Politik

Første fare er drevet over for de radikale - nu venter tre problemer forude

Sofie Carsten Nielsen og resten af den radikale folketingsgruppe møder pressen, efter partiet søndag holdt krisemøde i København. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ifølge TV 2s politiske redaktør er såret dybere, end det umiddelbart kunne se ud, da folketingsgruppen søndag trådte ud fra det krisemødet.

Balladen i Radikale Venstre er langtfra slut.

Det vurderer TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, efter søndagens krisemøde i partiet.

- De er blevet enige om, at de har et problem, at det er stort, og at de vil forsøge at løse det sammen. Men der er flere ting, de stadig langt fra er enige om, siger han.

1) Kan de overkomme personkonflikterne?

En af årsagerne til dagens krisemødeindkaldelse var utvivlsomt det meget skyts, der den seneste uge er blevet affyret på Facebook.

Først beskyldte det radikale folketingsmedlem Ida Auken den nye politiske leder for at dække over Morten Østergaards seksuelle krænkelser, hvilket fik Sofie Carsten Nielsen til at svare, at hun var "rasende".

Senere bakkede både Martin Lidegaard og Jens Rohde op om Ida Auken, og fra Rohde lød det sågar, at han ville gå, hvis Auken blev marginaliseret.

- Ida Auken er stadig en ubekendt, for vi ved endnu ikke, hvordan den konflikt lander. Lidegaard accepterer, at Sofie Carsten Nielsen er blevet valgt, men hun er ikke hans valg. Spørgsmålet er, om han indordner sig? Og så er der Jens Rohde. Han har dæmpet sig, men er han også klar til at lægge konflikterne bag sig?, spørger TV 2s politiske redaktør og tilføjer:

- Vi har udelukkende fået at vide, at de gerne vil samarbejde, men det udestår at se samarbejdet mellem de stridende parter blive udlevet i praksis.

2) Hvad er løsningen?

Ifølge Troels Mylenberg er såret dybere, end det umiddelbart kunne se ud, da den samlede folketingsgruppe søndag eftermiddag trådte ud fra det tre timer lange krisemøde. For problemet handler om mere end seksuelle krænkelser og Morten Østergaards afgang.

- Det handler om nogle dybere, årelange konflikter, som de nu har givet håndslag på, at de vil løse. De har diskuteret problemets kerne og omfang i dag og er blevet enige om, at de ser sig selv sammen. Men de er ikke nået frem til at diskutere, hvordan de løser det, siger Troels Mylenberg.

- Det kan godt blive besværligt, og det vil altså sige, at konflikten ikke er overstået. Vi mangler simpelthen at se, om de rent faktisk kan finde hinanden.

3) Hvordan skal posterne fordeles?

Efter krisemødet lød det fra den politiske leder Sofie Carsten Nielsen, at gruppen endnu ikke er gået i gang med at diskutere, hvordan posterne skal fordeles. For de skylder baglandet at tale politik, lød det. Ikke hvem, der skal sidde på hvilke poster.

- De repræsenterer nogle mennesker - både vælgere, frivillige og medlemmer - som har valgt dem til at varetage den radikale arv. De er et 115 år gammelt parti, som ikke må gå til i personfnidder. Hver og en er blevet kontaktet af deres lokale medlemmer, kredsformænd og lokalbestyrelser, som har sagt, at nu må de simpelthen stoppe det her pjat og komme i gang med at lave noget politik, siger han.

På nuværende tidspunkt er Andreas Steenberg konstitueret næstformand efter Sofie Carsten Nielsen, men på et tidspunkt skal der tages stilling til en mere permanent løsning.

Når de når så langt, vil alle ifølge Troels Mylenberg kigge på, om Lidegaard-støtterne får en plads i gruppeledelsen.