Krænkelser på arbejdet

Ida Auken: Jeg bad Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind - hun dækkede over ham

Ifølge Ida Auken kendte Sofie Carsten Nielsen til endnu en alvorlig sag om Morten Østergaards krænkelser. Sofie Carsten Nielsen er rasende og afviser.

Det radikale folketingsmedlem Ida Auken beskylder den nyvalgte politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, for at have holdt hånden over den tidligere radikale leder Morten Østergaard.

På Facebook skriver Ida Auken, at hun allerede i 2017 fortalte Sofie Carsten Nielsen om en sag, og at hun bad hende om at gribe ind over for Morten Østergaard.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham, i stedet for at tage det nødvendige opgør, skriver Ida Auken.

Den seneste uge har Sofie Carsten Nielsen flere gange fastholdt, at hun ikke kendte til, at Morten Østergaard havde krænket andre end det radikale folketingsmedlem Lotte Rod. Mandag erkendte Sofie Carsten Nielsen imidlertid, at hun siden 17. september også havde vidst, at det radikale folketingsmedlem Katrine Robsøe havde følt sig krænket af Morten Østergaard tilbage i 2015.

Ifølge Ida Auken har Sofie Carsten Nielsen kendt til endnu en "særdeles alvorlig sag" i over tre år.

Auken: - Befamlet og forsøgt at få hende med i seng

Ida Auken skriver, at hun i juni 2017 henvendte sig til Sofie Carsten Nielsen, landsformanden og partisekretæren og fortalte om en episode på Folkemødet på Bornholm i 2017.

Ifølge Ida Auken havde Morten Østergaard "stået og befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og med stærkt grænseoverskridende adfærd forsøgt at få hende til at gå i seng med sig".

Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset

Ida Auken, folketingsmedlem, Radikale Venstre

Det er ifølge Ida Auken en af de tre personalesager om Morten Østergaard, som Radikale Venstres sekretariatschef redegjorde for i en skrivelse mandag aften.

I redegørelsen står der, at sekretariatschefen i sommeren 2017 blev orienteret om, at en kvinde havde oplevet uønsket seksuel kontakt fra Morten Østergaard ved en festlig lejlighed i sommeren 2017.

Sagen blev efterfølgende fremlagt for Morten Østergaard, som ifølge redegørelsen ikke har "givet udtryk for, at sagsbeskrivelsen er ukorrekt".

Det har endnu ikke været muligt for TV 2 at få bekræftet, at den sag, Ida Auken omtaler, er den samme som en af de tre personalesager.

- Man var begyndt at lægge ham i seng - det var ikke godt nok

Ida Auken skriver videre, at hun "udtrykkeligt" bad Sofie Carsten Nielsen om at "gribe ind over for Morten Østergaard".

- Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset.

- Jeg sagde, at jeg mente, at det ikke var godt nok.

Ifølge Ida Auken har både Sofie Carsten Nielsen og landsformanden efterfølgende afvist at have "hørt en sådan historie" om Morten Østergaard.

Som reaktion på Ida Aukens opslag på Facebook afviser Sofie Carsten Nielsen også på Facebook at kende til sagen.

- Jeg har ikke kendt til den sag, Ida påstår, at jeg skulle have kendt, skriver Sofie Carsten Nielsen.

Ida Auken skriver desuden, at hun i efteråret 2018 havde en samtale på tomandshånd med Sofie Carsten Nielsen, hvor Ida Auken sagde, at hun havde mistet tilliden til Morten Østergaard som leder af radikale, "blandt andet på grund af hans opførsel over for kvinder". Her nævnte hun dog ikke sagen fra 2017, skriver hun.

- Ledelsen er fortsat med at skjule vigtig viden

Ida Auken skriver, at onsdag i sidste uge - hvor partiet holdt sit timelange krisemøde, og Morten Østergaard gik af - var en "lang dag", men at efterspillet har været "endnu værre" at se på.

- Den nuværende politiske ledelse er fortsat med at skjule vigtig viden over for offentligheden og for folketingsgruppen, skriver Ida Auken.

Hun nævner samtidig tirsdagens hovedbestyrelsesmøde i Radikale Venstre, som mundede ud i, at landsformand Svend Thorhauge konkluderede, at der var stor opbakning til Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg kan forstå på referater af gårsdagens hovedbestyrelsesmøde, at heller ikke de har fået det fulde billede af, hvor meget Sofie Carsten Nielsen vidste om Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd, og dermed heller ikke af, hvor længe den nuværende politiske leder har undladt at handle på denne viden, skriver Ida Auken.

Ida Auken skriver, at hun i lørdags sendte en fortrolig mail til folketingsgruppen, hvori hun fortalte om sagen og opfordrede ledelsen til at give det "fulde billede" til folketingsgruppen. Hun mener ikke, at ledelsen har grebet den.

- Jeg kan se, at man nu forsøger at lukke et kapitel i partiets historie uden at tage et tilstrækkeligt opgør med ledelsessvigtet, skriver Ida Auken.

Sofie Carsten Nielsen: - Jeg er rasende

Efter Ida Aukens Facebookopslag har Sofie Carsten Nielsen delt et opslag på sin Facebookside.

- Jeg er rasende over de påstande, Ida Auken i dag har rejst på sin Facebook, skriver Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg afviste det pure i lørdags, da Ida sendte beskyldningerne mod mig og vores landsformand i en mail til Folketingsgruppen. Og jeg afviser det igen nu.

Sofie Carsten Nielsen beskylder Ida Auken for at ødelægge partiet.

- At Ida vælger at slynge falske påstande om mig og vores landsformand ud på nuværende tidspunkt, kan jeg ikke se som andet end et forsøg på at destabilisere partiet, skriver Sofie Carsten Nielsen.

TV 2 forsøger at få et interview med Ida Auken, Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard.