Krænkelser på arbejdet

Efter ny debat om Jeppe Kofods sexsag: Stor støtte fra Socialdemokratiets bagland

Knap 300 socialdemokrater fra partiets bagland bakker udenrigsministeren op, mens enkelte ikke mener, at Jeppe Kofod egner sig som minister.

Udenrigsminister Jeppe Kofods (S) undskyldning i sagen om hans seksuelle forhold til en 15-årige pige i 2008 er tilstrækkelig.

Derfor bør sagen ikke have yderligere konsekvenser for ham.

Sådan lyder det fra 88 procent af 322 byrådsmedlemmer og lokal- og kredsbestyrelsesmedlemmer fra Socialdemokratiet.

Det viser en rundspørge i partiets bagland foretaget af TV 2 oven på den genopståede debat om Jeppe Kofods seksuelle forhold til en 15-årig pige.

- Det er moralsk forkasteligt, men han har ikke gjort noget ulovligt, og jeg synes, han håndterede sagen godt dengang, siger en af de adspurgte, byrådsmedlem i Hvidovre Kenneth Christensen.

Sagen blussede op igen, efter at de radikales folketingsmedlem Samira Nawa i forbindelse med den nye bølge af fokus på sexisme, udtalte, at hendes parti ikke havde givet Jeppe Kofod en ministerpost.

Sådan har vi gjort: Rundspørge i S-baglandet om Kofod-sagen

Rundspørgen er foretaget som et skriftligt spørgeskema og via e-mail sendt ud til 1036 byrådspolitikere, lokalbestyrelsesmedlemmer og kredsbestyrelsesmedlemmer i Socialdemokratiet.

Besvarelserne er indsamlet i perioden 24. september – 5. oktober 2020.

Enkelte e-mailadresser kan være forældede, ligesom enkelte modtagere muligvis ikke længere besidder deres tillidshverv i partiet.

Radikale: Vi havde ikke selv udnævnt Kofod til minister

TV 2 har stillet en række spørgsmål om sagen til i alt 1036 byrådsmedlemmer, lokalbestyrelsesmedlemmer og kredsbestyrelsesmedlemmer i Socialdemokratiet – heraf har 322 svaret.

En sag, der i 2008 trak store overskrifter, da den dengang 34-årige folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Jeppe Kofod, havde sex med en 15-årig pige under et arrangement for partiets ungdomspolitikere på en højskole i Esbjerg.

Jeppe Kofod undskyldte efterfølgende forholdet, og som konsekvens fik han frataget alle sine ordførerskaber.

Men nu - 12 år senere - lyder det fra regeringens støtteparti, Radikale Venstre, at partiet aldrig selv ville have udnævnt en minister med en sådan sag i bagagen.

- Det var ikke i orden i 2008, og det er ikke i orden nu. Han burde have udvist bedre dømmekraft, sagde det radikale folketingsmedlem Samira Nawa 10. september i BT.

- Jeg tror, han har lært lektien

Men det er langt størstedelen af respondenterne i TV 2s rundspørge i S-baglandet ikke enige i.

Således svarer 83 procent af de 322 respondenter, at de er uenige i, at det var forkert at udnævne Jeppe Kofod til minister.

En af dem er byrådsmedlem fra Hvidovre Kenneth Christensen:

- Manden er genvalgt tre gange efterfølgende. Har fået vælgernes dom. Fagligt er han god som udenrigsminister, og skal han så belastes af en sag, hvor han har lagt sig fladt ned? Det kan man diskutere, men personligt synes jeg, han har håndteret det ganske fint, siger han.

Bør en mand, der har udvist så dårlig dømmekraft tidligere, kunne være minister?

- Der har ikke været andre ting med Jeppe Kofod siden, så jeg tror, han har lært lektien. Jeg tror hans moralske kompas er blevet justeret godt og grundigt siden dengang, siger Kenneth Christensen.

Samme toner lyder fra det socialdemokratiske byrådsmedlem i Holstebro, Dorthe Pia Hansen, der kalder det "plat" at tage en 12 år gammel sag frem.

- Der var helt sikkert tale om dårlig dømmekraft fra Jeppe Kofods side, men han tog sin straf, mistede sine ordførerskaber og har efter lang betænkningstid fået foden inden for igen. Det, mener jeg, er i orden, siger Dorthe Pia Hansen.

Men kan du være helt sikker på, at han ikke kunne finde på noget lignende igen?

- Jeg kan ikke sige, hvad Kofod kunne finde på at gøre, men jeg tænker, at han har fået en lærestreg, der gør, at han tænker sig rigtig godt om en anden gang. Jeg har faktisk kun oplevet ham som et rigtig godt menneske, siger Dorthe Pia Hansen.

Byrådsmedlem: Det er skruphamrende tosset

Selvom over 90 procent af dem, der har svaret på rundspørgen, mener, at Jeppe Kofod fortsat skal være minister, er der et lille mindretal, der er uenige.

En af dem er Jimmi Jørgensen, der sidder i byrådet for Socialdemokratiet i Slagelse.

Han kalder det "skruphamrende tosset" at have en minister siddende, der har haft et forhold til en 15-årig pige.

- Vi sidder i et parti, der gerne vil det bedste for folk, og jeg ved ikke, hvordan den pige har det i dag. Har hun fået psykiske mén af, at han ikke kunne finde ud af at holde den indendørs? Det ved vi jo ikke, siger Jimmi Jørgensen.

Det er 12 år siden. Hvorfor skal den sag stadig forfølge ham så mange år efter?

- Hvordan kan vi vide, at det ikke sker igen? Han bør aldrig kunne være minister, og det er min holdning, siger Jimmi Jørgensen.

Mens langt størstedelen af respondenterne ikke mener, sagen skader regeringens omdømme, mener 15 procent det modsatte. Deriblandt Jimmi Jørgensen:

- Som offentlig person nytter det ikke noget, at man render rundt og laver sådan nogle ting. Det gælder også for mig, der sidder i byrådet. Der skal man sgu have rent mel i posen, siger han.

Omvendt lyder det fra en anden af respondenterne, byrådsmedlem i Haderslev Kim Kabelka, at også de folkevalgte skal kunne begå fejl.

- Ligesom alle andre mennesker laver vi også fejl – ellers ville vi jo ikke være repræsentative. Selvom man er en offentlig person, skal man også kunne stå frem og sige, at man har lært af sine fejl, siger Kim Kabelka.

De radikales leder trækker sig efter sag om krænkelse

Da sagen fra 2008 igen kom på dagsordenen i år, valgte Jeppe Kofod endnu engang at undskylde sin opførsel.

- Jeg var fuld, og jeg var dum, sagde han til TV 2 i september.

Samtidig afviste han at gå af som minister og henviste ligesom flere af sine partikollegaer i baglandet til, at han siden episoden er blevet genvalgt tre gange.

- Sagen var kendt, før jeg blev udenrigsminister, sagde han.

Socialdemokratiet er ikke det eneste parti, der den seneste tid har mærket til den fornyede debat om sexisme.

Onsdag i denne uge måtte Morten Østergaard forlade sin post som leder af Det Radikale Venstre efter et dramatisk og langstrakt møde i partiets folketingsgruppe.

Her kom det frem, at han var den person, der havde taget partiets folketingsmedlem Lotte Rod på låret for ti år siden.

På grund af sin håndtering af sagen så Morten Østergaard sig nødsaget til at trække sig.

Jeppe Kofod har ikke ønsket at stille op til interview i denne artikel.

Statsminister Mette Frederiksen, der har udpeget Jeppe Kofod til udenrigsminister, er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.