Politik

Fortsat opbakning til Frank Jensen efter krisemøde

Frank Jensen kan ikke afvise, at der kommer flere sager om krænkelser med ham som hovedperson.

Der er fortsat opbakning til Frank Jensen (S) som overborgmester i København.

Det er resultatet af et krisemøde søndag aften på Københavns Rådhus, hvor et flertal har udtrykt tillid til Frank Jensen.

Jeg har været på den forkerte side. Jeg har været en krænker.

Frank Jensen (S), overborgmester i København

- Der har været en håndsoprækning på mødet, og et overvældende flertal viste mig opbakning, siger Frank Jensen og slår fast, at han stiller op til spidskandidat til overborgmesterposten i 2021.

- Men der var selvfølgelig også folk, der var i tvivl. Nogle er bekymrede for, om der kommer nye oplysninger frem, som kan stille det i et andet lys i den kommende tid, siger Frank Jensen

På mødet deltog Frank Jensen, hans partifæller i Borgerrepræsentationen, det lokale forretningsudvalg samt partiets kredsformænd.

Mødet blev afholdt, efter at adskillige kvinder de seneste dage har anklaget Frank Jensen for krænkende adfærd.

Han erkendte efter mødet, at han har krænket kvinder, og han sendte en "dybfølt undskyldning" til alle, han har krænket. Samtidig vil han fra at have været "en del af problemet" med sexisme gerne være "en del af løsningen".

- Jeg har den klare opfattelse, hvis vi på baggrund af MeToo kun kan være med, hvis vi aldrig nogensinde har gjort fejl, så får vi et samfund, hvor tilgivelse ikke findes. Det bliver efter min opfattelse et betydeligt andet samfund end det, vi har bygget op, siger Jensen, som ikke kan afvise, at der dukker flere sager op.

Hvor mange sager skal der til, før at du selv føler, du ikke længere kan sidde som overborgmester?

- Det er et rigtig godt spørgsmål. Det, jeg har forholdt mig til, er det vidensgrundlag, jeg har i dag. Nogle syntes, jeg skulle trække mig som overborgmester og næstformand på sager, der er på vej. Men jeg er nødt til at vide indholdet af de sager, før jeg ved, om jeg har tilstrækkelig selvrespekt til at fortsætte som overborgmester, siger han.

- Mit udgangspunkt er nu, at jeg fortsætter som overborgmester.

Hvad skal der til for, at du kan forblive på posten med ro i sindet?

- Stien er meget smal, men der skal mere til. Det kan jo ikke være sådan, at der er omvendt bevisførelse nu. Vi skal ind i et retsikkerhedsmæssigt betryggende forløb - også for den, der beskyldes for at være krænker, siger Jensen.

Krisemøde udløst af sag fra 2012

Krisemødet søndag aften i Socialdemokratiet blev indkaldt af Frank Jensen selv, efter at Jyllands-Posten i fredags beskrev anklager om krænkende adfærd fra Jensen.

En af disse sager drejede sig om socialdemokraten Maria Gudme, der fortalte om en episode fra 2012, hvor overborgmesteren tog hende på låret under en bytur, og hvor han efterfølgende førte den op ad låret på hende og under kjolen.

Frank Jensen erkendte efter pressemødet, at det var Sofie Lindes opråb mod sexisme samt sagen med Maria Gudme, der fik ham til at indse, at han var en krænker, der havde såret kvindernes følelser.

- Jeg troede, sexisme var, da Sofie Linde stillede sig op og fortalte om den store tv-kanon, der udtrykte meget sexistiske ting. Jeg syntes, at Sofie Linde var utrolig sej, jeg heppede på hende, siger han.

- Men det var først efter Maria Gudmes henvendelse, at jeg begyndte at reflektere over, at jeg også var krænker. At den følelse, man har af at blive krænket, som Sofie Linde havde, er den samme følelse, som Maria Gudme sad med, siger han.

- Og derfor min dybe, dybe undskyldning, siger han.

Hvor længe har du været bevidst om, at du har krænket kvinder?

- I de konkrete sager, der har været, har jeg givet en undskyldning og har været bevidst om det. Men jeg har ikke set MeToo's anden bølge som en del af det. Jeg har brugt en stor del af min efterårsferie til at tænke det igennem og min adfærd. Jeg har gjort mig sårbar ved at gøre noget, som man aldrig bør gøre efter helt almindelige regler, at deltage i personalejulefrokoster. Det var en svipser fra min side.

Mindre alkohol til fester

Frank Jensen fortæller, at han som næstformand i partiet ofte taler med formand og statsminister Mette Frederiksen (S), men han vil ikke ud med, om de har talt om krænkelses-sagerne.

Mette Frederiksen har erklæret kamp mod sexisme og krænkelser? Vil du kunne forstå, hvis du i den sammenhæng er en distraktion?

- Man skal undgå at begå fejl, men man kommer til at begå fejl. Det gør vi alle. Man må på stedet give en undskyld og prøve at komme videre med den, der har oplevet, at man har overtrådt nogle grænser. Jeg har været på den forkerte side. Jeg har været en krænker, siger han.

Grænserne har Frank Jensen oftest overtrådt efter indtagelse af alkohol ved personalefester og julefrokoster, siger han. I arbejdet med at ændre kulturen på rådhuset peger Jensen på, at der skal være mindre alkohol til festerne.

- Processen med at ændre kulturen tager vi fat i her på rådhuset i den kommende uge. Vi skal have en fælles kultur, hvor alle kan være i den. Den politiske debat må ikke blive tandløs, men det må heller ikke blive mobning, siger han og nævner krænkelser af seksuel karakter, mobning eller folks hudfarve som elementer, som skal udryddes.

Nye sager

Ud over sagen med Maria Gudme dukkede der kort tid inden krisemødet søndag nye anklager op mod Frank Jensen.

Denne gang var det DSU-formand i København, Cecilie Sværke Priess, der i Jyllands-Posten fortalte, at hun havde modtaget en række henvendelser fra kvinder, der havde følt sig krænket af Frank Jensen. Den seneste krænkelse skulle have fundet sted i 2019.

Sagerne står ikke alene. Frank Jensen er også tidligere endt i medierne efter at være anklaget for seksuelle krænkelser i festlig sammenhæng.

I 2004 skrev SE og HØR om en episode til en julefrokost, hvor en kvinde tre gange måtte fjerne Frank Jensens hænder fra hendes ben, som han ifølge hende rørte under bordet.

I december 2011 beskrev Ekstra Bladet, at Frank Jensen til en julefrokost havde slikket én kvinde i øret, én på halsen samt at have omklamret flere kvinder på dansegulvet, når de forsøgte at slippe væk fra ham.

I januar 2012 gik Frank Jensen ud og undskyldte for sin opførsel til julefrokosten og sagde, at det ikke var hans mening at overskride nogens grænser.