Hvad vidste Sofie Carsten Nielsen om seksuelle krænkelser hvornår?

Morten Østergaard trak sig som politisk leder, da det kom frem, at han for ti år siden havde krænket Lotte Rod.

Den seneste uges tid har mildest talt været højdramatisk for de radikale, der 7. oktober sagde farvel til Morten Østergaard (R) som politisk leder.

Der er blevet fortiet, siger nogle. Holdt fortroligt, siger andre.

Påstandene er fløjet gennem partiet.

Senest har Ida Auken (R) offentligt beskyldt den nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen (R), for at dække over Morten Østergaards udskejelser. Beskyldninger, som Nielsen pure har afvist.

TV 2 har lavet en kronologisk oversigt over de ting, der indtil videre er kommet frem om den radikale leders kendskab til sagerne.

Hvad vidste Sofie Carsten Nielsen hvornår?

  1. Lotte Rod går til Sofie Carsten Nielsen

   Da Sofie Linde 26. august gik på Zulu-scenen og berettede om sexisme i mediebranchen, besluttede Lotte Rod sig for at gå til Sofie Carsten Nielsen med sin egen oplevelse. Det gjorde hun ifølge Sofie Carsten Nielsen kort tid derefter. 

   Rod fortalte, at hun flere gange gennem årene var blevet krænket. Både i ungdoms- og moderpartiet. Og i sidstnævnte var det partiets politiske leder, Morten Østergaard, der stod bag. Han havde placeret en uønsket hånd på hendes lår, fortalte hun. 

  2. Robsøe går til Sofie Carsten Nielsen med endnu en sag

   Det radikale folketingsmedlem Katrine Robsøe går til Sofie Carsten Nielsen og fortæller, at hun - ligesom partifællen Lotte Rod - har følt sig krænket af Morten Østergaard. 

   Det skete, da hun var studentermedhjælper i partiet i 2015, og hun valgte i 2016 at gå til partiets sekretariat med oplevelsen. Det blev behandlet fortroligt, og hun oplevede, at Østergaard ændrede adfærd efterfølgende. Alligevel går hun nu til Sofie Carsten Nielsen og deler historien. 

   Det sker i fortrolighed, og offentligheden bliver først senere i forløbet opmærksom på sagen. 

  3. Nielsen indrømmer, at hun kendte Rods krænker

   Efter et maratonkrisemøde på næsten syv timer meddeler Østergaard, at han trækker sig.

   Han indrømmer, at det er ham, der har krænket Lotte Rod, og at det var hans hånd, Lotte Rod fjernede for snart ti år siden.

   Lotte Rod skriver på Facebook, at Østergaard har sagt undskyld til hende, og at hun har tilgivet ham. Det er ikke længere det, der skete, der er problemet, det er håndteringen, står der i opslaget. 

   Sofie Carsten Nielsen udpeges som ny leder for partiet og siger, at hun vidste, at det var Morten Østergaard, der for ti år siden tog Lotte Rod på låret: 

   - Lotte kom til mig i fortrolighed, og vi havde og fortsætter med at have samtaler. Nu ikke længere i fortrolighed. 

  4. Lotte Rod afslører: Folketingsgruppen måtte gerne orienteres

   Lotte Rod skriver på Facebook, at Morten Østergaard talte direkte usandt over for den radikale folketingsgruppe under det timelange krisemøde dagen forinden. Han forsøgte ifølge Rod at holde hemmeligt, at det var ham, der havde placeret sin hånd på hendes lår. 

   - I går løj Morten for folketingsgruppen. Han ikke bare fortiede ting - han talte direkte usandt. Og det går ikke. En folketingsgruppe er nødt til at kunne have tillid til sin formand. Det var løgnen, der fældede Morten, skriver hun. 

   Det kommer samme dag frem, at Lotte Rod ikke havde forlangt fortrolighed i forhold til den radikale folketingsgruppe. Dermed kunne både Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen have orienteret medlemmerne under gruppemødet 7. oktober uden at bryde med løftet til Rod. 

  5. Sofie Carsten Nielsen påstår, at hun ikke kender flere sager

   Sofie Carsten Nielsen bliver direkte adspurgt, om hun kender til andre sager, og om fortællingen var den fulde fortælling om Morten Østergaard.

   - Det er den, jeg har. Jeg kender ikke flere, sagde Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

   Adspurgt om hun kendte til andre sager i partiet, svarede hun til TV 2: 

   - Jeg er ikke bekendt med nogen, der vedrører folketingsgruppen. 

