

Søndag meddelte Frank Jensen efter et krisemøde på Københavns Rådhus, at der fortsat var bred opbakning til ham, og at han ville fortsætte på posten.

Mandag udtalte statsminister Mette Frederiksen (S) i en skriftlig kommentar, at hun ser med "meget stor alvor på de anklager, der er rejst", og hun gjorde det klart, at der "ikke er truffet nogen konklusion" i sagen om Frank Jensen.

Frank Jensen afviser, at det er statsminister Mette Frederiksen, der har bedt ham om at trække sig.

- Det er helt min afgørelse. Den har jeg truffet på baggrund af, at jeg har sovet på situationen. Jeg var glad for den store opbakning i går, men jeg kan jo godt se, når jeg kender presseinteressen, at jeg har svært ved at komme i gang med det reparationsarbejde, der ligger foran mig, siger han.

Under pressemødet søndag erkendte Frank Jensen, at han har krænket kvinder, og han sendte en "dybfølt undskyldning" til alle, han har krænket. Han sagde desuden, at han ville være en "del af løsningen" på sexisme. Men nu kan han godt se, at det ikke kan lade sig gøre.

- Selvom jeg gennem de seneste uger på baggrund af de konkrete sager, der har været rettet mod mig, har bestræbt mig på at komme på den anden side og blive en del af løsningen frem for at være en del af problemet, må jeg sige, at det ser ikke ud til at være muligt på den korte bane, siger Frank Jensen mandag.

Hånd op ad låret og under kjole

Det er Jyllands-Posten, der de seneste dage har beskrevet flere anklager om krænkende adfærd fra Frank Jensen.

En af sagerne drejer sig om en episode i 2012, hvor overborgmesteren under en bytur tog det socialdemokratiske regionsrådsmedlem Maria Gudme på låret og førte hånden op ad låret og under kjolen på hende. Frank Jensen undskyldte sagen under pressemødet søndag aften.

Kort inden krisemødet i Socialdemokratiet søndag skrev Jyllands-Posten om nye anklager mod Frank Jensen.

DSU-formand i København, Cecilie Sværke Priess, fortalte, at hun havde modtaget en række henvendelser fra kvinder, der havde følt sig krænket af Frank Jensen, og at den seneste havde fundet sted i 2019.

Slikket én i øret, én på halsen og omklamret flere kvinder

Frank Jensen har også tidligere været i medierne på grund af anklager om seksuelle krænkelser i festlige sammenhænge.

I 2004 skrev SE og HØR om en episode til en julefrokost, hvor en kvinde tre gange måtte fjerne Frank Jensens hænder fra hendes ben, som han ifølge hende rørte under bordet.

I december 2011 beskrev Ekstra Bladet, at Frank Jensen til en julefrokost havde slikket én kvinde i øret, én på halsen samt omklamret flere kvinder på dansegulvet, når de forsøgte at slippe væk fra ham.

I januar 2012 gik Frank Jensen ud og undskyldte for sin opførsel til julefrokosten og sagde, at det ikke var hans mening at overskride nogens grænser.