Politik

Lidegaard vil ikke udtale støtte til Sofie Carsten Nielsen: - Jeg havde hellere set en anden

Lidegaard blev flere gange spurgt, om han støtter Sofie Carsten Nielsen. Han svarede konsekvent, at han respekterer, at hun er blevet valgt.

Efter et tre timer langt krisemøde trådte den samlede radikale folketingsgruppe søndag eftermiddag ud og konstaterede, at Sofie Carsten Nielsen fortsat er partiets leder, og at der var enighed om, at partiet nu skal se fremad.

Det ganske korte pressemøde stoppede dog ikke her.

For da Sofie Carsten Nielsen vendte ryggen til pressen for at gå tilbage til mødelokalet og "drikke øl og spise god mad", som hun formulerede det, trådte Martin Lidegaard frem.

- Man kan jo lige så godt få størst mulig fornøjelse ud af det, lød det, da partifællen Jens Rohde gav et kammeratligt klap på skulderen.

Derfra tog spørgsmålene fra de fremmødte journalister fart.

Undveg spørgsmål om støtte

Bakker du fuldstændig op om Sofie Carsten Nielsen?

- Det er med tillid, som det er med troværdighed. Det brydes meget hurtigt ned, og det tager noget tid at bygge det op igen. Det, vi har givet håndslag på i aften, det er, at vi prøver at bygge den tillid op igen, og det vil jeg bidrage til i det omfang, jeg kan.

Har du tillid i dag til Sofie Carsten Nielsen? Også i forhold til den håndtering, hun har lagt for dagen de seneste uger?

- Jeg har ikke noget at tilføje til det, jeg allerede har ytret om det, der er sket. Det, jeg har at tilføje til det fremadrettet er, at vi har givet håndslag på, at vi nu begynder at tale hinanden lidt op og ikke ned. Det er der brug for. Det tror jeg, vi alle er enige om.

Er Sofie Carsten Nielsen den rigtige leder for Radikale Venstre?

- Hun er blevet valgt som radikal leder, og det respekterer jeg selvfølgelig fuldt ud.

Men er hun den rigtige?

- Jamen.. Sel... Altså... Som jeg har sagt: Jeg stillede jo op imod hende, så jeg havde jo gerne set en anden. Men jeg respekterer, at hun er blevet valgt af et stort flertal i gruppen, og derfor vil jeg selvfølgelig også arbejde ud fra det. Og så handler det herfra om at opbygge tillid igen og diskutere den politiske linje, svarer han.

Skylder partiet at blive

Forud for krisemødet har der været stor debat om partiets politiske linje. Her blev det på mødet 7. oktober, hvor Østergaard trak sig, meget klart, at Lidegaard og Sofie Carsten Nielsen er uenige.

Har du fået nogen lovning på, hvordan den politiske kurs over for regeringen vil være i efteråret?

- Vi er lige begyndt at kradse i det spørgsmål. Det er en kendt sag, at jeg har en lidt anden tilgang og et ønske om en mere dialog- og midtsøgende kurs. En af grundene til, at jeg giver det her en chance til og bliver, det er selvfølgelig fordi, der er mange fra det radikale bagland, der sætter deres lid til, at jeg bliver. Jeg synes, jeg skylder mig selv og partiet at repræsentere den linje.

Så du har altså overvejet at forlade partiet?

- Jeg synes, det har været en svær tid, og jeg er ked af, at det, som jeg synes er den rigtige vej fremad, ikke var det, der blev valgt. Så jeg har selvfølgelig gjort mig grundige overvejelser, men er kommet frem til den konklusion, at jeg har kæmpet for radikal politik i to årtier, og jeg skylder mig selv og partiet at blive ved med det i et stykke tid, og så håber jeg, at vi kan få formuleret en politik, som jeg også kan se mig selv i, sagde Martin Lidegaard.

Tilliden er nedbrudt

Om Martin Lidegaards behov for at tage ordet efter Sofie Carsten Nielsen siger Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2:

- Det er jo en konstatering af, at tilliden er nedbrudt mellem de forskellige grupperinger. Der er sikkert også en fornemmelse af, at det gik for stærkt, da Morten Østergaard trådte tilbage. Man skulle måske have ventet, men tålmodighed havde formentlig ikke ført et andet resultat med sig, vurderer han.

- Det var formentlig endt samme sted, for Sofie Carsten har en større fanskare i gruppen, siger Troels Mylenberg.