Fortsat opbakning til Frank Jensen efter krisem√łde

Frank Jensen kan ikke afvise, at der kommer flere sager om krænkelser med ham som hovedperson.

Der er fortsat opbakning til Frank Jensen (S) som overborgmester i K√łbenhavn.

Det er resultatet af et krisem√łde s√łndag aften p√• K√łbenhavns R√•dhus, hvor et flertal har udtrykt tillid til Frank Jensen.

Jeg har været på den forkerte side. Jeg har været en krænker.

Frank Jensen (S), overborgmester i K√łbenhavn

- Der har v√¶ret en h√•ndsopr√¶kning p√• m√łdet, og et overv√¶ldende flertal viste mig opbakning, siger Frank Jensen og sl√•r fast, at han stiller op til spidskandidat til overborgmesterposten i 2021.

- Men der var selvf√łlgelig ogs√• folk, der var i tvivl. Nogle er bekymrede for, om der kommer nye oplysninger frem, som kan stille det i et andet lys i den kommende tid, siger Frank Jensen

P√• m√łdet deltog Frank Jensen, hans partif√¶ller i Borgerrepr√¶sentationen, det lokale forretningsudvalg samt partiets kredsform√¶nd.

M√łdet blev afholdt, efter at adskillige kvinder de seneste dage har anklaget Frank Jensen for kr√¶nkende adf√¶rd.

Han erkendte efter m√łdet, at han har kr√¶nket kvinder, og han sendte en "dybf√łlt undskyldning" til alle, han har kr√¶nket. Samtidig vil han fra at have v√¶ret "en del af problemet" med sexisme gerne v√¶re "en del af l√łsningen".

- Jeg har den klare opfattelse, hvis vi på baggrund af MeToo kun kan være med, hvis vi aldrig nogensinde har gjort fejl, så får vi et samfund, hvor tilgivelse ikke findes. Det bliver efter min opfattelse et betydeligt andet samfund end det, vi har bygget op, siger Jensen, som ikke kan afvise, at der dukker flere sager op.

Hvor mange sager skal der til, f√łr at du selv f√łler, du ikke l√¶ngere kan sidde som overborgmester?

- Det er et rigtig godt sp√łrgsm√•l. Det, jeg har forholdt mig til, er det vidensgrundlag, jeg har i dag. Nogle syntes, jeg skulle tr√¶kke mig som overborgmester og n√¶stformand p√• sager, der er p√• vej. Men jeg er n√łdt til at vide indholdet af de sager, f√łr jeg ved, om jeg har tilstr√¶kkelig selvrespekt til at forts√¶tte som overborgmester, siger han.

- Mit udgangspunkt er nu, at jeg fortsætter som overborgmester.

Hvad skal der til for, at du kan forblive på posten med ro i sindet?

- Stien er meget smal, men der skal mere til. Det kan jo ikke v√¶re s√•dan, at der er omvendt bevisf√łrelse nu. Vi skal ind i et retsikkerhedsm√¶ssigt betryggende forl√łb - ogs√• for den, der beskyldes for at v√¶re kr√¶nker, siger Jensen.

Krisem√łde udl√łst af sag fra 2012

Krisem√łdet s√łndag aften i Socialdemokratiet blev indkaldt af Frank Jensen selv, efter at Jyllands-Posten i fredags beskrev anklager om kr√¶nkende adf√¶rd fra Jensen.

En af disse sager drejede sig om socialdemokraten Maria Gudme, der fortalte om en episode fra 2012, hvor overborgmesteren tog hende p√• l√•ret under en bytur, og hvor han efterf√łlgende f√łrte den op ad l√•ret p√• hende og under kjolen.

Frank Jensen erkendte efter pressem√łdet, at det var Sofie Lindes opr√•b mod sexisme samt sagen med Maria Gudme, der fik ham til at indse, at han var en kr√¶nker, der havde s√•ret kvindernes f√łlelser.

