Politik

Her er de tre klagesager mod Østergaard

Foruden Lotte Rod er tre kvinder blevet krænket af Morten Østergaard, der er trådt tilbage som politisk leder for Radikale Venstre.

Der blev ikke givet nogen tilbagemelding til to af de kvinder, der oplevede uønsket seksuel kontakt fra tidligere leder af Radikale Venstre, Morten Østergaard.

Det skriver Radikale Venstre i en pressemeddelelse.

- Det ligger mig på sinde her at beklage dybt, at én klager selv har måttet opsøge en tilbagemelding, og at en anden klager ikke har fået en tilbagemelding, siger sekretariatschef Lars Beer Nielsen i pressemeddelelsen.

Fredag fortalte Morten Østergaard i et Facebook-opslag, at han har krænket yderligere tre kvinder udover Lotte Rod.

I et tillæg til pressemeddelelsen gennemgår Radikale Venstre de tre klagesager.

Klage et og to

Den første klage omhandler en episode fra efteråret 2015, hvor en kvinde i forbindelse med en fest "oplever uønsket seksuel opmærksomhed" fra Morten Østergaard.

Det er denne sag, hvor det mandag aften kom frem, at krænkelsen var gået ud over folketingsmedlemmet Katrine Robsøe.

Den anden klage stammer fra sommeren 2016. Også her er krænkelsen sket i forbindelse med en fest. Også denne kvinde "oplever uønsket seksuel opmærksomhed" fra Morten Østergaard, skriver Radikale Venstre.

De to første klagesager er ifølge Radikale Venstre blevet indgivet i 2016 stort set samtidig.

Herefter bliver Morten Østergaard indkaldt til et møde med sekretariatschef, Lars Beer Nielsen. Morten Østergaard bliver gjort opmærksom på de to klager, som han ifølge paritet tager til efterretning.

Samtidig slår sekretariatschefen fast over for Morten Østergaard, at han "aldrig igen må udsætte sekretariatets medarbejdere for uønsket seksuel opmærksomhed". Radikale Venstre skriver, at Morten Østergaard accepterer det.

Den tredje klage

I sommeren 2017 bliver sekretariatschefen uformelt og via mellemmand orienteret om, at en kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard ved en festlig lejlighed i sommeren 2017.

Kvinden har nogle år tidligere været ansat ved Radikale Venstres sekretariat, men er det ikke på det pågældende tidspunkt.

Partiet bliver oplyst om krænkelsen fra en mellemmand, der fortæller, at den krænkede kvinde ikke ønsker offentlighed om henvendelsen.

Radikale: Ingen andre blev involveret

I pressemeddelelsen skriver Radikale Venstre, at sekretariatschef Lars Beer Nielsen ikke har involveret andre i sagerne end Morten Østergaard, ham selv og de krænkede kvinder.

Samtidig understreger han, at Morten Østergaard ikke satte spørgsmålstegn ved klagernes rigtighed.

- Da den politiske leder desuden ikke satte spørgsmålstegn ved oplysningerne i de to formelle klager fra 2016 og var enig i, at hans adfærd var uacceptabel, var forventningen, at der ikke ville opstå flere sager, står der i pressemeddelelsen.

Den udmelding står i kontrast til det, som den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen skrev på Facebook mandag aften.

- Jeg konfronterede – med Katrines accept – Morten Østergaard med sagen. Det kunne han ikke genkende, skrev hun.

Morten Østergaard sygemeldt

Den tidligere politiske leder i Radikale Venstre Morten Østergaard valgte mandag aften at sygemelde sig fra Folketinget efter flere sager om krænkende adfærd.

Det oplyste den nuværende politiske leder Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse mandag aften.

- Morten Østergaard har valgt at sygemelde sig. Jeg vil tage stilling til hans situation, når han er tilbage fra sygeorlov, lød det.