Politik

Truede og chikanerede kvinder i otte år, men fik rabat på dommen – nu skal loven laves om

Først otte år efter første anmeldelse fik manden sin dom.

En 29-årig mand blev 30. september i år dømt for blandt andet trusler, vidnetrusler og vold mod flere af sine kvindelige ekskærester.

Jeg er mesteren i at skifte fra pige til pige til pige

Jakob

Men inden da gik der otte år, fordi en sigtet har krav på at få samlet alle sine sager, inden retten tager stilling til sagen. Og da manden fortsatte sit virke, og i den anledning omtalte sig selv som ”en mester i at skifte fra pige til pige til pige”, trak sagen ud.

Den lange sagsbehandlingstid endte med at være en formildende omstændighed, når dommen skal gøres op.

Men det skal laves om, lyder det nu fra regeringen.

- Vi er nødt til at kigge på, hvordan vi får minimeret eller stoppet det, at man kan spekulere i at få en rabat, fordi sagsbehandlingstiden er meget lang, og det arbejder vi med nu, siger retsordfører i Socialdemokratiet Jeppe Bruus.

Han siger, at sagen gør ham ”rasende”, og at det krænker både hans og andres retsbevidsthed, hvis kriminelle spekulerer i trække sagerne ud.

Kræver flere ressourcer

TV 2 kunne torsdag i dokumentaren ’Forført af Jakob’ fortælle, hvordan manden i en årrække var både kontrollerende, truende og i nogle tilfælde voldelig over for sine kærester. Forholdene var plaget af jalousi og vrede, fortalte kvinderne samstemmigt. I alt syv kvinder var kærester med Jakob fra 2011 til 2019, og tre af dem meldte ham til politiet.

Men først 30. september 2020 faldt dommen.

Ifølge chefanklageren hos Sydøstjyllands Politi er det ærgerligt, men der er flere årsager til, at sagen trak ud – blandt andet at myndighederne i perioder ikke har haft tid til at kigge på den.

Og det er én af forklaringerne, siger Jeppe Bruus. Retsordføreren fremhæver, at et øget antal asylansøgere samt terrorangrebet ved Krudttønden i 2015 har været med til at øge puklen af sager, og derfor skal der tilføres flere ansatte og ressourcer til sagsbehandlinger i det kommende politiforlig, lyder det:

- Det andet er, at man kan få tilføjet en strafrabat, hvis sagen trækkes ud, og der ser vi på, hvordan det kan minimeres eller helt fjernes. Særligt i de groveste sager, siger Jeppe Bruus.

Hovedproblemet er, at man skal samle til bunke og efterforske hver gang, der kommer en ny sag

Karina Lorentzen Dehnhardt, SF

Og det er SF enig i. For der er ”brug for at beskytte kvinder, der er udsat for stalking, vold og forfølgelse”, siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhard:

- Hovedproblemet er, at man skal samle til bunke og efterforske hver gang, der kommer en ny sag. Det er det, der strækker forløbet langt ud. Man burde kunne sætte foden ned tidligere. Og det vil jeg gerne kigge på, siger hun.

Ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt bør der samtidig kigges på, om der i tilfælde om seriekriminelle som Jakob, bør kunne idømmes behandlingsstraffe.

DF klar med forslag

Også Enhedslisten er klar til se på området.

Hos Dansk Folkeparti er man allerede klar til helt at fjerne strafrabatten, da sagen ”krænker vores retsbevidsthed”:

- Det skriger til himlen. Og derfor stiller Dansk Folkeparti også et beslutningsforslag, der afskaffer denne her strafrabat. Den straf, man skal have, skal man have ligegyldigt det tidsmæssige forhold, siger retsordfører Peter Skaarup.

Tre af de forurettede kvinder kalder sagen for ”grotesk” og siger, at sagen aldrig skulle have trukket så langt ud.

29-årige Jakob har ikke ønsket at stille op til interview, men i en optaget samtale med en af kvinderne fortæller han, at han ikke er bange, hvis sagen skulle trække ud:

- Jeg er ikke bange, Louise. Jeg har 49 andre punkter i mit tiltaleskrift. Jeg er sgu ikke bange. Og før du og jeg kommer i retten. Der kan gå mellem tre og fem år. Tro mig. Jeg er mesteren i at skifte fra pige til pige til pige, sagde han.

Jakob blev varetægtsfængslet 19. december 2019, og dommen faldt 30. september 2020.

Anklageskriftet talte 68 forhold, og han blev dømt for en lang række af dem: spirituskørsel, bedrageri, en falsk kræftindsamling, trusler, vidnetrusler og vold, blandt andet.

Han blev idømt 1,5 års fængsel. Fordi dommen ikke var hårdere, nævner TV 2 ikke hans fulde navn. Redaktionen er dog bekendt med det.