- Jeg troede, sexisme var, da Sofie Linde stillede sig op og fortalte om den store tv-kanon, der udtrykte meget sexistiske ting. Jeg syntes, at Sofie Linde var utrolig sej, jeg heppede på hende, siger han.

- Men det var f√łrst efter Maria Gudmes henvendelse, at jeg begyndte at reflektere over, at jeg ogs√• var kr√¶nker. At den f√łlelse, man har af at blive kr√¶nket, som Sofie Linde havde, er den samme f√łlelse, som Maria Gudme sad med, siger han.

- Og derfor min dybe, dybe undskyldning, siger han.

Hvor længe har du været bevidst om, at du har krænket kvinder?

- I de konkrete sager, der har v√¶ret, har jeg givet en undskyldning og har v√¶ret bevidst om det. Men jeg har ikke set MeToo's anden b√łlge som en del af det. Jeg har brugt en stor del af min efter√•rsferie til at t√¶nke det igennem og min adf√¶rd. Jeg har gjort mig s√•rbar ved at g√łre noget, som man aldrig b√łr g√łre efter helt almindelige regler, at deltage i personalejulefrokoster. Det var en svipser fra min side.

Mindre alkohol til fester

Frank Jensen fortæller, at han som næstformand i partiet ofte taler med formand og statsminister Mette Frederiksen (S), men han vil ikke ud med, om de har talt om krænkelses-sagerne.

Mette Frederiksen har erklæret kamp mod sexisme og krænkelser? Vil du kunne forstå, hvis du i den sammenhæng er en distraktion?

- Man skal undg√• at beg√• fejl, men man kommer til at beg√• fejl. Det g√łr vi alle. Man m√• p√• stedet give en undskyld og pr√łve at komme videre med den, der har oplevet, at man har overtr√•dt nogle gr√¶nser. Jeg har v√¶ret p√• den forkerte side. Jeg har v√¶ret en kr√¶nker, siger han.

Grænserne har Frank Jensen oftest overtrådt efter indtagelse af alkohol ved personalefester og julefrokoster, siger han. I arbejdet med at ændre kulturen på rådhuset peger Jensen på, at der skal være mindre alkohol til festerne.

- Processen med at √¶ndre kulturen tager vi fat i her p√• r√•dhuset i den kommende uge. Vi skal have en f√¶lles kultur, hvor alle kan v√¶re i den. Den politiske debat m√• ikke blive tandl√łs, men det m√• heller ikke blive mobning, siger han og n√¶vner kr√¶nkelser af seksuel karakter, mobning eller folks hudfarve som elementer, som skal udryddes.

Nye sager

Ud over sagen med Maria Gudme dukkede der kort tid inden krisem√łdet s√łndag nye anklager op mod Frank Jensen.

Denne gang var det DSU-formand i K√łbenhavn, Cecilie Sv√¶rke Priess, der i Jyllands-Posten fortalte, at hun havde modtaget en r√¶kke henvendelser fra kvinder, der havde f√łlt sig kr√¶nket af Frank Jensen. Den seneste kr√¶nkelse skulle have fundet sted i 2019.

Sagerne står ikke alene. Frank Jensen er også tidligere endt i medierne efter at være anklaget for seksuelle krænkelser i festlig sammenhæng.

I 2004 skrev SE og H√ėR om en episode til en julefrokost, hvor en kvinde tre gange m√•tte fjerne Frank Jensens h√¶nder fra hendes ben, som han if√łlge hende r√łrte under bordet.

I december 2011 beskrev Ekstra Bladet, at Frank Jensen til en julefrokost havde slikket √©n kvinde i √łret, √©n p√• halsen samt at have omklamret flere kvinder p√• dansegulvet, n√•r de fors√łgte at slippe v√¶k fra ham.

I januar 2012 gik Frank Jensen ud og undskyldte for sin opf√łrsel til julefrokosten og sagde, at det ikke var hans mening at overskride nogens gr√¶nser.