Radikale Venstres bagland har ét ønske forud for krisemøde

De offentlige diskussioner i partiet har ikke gavnet noget, lyder det fra flere kredsformænd i Radikale Venstre.

Når Radikale Venstres folketingsgruppe holder krisemøde på søndag, har partiets bagland et stort ønske.

Ønsket går ikke på, hvem der leder partiet, hvilken politisk retning partiet skal i eller krænkelseskulturen i partiet.

TV 2 har fredag været i kontakt med ni ud af ti storkredsformænd i Radikale Venstre, og for dem er der primært én ting, der betyder noget.

De vil have fred i partiet.

- Jeg vil håbe, at vi kan lukke dem inde i et rum, låse døren og vente, til der kommer hvid røg op. Der er ikke så meget andet at gøre. Nu må de prøve på at lægge de personlige stridigheder væk, siger Svend Erik Milsgaard, der er formand for Vestjyllands Storkreds i Radikale Venstre, til TV 2.

Eller sagt på en anden måde af kredsformand i Sydjylland, Trine Jensen:

- Jeg håber bare, at der kommer ro snart.

Stop Facebook-skænderierne

Samme opfattelse har Søs Haugaard, der er formand for Hovedstadens Storkreds.

Hun ser frem til søndagens møde og håber samtidig, at så mange som muligt møder op.

- For det gavner ikke noget, at de skriver det på Facebook eller i pressen, siger hun til TV 2.

Det var Ida Auken, der onsdag kastede den radikale folketingsgruppe ud i åben krig, da hun på Facebook beskyldte Sofie Carsten Nielsen for at dække over Morten Østergaards krænkelser.

Det fik hurtigt partiets nye politiske leder til at svare igen på samme platform. Her skrev Sofie Carsten Nielsen, at hun var vred og rasende over Ida Aukens udtalelser.

Efterfølgende har både Martin Lidegaard og Jens Rohde også ytret sig på Facebook om situationen i Radikale Venstre. Begge har bakket op om Ida Auken.

Står det til flere af kredsformændene, bør skriverierne på Facebook forstumme.

En af dem er Radikale Venstres kredsformand på Bornholm, Flemming West:

- Tal ordentligt, og lad være med at komme med uværdige henvendelser, som Ida Auken, Martin Lidegaard og Jens Rohde gjorde det. De kunne jo have deltaget på hovedbestyrelsesmøde tirsdag aften, hvor de kunne have kommet med deres udtalelser, men det gjorde de ikke. I stedet for kommer det ud på Facebook i dagene efter, lyder det fra ham.

Risikerer at påvirke næste valg

Flere af kredsformændene udtrykker også bekymring for, at stridighederne i folketingsgruppen risikerer at påvirke partiet forud for kommunalvalget næste år.

Rundt om i kredsene er de nemlig i fuld gang med at forberede sig til det planlagte valg, men på grund af nedsmeltningen i partiet bliver kræfterne nu brugt på krisehåndtering.

- Jeg ønsker, at der kommer ro på nu. Ikke mindst i forhold til kommunalvalget. Der er ikke brug for flere skænderier, siger Zeb Meier Watz, der er kredsformand for partiet på Fyn.

At uroen allerede har kostet dyrt for de radikale, blev klart fredag. Her kom det frem, at 236 personer i løbet af en uge har meldt sig ud af partiet.

Det er i skrivende stund endnu ikke blevet kendt, hvor og hvornår Radikale Venstre holder krisemøde på søndag.