   Det viser sig senere at være løgn, da det kommer frem, at Robsøe på daværende tidspunkt for længst har orienteret hende om sin sag, og at Ida Auken og Nielsen tidligere har talt om, hvordan Østergaard har taget på Auken.

  6. Østergaard indrømmer flere sager

   Morten Østergaard skriver i et opslag på Facebook, at der er "tre kvinder, som har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side". Han undskylder sin opførsel og erkender, at han "har fejlet på så mange planer".

   - Jeg er for flere år siden i fortrolighed af ansatte chefer blevet gjort opmærksom på tre kvinder, som har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side i festligt lag, forklarer Østergaard.

   Sofie Carsten Nielsen holder kort efter Morten Østergaards opslag et pressemøde. Her siger hun, at der ligger en konkret personalesag på Østergaard, som hun først nu er blevet bekendt med. Hun kan dog ikke svare på, hvornår krænkelsen i personalesagen, eller hvornår de andre sager, Morten Østergaard beskriver, skulle være sket.

   Adspurgt svarer Sofie Carsten Nielsen, at hun ikke har hørt om de her sager før. Hun siger dog, at det er hendes indtryk, at nogle af sagerne er nyere end sagen om Lotte Rod.

   Dette er igen løgn, da hun jo kendte til flere sager på dette tidspunkt.

  7. Nielsen sender sms til Auken

   Sofie Carsten Nielsen sender ifølge BT søndag klokken 16.19 en sms til Ida Auken, efter at hun på mail har fortalt folketingsgruppen, at hun mener, Sofie Carsten Nielsen dækker over Østergaard. 

   Auken skriver i mailen, at hun allerede i 2017 fortalte Sofie Carsten Nielsen om en konkret sag. 

   - Jeg kan af et ærligt hjerte sige, at det har du aldrig fortalt mig om. Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven for eksempel, står der ifølge BT i sms'en. 

  8. Sofie Carsten Nielsen afsløres i at tale usandt

   Det var ikke korrekt, da Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, en uge forinden sagde, at hun ikke kendte til, at den nu forhenværende leder Morten Østergaard skulle have krænket andre kvinder end det radikale folketingsmedlem Lotte Rod.

   Hverken da hun 8. oktober afviste at kende til flere sager og sagde, at det, der på daværende tidspunkt var kommet frem om Østergaard, var den historie, hun havde. Eller da hun igen 9. oktober sagde, at hun ikke var bekendt med de sager, Østergaard selv erkendte i et opslag på Facebook. 

   Det kommer nu frem, at det radikale folketingsmedlem Katrine Robsøe allerede 17. september gik til Sofie Carsten Nielsen og fortalte om upassende berøringer af netop Østergaard, da Robsøe var studentermedhjælper i partiet. 

   Sofie Carsten Nielsen forsvarer sig med, at hun havde lovet Katrine Robsøe fortrolighed. 

  9. Sofie Carsten Nielsen beskyldes for at dække over sager

   Det radikale folketingsmedlem Ida Auken beskylder nu offentligt den nyvalgte politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, for at have holdt hånden over den tidligere radikale leder Morten Østergaard.

   På Facebook skriver Ida Auken, at hun allerede i 2017 fortalte Sofie Carsten Nielsen om en sag, og at hun bad hende om at gribe ind over for Morten Østergaard. Hun fortæller videre, at hun i weekenden orienterede folketingsgruppen om sagen, men nævner ikke den efterfølgende sms fra Nielsen. 

   - Jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig og valgte at dække over ham i stedet for at tage det nødvendige opgør, skriver Ida Auken.

   Sofie Carsten Nielsen afviser at have kendt til sagen. 

  10. Sms om "klam" Østergaard kommer frem

   BT afslører nu, at Sofie Carsten Nielsen i en sms søndag over for Ida Auken har medgivet, at de har talt om, at Østergaard var "klam". 

   Nielsen har endnu ikke ønsket at stille op til interview om den konkrete sms, men sendte torsdag en skriftlig kommentar til TV 2, hvor hun fastholder, at Auken ikke orienterede hende i 2017. Hun skriver: 

   - Der er en verden til forskel på at kende til en konkret krænkelsessag og at have løse snakke om Mortens adfærd i øvrigt. Det er vigtigt for mig at understrege, at det hverken er mit eller andre kollegaers ansvar, at Morten kunne blive fuld og pinlig til fester.