Politik

Klagesagen, der splitter Radikale Venstre, endte med reprimande til Østergaard

Radikale Venstres sekretariatschef bekræfter overfor TV 2, at han fik en klage fra Ida Auken, og at det er en af de tre sager mod Østergaard.

I 2017 gik Ida Auken til ledelsen i Radikale Venstre og klagede over Morten Østergaards opførsel til en fest samme år.

Til festen skulle den detroniserede partileder have befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og nærmest have forsøgt at overtale hende til at have samleje med ham, lød det onsdag fra Auken på Facebook.

Desuden skrev Ida Auken, at den nye partileder, Sofie Carsten Nielsen, skulle have været velvidende om sagen – og dækket over Morten Østergaard.

En anklage, som Sofie Carsten Nielsen på det skarpeste afviser, og som hun siger, hun er ”rasende” over.

Men i en mail til TV 2 siger Radikale Venstres sekretariatschef, Lars Beer Nielsen, at Ida Auken faktisk gik til ham med en klage, og at sagen også blev behandlet - men kun i forhold til den daværende partileder Morten Østergaard og ikke til den øvrige ledelse.

- Jeg kan bekræfte, at den pågældende sag er en af de tre sager, der er med i redegørelsen til Forretningsudvalget, skriver han i en mail til TV 2.

Klage blev givet uformelt

Redegørelsen, som Lars Beer Nielsen nævner, blev offentliggjort i mandags, efter at Ida Auken havde sendt en mail til folketingsgruppen, hvor hun opfordrede hele ledelsen til ikke at fortie sager om ”grænseoverskridende adfærd”.

- Min mail gav ledelsen mulighed for at komme frem med alle oplysninger over for folketingsgruppen, i den officielle redegørelse og over for hovedbestyrelsen. Ingen af de muligheder er blevet grebet af ledelsen, skrev Ida Auken på Facebook.

Af selve redegørelsen fremgår det, at en klage uformelt blev givet ”via mellemmand til sekretariatschefen. Ligeledes var det en klage over uønsket berøring i forbindelse med en fest.”

Og det står nu klart, at den omtalte mellemmand var Ida Auken. Det oplyser Lars Beer Nielsen til TV 2.

- Ida (Ida Auken red.) er den mellemmand, der fremgår af redegørelsen. Det har jeg skriftligt bekræftet til gruppen i lørdags, siger Lars Beer Nielsen til TV 2.

Den forurettede blev ikke kontaktet

Ifølge redegørelsen kontaktede Ida Auken sekretariatschef Lars Beer Nielsen og klagede over Morten Østergaards adfærd, men Beer Nielsen tog ikke selv kontakt til den forurettede kvinde.

Hun bliver i redegørelsen omtalt som ”klageren”, og hun beskrives som en tidligere ansat, der ikke længere var ansat i partiet, da den omtalte krænkelse fandt sted.

Og ifølge Lars Beer Nielsen gik han ikke videre med klagen til den øvrige ledelse, da han havde fået at vide af Ida Auken, den forurettede ønskede, at sagen forblev fortrolig.

- Klageren ønskede ikke offentlighed om sagen og ønskede fortrolighed. Sekretariatschefen gav ligeledes en reprimande til den politiske leder, som han tog til efterretning, står der i redegørelsen.

TV 2 har spurgt Lars Beer Nielsen, om han kender identiteten på den forurettede kvinde, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Ledelsen nægter at kende til sagen

Håndteringen af de tre klager over Morten Østergaard fik dog kun konsekvenser for sekretariatschefen selv, da han ifølge ham selv aldrig gik videre til den resterende ledelse.

- Ingen andre i partiledelsen, hverken i folketingsgruppen eller i landsforbundet, blev orienteret i respekt for ønsket om fortrolighed fra klagerne samt i overensstemmelse med personalepolitikkens retningslinjer om, at ingen oplysninger gives til parter, der ikke er involveret, lyder det i redegørelsen, som Lars Beer Nielsen selv har skrevet.

Og netop fordi, han ikke gik videre med sagen til ledelsen, har han fået en advarsel af den nye partileder, Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg har på baggrund af redegørelsen og med opbakning fra Radikale Venstres landsledelse og forretningsudvalg besluttet, at sekretariatschefen får en advarsel for mangler i håndteringen, lød det fra partilederen på Facebook 12. oktober.

Sofie Carsten Nielsen afviser derudover pure at kende til sagen.

- Jeg har ikke kendt til den sag, som Ida Auken skrev om i lørdags, og jeg afviste det i lørdags og i dag. Jeg synes, at det er meget uværdigt, har Sofie Carsten Nielsen tidligere sagt til TV 2.

Også landsformand Svend Thorhauge har afvist at kende til sagen.

- Jeg har ingen kendskab til den sag, skrev han på Twitter.

Havde samtale med Auken i 2018

Selvom Sofie Carsten Nielsen afviser at være blevet gjort opmærksom på sagen om Morten Østergaard i 2017, så bekræfter hun, at Ida Auken kom til hende i 2018 og luftede bekymringer om den tidligere partileder.

Hun beskriver det dog som, at hun "uformelt har snakket med Ida om Mortens adfærd til fester, og at han ikke altid har opført sig passende.”

- Der er en verden til forskel på at kende til en konkret krænkelsessag og at have løse snakke om Mortens adfærd i øvrigt. Det er vigtigt for mig at understrege, at det hverken er mit eller andre kollegaers ansvar, at Morten kunne blive fuld og pinlig til fester, skriver hun ydermere.

Ifølge den nye politiske leder har hun også haft snakke med Morten Østergaard om det, og det har efter hendes overbevisning ført til, at han "tog opsangene til sig og ændrede adfærd".