Kan Frank Jensen ride stormen af? Her er kommentatorernes bud

16x9
KĂžbenhavns overborgmester 59-Ă„rige Frank Jensen. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

I sidste uge mÄtte Morten Østergaard gÄ af, men der er fortsat tvivl om, hvilke konsekvenser de nye anklager mod overborgmesteren kan fÄ.

Meningerne er delte, nÄr det kommer til Frank Jensens fremtid som overborgmester i KÞbenhavn og som nÊstformand for Socialdemokratiet.

Efter at det fredag kom frem, at den 59-Ă„rige politiker er under anklage for at have seksuelt krĂŠnket et tidligere medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, i 2012, har flere politiske kommetatorer taget bestik af situationen.

For selvom den konkrete sag fandt sted i 2012, har der ogsÄ vÊret sager fremme i 2004 og 2011 med beskyldninger om grÊnseoverskridende adfÊrd fra den tidligere socialdemokratiske minister.

TV 2s politiske redaktÞr Troels Mylenberg vurderer, at Frank Jensens politiske liv hÊnger i en tynd trÄd. Det samme gÞr Politikens politiske kommentator Kristian Madsen, mens Hans Engell derimod ikke mener, at sagen kommer til at koste overborgmesteren sit job.

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen forventer, at statsministeren snart kommenterer Frank Jensen, mens Ekstra Bladets politiske kommentator, Joachim B. Olsen derimod mener, Mette Frederiksen ikke kommer til at gÄ ind i sagen.

Nedenfor har vi samlet reaktionerne fra fem kommentatorer:

Troels Mylenberg, politisk redaktÞr pÄ TV 2:

- Han kan blive nÞdt til at kÊmpe for sit politiske liv. Det er jo ikke fÞrste gang, at han er havnet i en sag af denne karakter. Men tiden har Êndret sig, og man ser meget mere alvorligt pÄ det i dag. Derfor hÊnger hans politiske liv i en tynd trÄd. Der ruller en bÞlge nu, som handler om total manglende accept af den her slags krÊnkelser. Men Socialdemokratiet er ikke Radikale Venstre, sÄ udfaldet bliver ikke nÞdvendigvis det samme, som for Morten Østergaard, siger han.

- Indtil videre har Socialdemokratiet holdt dÞren lukket, selvom statsministeren tidligere har understreget vigtigheden af Äbenhed i sager med sexistisk karakter. Men hun er ikke sÊrlig Äben, nÄr det handler om ting, der foregÄr i hendes eget parti. De vil ikke forholde sig til det andet end en undskyldning pÄ Facebook. SÄ ogsÄ partiet og Mette Frederiksen stÄr i en enormt vanskelig situation. Hun har en nÊstformand, som er seriekrÊnker og en udenrigsminister, som er under heftig beskydning. Hun kan ikke kommentere den ene uden den anden.

- Jo lÊngere tid der gÄr, fÞr partiet stiller sig op og kommenterer sagerne, jo stÞrre bliver presset pÄ Socialdemokratiet. Mette Frederiksen kan ogsÄ forvente, at det sandsynligvis ikke er den sidste sag, der kommer. Jo lÊngere tid, der gÄr, fÞr hun handler, jo stÞrre bliver presset. Sagerne har den karakter, at de kan fjerne fokus fra alt muligt andet, som hun vil tale om.

- Jeg tror ikke, der gÄr ret lang tid, fÞr Socialdemokratiet selv mÄ melde noget ud. Jo lÊngere tid der gÄr, jo stÞrre vokser det her sig.

Peter Lautrup Larsen, politisk analytiker pÄ TV 2:

- Det er svÊrt belastende bÄde for Frank Jensen og partiet. Forskellen pÄ ham og Morten Østergaard er, at Østergaard blandt andet mÄtte gÄ pÄ grund af et cover up, hvor han skjulte bÄde for offentligheden og sin folketingsgruppe, at han var krÊnkeren i Lotte Rods sag. Frank Jensen gÄr hurtigt ud og siger undskyld, erkender at han har deltaget i en kultur med upassende adfÊrd. Det er klart, at han vil blive presset i metoo-debatten.

- Jeg forventer en kommentar fra Mette Frederiksen. Maria Gudme siger, at hun rettede henvendelse i september til partiet. Hun hĂžrte dog ikke rigtig noget tilbage. Det er vel ikke det opgĂžr, som statsministeren lĂŠgger op til, at man skal tage. Der er i hvert fald noget at forklare.

Hans Engell, politisk kommentator:

- Jeg forestiller mig ikke, at socialdemokraterne i KÞbenhavn begynder at lede efter en ny borgmester, eller at det fÄr samme konsekvens som for Morten Østergaard i Radikale Venstre.

- Frank Jensen kan godt forvente en kraftig pÄtale af statsministeren. Det er nok ikke en sag, ham og Socialdemokratiet bryder sig meget om.

Kristian Madsen, politisk kommentator hos Politiken:

- Det er en meget alvorlig sag for Frank Jensen. Han er nÞdt til at forstÄ, at hans politiske karriere hÊnger i en meget tynd trÄd lige nu.

- Han er nĂždt til at komme meget mere kraftfuldt ud og sige undskyld for den optrĂŠden, han erkender.

- For at kunne komme videre er han pÄ en eller anden mÄde nÞdt til at sige, hvad han har lÊrt af det her, siger Kristian Madsen.

Joachim B. Olsen, politisk kommentator hos Ekstra Bladet:

Tidligere mente Joachim B. Olsen ikke, at statsministeren ville komme til at gÄ ind i sagen om Frank Jensen, kun hvis der dukkede nye sager op med nye personer, ville det vÊre svÊrt for Mette Frederiksen at ignorere.

Men lĂžrdag eftermiddag havde det tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance skĂŠrpet sin dom:

- Frank Jensen er fÊrdig! Enten indser han det selv eller ogsÄ er der nogle hÞjere oppe i partiet, som prikker ham pÄ skulderen, lyder det nu fra Joachim B. Olsen.

Henrik Qvortrup, politisk redaktÞr pÄ B.T.:

- Det her med at han har beklaget, og at vi har taget hÄnd om det, tror jeg simpelthen ikke pÄ, at folk synes er nok. Jeg tror, at der skal mere til. Og derfor tror jeg ultimativt, at Frank Jensen kan blive det offer, som Mette Frederiksen er nÞdt til at bringe for at vise, at hun rent faktisk mener det, nÄr hun siger, at hun stÞtter op om at komme sexisme til livs. Jeg tror, at Frank Jensens karriere hÊnger i en tynd trÄd, siger han.