Politik

Sofie Carsten Nielsen kan ikke vende den anden kind til, vurderer politisk redaktør efter Auken-opslag

Ida Auken er på sygeorlov lige nu, men kan risikere at miste sit ordførerskab, hvis hun vender tilbage til politik, vurderer Troels Mylenberg.

Det store drama i Det Radikale Venstre kan i sidste ende betyde, at Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken ikke længere er medlem af samme parti.

Det siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder, som formulerer det i hårde vendinger:

- Det er svært at forestille sig Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken sidde i samme folketingsgruppe nogensinde igen.

Men hvis Ida Auken ikke vil forlade Det Radikale Venstre, og Sofie Carsten Nielsen forbliver som partileder, er spørgsmålet, hvad der så kan ske.

Kan ikke smides ud

I realiteten kan partiet ikke gøre meget for at ekskludere Ida Auken, hvis en majoritet af hovedbestyrelsen og folketingsgruppen skulle ønske det.

For Ida Auken er folkevalgt politiker, og selv hvis hun selv valgte at forlade partiet, ville hun stadig beholde sin plads i Folketinget.

Det forklarer Henrik Kjerrumgaard, der er tidligere pressechef i Det Radikale Venstre og særlig rådgiver for Margrethe Vestager.

- Radikale har ikke en ekslusionsparagraf, og til syvende og sidst sidder Ida Auken i Folketinget, fordi nogen har stemt på hende, og hun fik et mandat.

Ordførerskab

Men noget, man tidligere har set i politik, når et parti vil straffe et medlem, en majoritet anser som værende destabiliserende, er at fratage ordførerskaber.

Det mener Henrik Kjerrumgaard er en mulighed.

- Hvis hun insisterer på at blive i folketingsgruppen, kan de fratage hendes ordførerskaber. For et år siden blev Martin Lidegaard eksempelvis ekskluderet fra ledelsen, siger han.

Martin Lidegaard var indtil juni 2019 næstformand sammen med Sofie Carsten Nielsen.

Dengang sagde Lidegaard, at det ”ikke er sjovt at sidde i en ledelse, hvor man ikke er ønsket.”

Svært at gennemskue Auken

Ida Auken er lige nu på sygeorlov, og derfor varetages hendes post som klimaordfører af Ruben Kidde, der er suppleant.

Og hendes angreb på Sofie Carsten Nielsen kan tolkes på mange måder, siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, der undrer sig over, hvad Aukens plan er.

- Det er meget svært at se, hvad Ida Auken har gang i. Det åbner for alle mulige spekulationer om, at Ida Auken ikke på vej tilbage til politik. I hvert fald ikke i radikale, siger han.

Men vælger hun at gå tilbage til den radikale folketingsgruppe, så er den nye partileder nødt til at handle.

- Hun har været sygemeldt i månedsvis, og pludselig laver hun et voldsomt angreb på den nye ledelse i partiet. Det er man nødt til at få håndteret fra ledelsen, siger Mylenberg.

Aukens fremtid er usikker

Sofie Carsten Nielsen har som ny politisk leder i et kriseramt parti også kun én chance for at være klar og kontant i forhold til at håndtere kritikken fra Ida Auken. Og der skal være konsekvenser, siger Troels Mylenberg.

- Om det er ordførerskaber, der skal fratages, eller hvad det er, så kan Sofie Carsten Nielsen ikke vende den anden kind til, når der kommer sådan et angreb.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sofie Carsten Nielsen om, hvorvidt Ida Aukens ordførerskab er i fare.

Hun henviser til en kommentar, hun tidligere onsdag gav til TV 2. Her lød det fra partilederen:

- Jeg går ud fra, Ida Auken selv har gjort sig overvejelser om sin fremtid.