To dage efter hun havde klaget, ringede Frank Jensen - ekspert kalder det en 'dobbelt krænkelse'

Maria Gudme blev krænket af Frank Jensen i 2012. Efter at hun delte sin historie med Socialdemokratiet, ringede overborgmesteren til hende.

Maria Gudmes telefon ringer 22. september. Hun genkender ikke nummeret, men da hun tager telefonen, står det hurtigt klart for hende, hvem der ringer.

Det er overborgmester i K√łbenhavn, Frank Jensen (S). Manden, der i 2012 if√łlge Maria Gudme og flere vidner, havde taget hende p√• l√•ret under en tur i byen.

En episode som Jyllands-Posten kunne fortælle flere detaljer fra fredag aften.

- Han ringer og fortæller mig, at han er ked af, at jeg har den opfattelse, at det er sket. Det var det primære indhold i den samtale, fortæller hun til TV 2.

Opfatter du det som en undskyldning?

- Jeg opfatter det ikke som en undskyldning.

Hvorfor ikke?

- At nogen beklager, at jeg som offer har en oplevelse af, at det er sket, er for mig at se ikke at tage ansvar. En undskyldning er udtryk for, at man tager ansvar.

- En ny magtdemonstration

To dage f√łr opkaldet fra K√łbenhavns overborgmester havde Maria Gudme indsendt en klage over Frank Jensen til Socialdemokratiet, som hun ligesom Frank Jensen er medlem af.

Allerede tilbage i 2012 klagede hun over sagen til partiet, men dengang blev der så vidt hun ved ikke reageret på klagen.

Den nye klage blev sendt ind til Socialdemokratiet 20. september i år - hun blev motiveret til at tage sagen op igen, efter Sofie Lindes åbningsmonolog ved Zulu Comedy Awards.

Maria Gudme blev i 2012 kr√¶nket af overborgmester i K√łbenhavn Frank Jensen.
Maria Gudme blev i 2012 kr√¶nket af overborgmester i K√łbenhavn Frank Jensen. Foto: TV 2

Efter Maria Gudme havde sendt sin klage afsted, h√łrte hun ikke mere fra partiet.

Ikke f√łr Frank Jensen personligt ringede til hende 22. september.

Hvordan har du det med opkaldet fra Frank Jensen?

- Jeg f√łler det som en ny kr√¶nkelse. En ny magtdemonstration, siger hun til TV 2.

Ekspert: Det er en dobbelt krænkelse

Hvis samtalen mellem Frank Jensen og Maria Gudme er forl√łbet, som hun har beskrevet, mener k√łnsforsker, antropolog og lektor ved Roskilde Universitet, Christian Groes, at hun har god grund til at f√łle sig kr√¶nket.

- Det bliver en dobbelt kr√¶nkelse. F√łrst misbruger han sin magt til at kr√¶nke, og derefter fors√łger han at fral√¶gge sig ansvaret og pr√łve at lukke munden p√• offeret, siger Christian Groes til TV 2.

Han understreger dog samtidig, at hvis Frank Jensen oprigtigt har fors√łgt at sige undskyld for kr√¶nkelsen, kan det v√¶re okay som kr√¶nker at ringe til et offer.

- Hvis det er med henblik at komme med en undskyldning, så er det helt rigtigt og ordentligt. Det sker desværre meget sjældent. Det er heller ikke tilfældet her, som jeg ser det, fortæller Christan Groes.

Begyndte at ryste

Til Jyllands-Posten fort√¶ller Maria Gudme, at hun begyndte at ‚ÄĚryste fysisk‚ÄĚ, ‚ÄĚf√• kvalme‚ÄĚ og v√¶re ‚ÄĚfuldst√¶ndig ude af sig selv‚ÄĚ.

Samtidig undrede hun sig over, at Frank Jensen havde fået at vide, at hun havde klaget over ham.

- Jeg har ikke givet samtykke til, at krænkeren kender min konkrete henvendelse til partiet, derfor har de helt tydeligt sagt det videre til personen. Jeg er rigtig ked af lige nu at have haft oplevelsen af at tale med ham uden advarsel, siger hun til Jyllands-Posten.

Siger undskyld på Facebook

Frank Jensen, der ud over at være overborgmester også er næstformand i Socialdemokratiet, har afvist at kommentere sagen over for TV 2.

Han henviser i stedet til et opslag på Facebook, som han lagde op stort set samtidig med, at Jyllands-Posten offentliggjorde historien om ham fredag aften.

Her skriver han blandt andet:

- En episode fra sommeren 2012 omhandler en kvinde, der på daværende tidspunkt var ansat i SIK og som efter et budgetseminar oplevede grænseoverskridende adfærd fra min side. Det vil jeg gerne undskylde.

Jyllands-Posten bringer i dag en historie om grænseoverskridende adfærd fra min side. Jeg skriver til jer for at sige,...

Posted by Frank Jensen on Friday, October 16, 2020

Samtidig undskylder Frank Jensen sig med, at der "har v√¶ret en usund kultur, blandt andet i mange politiske milj√łer."

Men den undskyldning giver Christian Groes ikke meget for.

- Frank Jensen siger, at han var en del af en usund kultur. Det tror jeg ikke, der er nogle ofre, der er interesserede i at h√łre. Vi skal passe p√• med at l√¶gge hele skylden ogs√• over p√• kulturen. Her kan det ende med, at det bliver en undskyldning, der ender ud med, at det ikke f√•r konsekvenser for konkrete personer, siger han til TV 2.

Har f√łr v√¶ret anklaget i medierne

Det er ikke f√łrste gang, at Frank Jensen ender i medierne efter at blive anklaget for seksuel kr√¶nkelse i festlig sammenh√¶ng.

I 2004 skrev SE og H√ėR om en episode til en julefrokost, hvor en kvinde tre gange m√•tte fjerne Frank Jensens h√¶nder fra hendes ben, som han if√łlge hende r√łrte under bordet.

I december 2011 beskrev Ekstra Bladet, at Frank Jensen til en julefrokost havde slikket √©n kvinde i √łret, √©n p√• halsen samt at have omklamret flere kvinder p√• dansegulvet, n√•r de fors√łgte at slippe v√¶k fra ham.

I januar 2012 gik Frank Jensen ud og undskyldte for sin opf√łrsel til julefrokosten og sagde, at det ikke var hans mening at overskride nogens gr√¶nser.