SkÊbnedag for Frank Jensen og Sofie Carsten Nielsen - og mindst den enes politiske liv hÊnger i en tynd trÄd

Der er meget pÄ spil, nÄr bÄde socialdemokraterne i KÞbenhavn og den radikale folketingsgruppe i dag holder mÞde.

Det er to toppolitikeres fremtid, der er pÄ spil, nÄr deres to partier senere i dag holder krisemÞder.

- Det er helt afgÞrende for Frank Jensen, at han, mens hans politiske liv hÊnger i en ret tynd trÄd, fÄr holdt en forsvarstale, der overbeviser de folk, der har indkaldt ham til mÞde, om, at han har lÊrt af de her sager, og at han har forstÄet budskabet.

SÄdan siger TV 2's politiske redaktÞr, Troels Mylenberg, inden Frank Jensen, overborgmester i KÞbenhavn og nÊstformand i Socialdemokratiet, skal stÄ til regnskab over for sit politiske bagland.

Frank Jensen har indkaldt til mÞde sÞndag klokken 18.30 pÄ rÄdhuset i KÞbenhavn. Det sker, efter at Jyllands-Posten har beskrevet nye anklager om krÊnkende adfÊrd.

Til stede ved mĂždet vil vĂŠre hans partifĂŠller i BorgerreprĂŠsentationen, det lokale forretningsudvalg samt partiets kredsformĂŠnd.

Det er et kompliceret gruppemĂžde, der radikale folketingsgruppe, skal holde i dag, siger TV 2's politiske analytiker Hans Redder.

KrisemĂžde i radikal folketingsgruppe

- Det er afgÞrende for Sofie Carsten Nielsen at fÄ lukket den her, men ogsÄ at der ikke kommer yderligere frem, for hendes trovÊrdighed har allerede i den grad lidt skade i den sidste halvanden uge. Hun har ikke plads til, at der kommer nye ting frem, at man igen kan fÄ indtrykket af, at hun i hvert fald ikke har ruttet med sandheden, nÄr hun har fortalt, hvad hun har vidst.

SĂ„dan siger TV 2's politiske analytiker Hans Redder inden et krisemĂžde i den radikale folketingsgruppe.

Politisk leder Sofie Carsten Nielsen har indkaldt de radikales folketingsgruppe til krisemĂžde sĂžndag. Tidspunkt og sted er endnu ukendt.

MÞdet skal holdes i kÞlvandet pÄ diskussioner om, hvem der vidste hvad i sager om den tidligere leder Morten Østergaard, som har erkendt at have givet uÞnsket seksuel opmÊrksomhed til kvinder i partiet.

I lidt over en uge har folketingsmedlemmer fra Radikale Venstre skrevet opslag pÄ Facebook, som har bÄret brÊnde til bÄlet i en regulÊr krise for partiet.

Mette F. skal vise handlekraft

Selvom det i aften lykkes Frank Jensen at overbevise sit politiske bagland i KĂžbenhavn om, at han stadig er deres tillid vĂŠrdig, er det ikke nĂždvendigvis nok til at bevare topposterne i Socialdemokratiet som nĂŠstformand og overborgmester i KĂžbenhavn.

- Han skal fÞrst og fremmest overbevise sine egne, men derudover er det ogsÄ vigtigt, at de partier, der stÞtter ham pÄ KÞbenhavns RÄdhus, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre, ogsÄ stadig synes, han en er vÊrdig til posten som overborgmester. Derudover skal han overbevise sin egen partitop, som vi endnu ikke har hÞrt noget fra, blandt dem statsminister Mette Frederiksen, siger Troels Mylenberg.

Han mener, Mette Frederiksen er nĂždt til at vise handlekraft i forhold til Frank Jensen.

- I forhold til statsministerens ledelse af sit eget parti handler det om, at hun skal bevare en vis trovÊrdighed, i forhold til det hun har sagt om sexistisk kultur og seksuel chikane, sÄ man kan dÄrligt forestille sig andet, end det bÞr fÄ konsekvenser, hvis statsministeren stadig mener det, hun sagde for 12 dage siden, siger Troels Mylenberg.

Kompliceret krise

Mens Frank Jensens politiske liv altsÄ her og nu kan hÊnge i en meget tynd trÄd, synes den radikale leders politiske liv ikke umiddelbart at vÊre sÄ akut truet.

- Der er ikke lagt op til, at det ender med, at Sofie Carsten Nielsen mÄ trÊkke sig i dag, siger Hans Redder.

Men krisen blandt de 16 medlemmer i den radikale folketingsgruppe er dybt alvorlig.

- Det bliver potentielt et meget dramatisk gruppemĂžde, de skal holde i dag. Der er en fuldstĂŠndig uholdbar situation i den radikale folketingsgruppe i Ăžjeblikket. SĂ„ lĂŠnge den her krise er i gang, og de her interne skĂŠnderier fylder, er der ikke plads til at tale politik. Derfor har de behov for at finde en eller anden lĂžsning nu, siger Hans Redder.

Men det, der gĂžr krisen hos de radikale kompliceret, er, at den handler om flere ting.

- Der er en politisk uenighed, sÄ er der personlige stridigheder, og sÄ er der den meget hÄrde diskussion om, hvordan Sofie Carsten Nielsen har hÄndteret, og hvad hun har vidst om Morten Østergaard. PÄ den mÄde er det et meget komplekst gruppemÞde, de radikale skal have, siger Hans Redder.