Politik

Rohde før krisemøde: Det tager fem minutter at lave et nyt parti – men det er jo ikke det, vi vil

I en intern orientering meddeler Jens Rohde før krisemøde, at Sofie Carsten Nielsen har rakt hånden ud til ham. Han afviser at ville danne nyt parti.

En af nøglefigurerne i den interne uro, som de seneste uger har præget Radikale Venstre, ser nu ud til at strække våben.

Jens Rohde, der sammen med Martin Lidegaard og Ida Auken har været blandt de interne kritikere af den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsens håndtering af Morten Østergaards krænkelsessager, skriver i en intern orientering til sin kreds, at han forud for gruppemødet søndag eftermiddag har haft ”en lang og god snak med Sofie”.

- Sofie rækker hånden ud - også til Ida (Auken, red.). Og det er nok for mig. Alt det andet er en køkkenmødding og historie, og det skal vi videre fra, skriver Rohde blandt andet i sin orientering, som TV 2 har læst.

- Fra i dag lukker vi et kapitel. Og vi åbner et nyt - med Sofie som politisk leder og med et forhåbentlig bredt samarbejde i gruppen og partiet, som gør brug af også Martin (Lidegaard, red.) og Idas righoldige talenter.

Voldsomme beskyldninger

Den seneste tids strid i Radikale Venstres folketingsgruppe har primært udspillet sig på Facebook. Tidligere på ugen anklagede Ida Auken, der i øjeblikket er sygemeldt fra sit folketingsarbejde, Sofie Carsten Nielsen for igennem en længere periode at have været vidende om Morten Østergaards krænkende adfærd, men holdt hånden over ham.

Sofie Carsten Nielsen svarede igen ved afvise påstandene, erklære sig ”rasende” og anklage Auken for at forsøge at ”destabilisere partiet”.

Både Jens Rohde og Martin Lidegaard lagde efterfølgende indlæg på Facebook, der støttede Ida Auken.

Har fortalt journalister, at han kan danne nyt parti

Den voldsomme interne uro har ført til spekulationer om, hvorvidt Sofie Carsten Nielsens kritikere kunne finde på at bryde ud af Radikale Venstre og stifte et nyt parti. Spekulationer, som Rohde skriver, at han selv har talt med journalister om.

- Der har været mange konspirationer, og der er også noget værre sludder om, at vi er nogle, der vil starte et nyt parti. Det sidste kommer sig nok af, at jeg til alle journalisterne det seneste døgn har sagt, at hvis vi bliver smidt ud, så tager det fem minutter at lave et nyt parti. Men det er jo ikke det, vi vil, skriver Rohde.

Ny politisk linje?

Det er ikke blot håndteringen af Morten Østergaards krænkelsessager, der har splittet den radikale folketingsgruppe.

Det har også spørgsmålet om, hvilken politisk linje, der er den rigtige for partiet.

På gruppemødet forrige onsdag, hvor Morten Østergaard trak sig som politisk leder, gik Martin Lidegaard efter posten og argumenterede overfor folketingsgruppen for, at partiet var blevet for ”isoleret” og burde forfølge en mere ”kompromissøgende” linje og et bedre samarbejde med Socialdemokratiet.

Jens Rohde, Lotte Rod og Marianne Jelved stemte på Martin Lidegaard – som dog tabte kampvalget på gruppemødet med 12-4 til Sofie Carsten Nielsen, der sammen med Morten Østergaard i høj grad har lagt partiets linje de seneste år. En linje hvor partiet blandt andet gentagne gange har truet med at vælte den socialdemokratiske regering.

I beskeden til sin kreds skriver Jens Rohde, at Sofie Carsten Nielsen overfor ham har erklæret, at hun deler opfattelsen af, at Radikale Venstre altid skal være "spilbare”:

- Jeg har en ambition om, at RV (Radikale Venstre, red.) bliver opfattet som et bredt parti med store ambitioner, der dog også altid er spilbare og ser det som mål i sig selv at lave brede aftaler og i øvrigt ikke smider om sig med krigserklæringer mod andre partier. Sofie deler den ambition. Det er jeg glad for og tilfreds med. Jeg har ikke noget behov for, at Sofie skal stå og beklage sin håndtering. Jeg har behov for, at hun samler alle om sig - også Ida - og det vil hun gøre, skriver han.

Ifølge TV 2s oplysninger begynder det ekstraordinære gruppemøde i Radikale Venstre her til eftermiddag. Ingen i partiet vil oplyse, hvor det finder sted.