Krænkelser på arbejdet

Frank Jensen ender ikke som Morten Østergaard, siger politisk kommentator

Overborgmesteren i København siger, at han har været en del af usund kultur i politik, og undskylder for sine handlinger.

Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, der også er næstformand i Socialdemokratiet, er under anklage for at have seksuelt krænket et tidligere medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, i 2012.

En kvinde ved navn Maria Gudme siger til avisen Jyllands-Posten, at Frank Jensen befamlede hende på et værtshus 25. august 2012. En episode, hun har bekræftet overfor TV 2.

Her skulle han have stukket sin hånd under hendes kjole og ladet den bevæge sig op ad hendes inderlår, indtil en helt tredje person kom hende til undsætning.

Det har fået Frank Jensen til at undskylde på Facebook, hvor han beklager episoden og siger, han har været en del af en usund kultur.

Maria Gudme siger til TV 2, at hun ikke selv har nogen holdning til, at Frank Jensen er overborgmester i dag.

- Det er nogle andre, der skal tage stilling til det, siger hun.

Dårlig timing

Det er enormt dårlig timing for Frank Jensen og Socialdemokratiet, at sagen kommer frem netop nu, da det kun er halvanden uge siden, Morten Østergaard trak sig som leder for Radikale Venstre for hans håndtering af en sag om seksuelle krænkelser i partiet, som han selv var hovedperson i.

Det siger politisk kommentator Hans Engell.

- Dels har vi balladen i den radikale folketingsgruppe, som viste, at de her sager kan få alvorlige konsekvenser. Og dels er der kommunalvalg om et års tid, siger Engell.

Men på trods af den dårlige timing ser det ifølge Hans Engell ikke ud til, at Frank Jensen kan forvente lige så hårde konsekvenser, som Morten Østergaard oplevede.

- Jeg forestiller mig ikke, at socialdemokraterne i København begynder at lede efter en ny borgmester, eller at det får samme konsekvens som for Morten Østergaard i Radikale Venstre, siger han.

Men på grund af denne sag med Frank Jensen kan statsminister Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, forvente at blive spurgt kritisk ind til hans rolle som næstformand.

Og derfor kan han godt forvente en kraftig påtale af statsministeren, mener Hans Engell.

- Det er nok ikke en sag, ham og Socialdemokratiet bryder sig meget om.

Ledelsens ansvar

Frank Jensen skriver i sit opslag på Facebook, at episoden med Maria Gudme er ”voldsomt ubehagelig for alle implicerede”, samt at han er ”nået til en erkendelse”.

Denne erkendelse er, at ”vi skal et sted hen, hvor vi helt åbent kan tale om sexisme, magt og uønsket adfærd”.

Frank Jensen har dog ikke ønsket at stille op til interview med TV 2.

Maria Gudme siger, at hun stillede sig frem, fordi det er vigtigt at stoppe seriekrænkere. Men hun vil ikke tage stilling til Frank Jensens fremtid.

- Det er hans ansvar, hvad der skete dengang. Det er ledelsens ansvar, hvad der sker nu.

Socialdemokratiets pressetjeneste henviser til partisekretær Jan Juul Christensen for en kommentar fra partiet. Det er ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra Jan Juul Christensen.