Politik

Radikal næstformand trækker i land: Østergaard måtte gerne fortælle folketingsgruppen, at han var krænkeren

Torsdag sagde den radikale politiker, at Morten Østergaard blot havde overholdt en aftale om fortrolighed. Nu er han blevet klogere.

Den forhenværende leder af Radikale Venstre, Morten Østergaard, var ikke blevet bedt om at holde det hemmeligt over for folketingsgruppen, at det var ham, der havde krænket det radikale folketingsmedlem, Lotte Rod.

Det skriver den konstituerede radikale næstgruppeformand, Andreas Steenberg, på Twitter.

- Jeg har udtalt mig om de snakke, der har været mellem Lotte og Morten. Jeg har talt ud fra den viden, jeg havde på det tidspunkt. Kun de to kendte indholdet af deres snakke. Jeg kan nu forstå, at Lotte sagde til Morten, at han gerne måtte orientere gruppen, skriver han.

Torsdag lød det fra Andreas Steenberg, at Lotte Rod havde bedt om, at det blev holdt hemmeligt, at det var Morten Østergaard, der havde krænket hende. Derfor kom det også bag på Andreas Steenberg, at hun selv brød ind og sagde det på det timelange gruppemøde på Den Sorte Diamant onsdag.

Østergaard kunne alligevel godt have sagt det

Under mødet på Den Sorte Diamant fastholdt Morten Østergaard i begyndelsen, at han var habil i sagen om Lotte Rod. Men flere kilder har oplyst til TV 2, at Lotte Rod pludselig udbrød, at Morten Østergaard stod og løj.

Det førte som bekendt til, at det kom frem, at det var Morten Østergaards hænder, som Lotte Rod for snart ti år siden fjernede fra sit lår, og at Morten Østergaard onsdag aften trak sig som leder af Radikale Venstre.

Han og flere andre i partiet har forklaret, at det var hans håndtering af sagen og løgnen over for folketingsgruppen, der førte til hans afgang.

Torsdag sagde Andreas Steenberg så, at Morten Østergaard blot havde overholdt den aftale om fortrolighed, der var indgået mellem Lotte Rod, Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen.

- Min opfattelse var, at Lottes ønske og aftalen var, at man holdt navnet fortroligt, sagde Andreas Steenberg torsdag.

Så når han fastholder, at han er habil, overholder han bare den aftale, de har indgået med Lotte Rod?

- Præcis, svarede Andreas Steenberg kort.

Men nu viser det sig altså, at Morten Østergaard ifølge Andreas Steenberg ikke havde behøvet at holde det hemmeligt over for folketingsgruppen.

Det har ikke været muligt at få et interview med Andreas Steenberg. TV 2 har forsøgt siden fredag morgen.

Er den nye leder enig i næstformandens nye forklaring?

Torsdag sagde radikales nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, også, at Lotte Rod ikke ville have sagen ud, og at hun løbende har haft samtaler med Lotte Rod om det.

De seneste dage har der været kritiske røster fremme om, at Sofie Carsten Nielsen er valgt som ny politisk leder, når hun også har kendt til krænkelsessagen i flere uger og ikke fortalt om det.

Torsdag forklarede hun selv, at hendes håndtering af sagen er anderledes end Morten Østergaards, fordi det var Morten Østergaard, der ikke sagde sandheden, da han blev spurgt på gruppemødet.

Men det kunne han jo ikke gøre uden at bryde den aftale, som både du og han havde lavet med Lotte Rod?

- Det var jo Lotte selv, der sagde fra i går, og det var der, at tilliden fra nogle gruppemedlemmer bristede, sagde Sofie Carsten Nielsen torsdag.

I radioprogrammet P1 Morgen sagde Sofie Carsten Nielsen fredag morgen, at hun ikke vidste, at Morten Østergaard gerne måtte fortælle det til hele folketingsgruppen.

- Øh nej, jeg var ikke sådan helt med på, hvad det var, Lotte og Morten har talt om. Kun at de var nået frem til, at han havde sagt undskyld, og at de faktisk var et godt sted, sagde Sofie Carsten Nielsen til P1.

Sofie Carsten Nielsen afviser at stille op til interview om sagen. TV 2 ville blandt andet gerne have spurgt, hvad hendes opfattelse af sagen har været og er nu.

- Det var løgnen, der fældede Morten

Lotte Rod og Morten Østergaard afviser også at stille op til interview.

Torsdag skrev Lotte Rod på Facebook, at det var løgnen, der kostede Morten Østergaard lederposten.

- I går løj Morten for folketingsgruppen. Han ikke bare fortiede ting - han talte direkte usandt. Og det går ikke, skrev hun.

- En folketingsgruppe er nødt til at kunne have tillid til sin formand. Det var løgnen, der fældede Morten.