Mette F. og Mogens Jensen har ingen kommentarer til Frank Jensen-sag - nu svarer partisekretær

Der har været - og er måske stadig - en usund kultur i Socialdemokratiet, siger partisekretær.

- Det virker alvorligt. Det er trist, at der kommer den ene anklage efter den anden om upassende opf√łrsel.

S√•dan siger Socialdemokratiets partisekret√¶r, Jan Juul Christensen, l√łrdag eftermiddag til TV 2, efter overborgmester i K√łbenhavn Frank Jensen (S) er kommet under anklage for at have kr√¶nket et tidligere medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Maria Gudme, i 2012.

L√łrdag eftermiddag har Frank Jensen givet en "uforbeholden undskyldning" i et opslag p√• Facebook og indkaldt til hastem√łde s√łndag, hvor hans partif√¶ller p√• r√•dhuset vil v√¶re til stede.

Hverken statsminister Mette Frederiksen eller ligestillingsminister Mogens Jensen vil kommentere sagen. Statsministeren henviser til partisekretær Jan Juul Christensen.

Sendte mail til formand og partisekretær

Fredag beskrev Jyllands-Posten, at 59-√•rige Frank Jensen i 2012 if√łlge Maria Gudme og flere vidner havde taget hende p√• l√•ret under en tur i byen.

Jan Juul Christensen blev gjort opm√¶rksom p√• sagen, da Maria Gudme 20. september i √•r sendte en mail til ham og Socialdemokratiets formand i K√łbenhavn, Jan Salling.

Jan Juul Christensen kommenterede i sit svar til Maria Gudme ikke direkte hendes oplevelse, og han forholdt sig ikke til, hvordan Socialdemokratiet har håndteret eller ville håndtere den konkrete sag med overborgmesteren, skriver Jyllands-Posten.

To dage efter Maria Gudmes mail blev hun ringet op af Frank Jensen, som if√łlge hende fortalte, "at han var ked af, at hun havde den opfattelse, at det var sket". Hun har siden fortalt, at hun opfatter opkaldet som en ny kr√¶nkelse og en "ny magtdemonstration", og at hun ikke havde givet samtykke til, at hendes navn kunne blive givet videre til Frank Jensen.

Maria Gudme har beskrevet, at hun henvendte sig til dig om sagen, og Frank Jensen efterf√łlgende ringede til hende. Hvad t√¶nker du om det forl√łb?

- Jeg har dr√łftet sagen med Maria Gudme. Jeg har ogs√• vendt tilbage p√• hendes henvendelse dengang. Vi skulle fra starten have sendt den sag videre til den advokatinstans, vi har nu. Den var vi i gang med etablere p√• det tidspunkt, og derfor skete det ikke, men det skulle vi have gjort.

Han understreger, at han nu har bedt den uafhængige advokatordning, som Socialdemokratiet for nylig har etableret til håndtere mulige krænkelsessager, om også at kigge på Frank Jensen-sagen.

Frank Jensen ringede

Hvad t√¶nker du om, at Frank Jensen ringede til hende? Det kan vel ikke l√¶ses som andet end et fors√łg p√• at lukke sagen der?

- Det var Franks beslutning, så det kan jeg ikke kommentere.

Kan du forstå, hun savner en bedre reaktion fra jer?

- Jeg kan godt forst√•, at man synes, at man gerne vil have noget, n√•r man har haft s√•dan en oplevelse. Jeg var ikke partisekret√¶r i 2012. Vi skulle nok have h√•ndteret sagen anderledes dengang. Nu er den kommet frem, fordi hun har henvendt sig igen, og nu skal forl√łbet afd√¶kkes. Det har jeg bedt advokaterne om at g√łre.

Hvad tænker du om, at hun er gået til pressen med sagen med navns nævnelse?

- Det st√•r enhver frit for, men det vigtigste er, at man har et trygt sted, hvor man kan henvende sig, hvor man kan v√¶re sikker p√•, at tingene bliver behandlet ordentligt og professionelt. Det har v√¶ret en del af kritikken, at vi ikke havde det. Nu har vi det, og man kan g√łre brug af det.

Hvad mener du om Frank Jensens undskyldning?

- Frank m√• svare p√•, om han har sagt undskyld p√• den m√•de, som der skal siges undskyld p√•. Det kan jeg ikke g√łre p√• Franks vegne. Det skal han g√łre. Jeg kan undskylde p√• partiets vegne for, at der har v√¶ret s√•dan en situation.

Hvorfor siger statsministeren ikke noget?

Statsministeren har bakket op om MeToo, og ligestillingsminister Mogens Jensen har taget kraftig afstand til andre sager. Hvorfor siger de ikke noget?

- Jeg er partisekret√¶r og er den organisatorisk √łverst ansvarlige. S√• det er mig, der normalt har s√•danne sager og h√•ndterer dem.

DSU-formanden i K√łbenhavn mener, Frank Jensen b√łr g√• af. Hvad siger du til det?

- Det m√• DSU i K√łbenhavn jo snakke med Socialdemokratiet i K√łbenhavn om. Det er jo Socialdemokratiet i K√łbenhavn, som opstiller kandidater til n√¶ste √•rs kommunalvalg. S√• det m√• de tage en snak om.

Hvis unders√łgelsen bekr√¶fter, at Maria Gudme har ret, hvilke konsekvenser f√•r det s√• for Frank Jensen?

- Det vil jeg ikke st√• og udtale mig om, f√łr advokatunders√łgelsen er tilendebragt. Det er ikke rigtigt p√• nuv√¶rende tidspunkt at konkludere.

En usund kultur

Han er næstformand i dit parti. Hvad siger det om kulturen i Socialdemokratiet?

- Det er beklageligt, at der har v√¶ret og m√•ske stadig er en usund kultur, hvor det ikke bygger p√• ligev√¶rdige relationer. Vi er i gang med at arbejde p√• de her ting, s√• alle f√łler, det er trygt at v√¶re i Socialdemokratiet, og at de ikke skal risikere at blive udsat for kr√¶nkende adf√¶rd.

Er der andre sager i forhold til advokatunders√łgelsen?

- Nej, ikke på nuværende tidspunkt. Men jeg opfordrer alle, som har været udsat for noget eller været vidne til noget om at henvende sig.

Hvor meget skader det partiet?

- S√•dan synes jeg ikke, man kan stille det op. Det afg√łrende er, at vi skal v√¶re et trygt sted, hvor folk kan v√¶re. Det er det vigtigste at f√• skabt en kultur√¶ndring. Der er over et √•r til kommunalvalget, s√• det er lidt tidligt at udtale sig om, hvorvidt det her f√•r konsekvenser for det. Jeg vil da h√•be p√•, at vi st√•r med et rigtig st√¶rkt hold og f√•r et lige s√• godt valg, som vi har f√•et de foreg√•ende gange.