Politik

Østergaards exit var den rigtige beslutning, mener knap halvdelen af danskerne

Men samtidig mener et flertal af danskerne, at debatten om sexisme er gået for vidt.

Næsten halvdelen af den danske befolkning mener, at det var den rigtige beslutning, da Morten Østergaard onsdag trak sig som politisk leder for Det Radikale Venstre.

Det viser en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Morten Østergaard trak sig, efter at han gennem længere tid fortiede, at det var ham, der for 10 år siden tog partifællen Lotte Rod på låret.

Således har 49 procent af de adspurgte svaret, at de er helt enige eller overvejende enige i, at det var den rigtige beslutning, mens 34 procent har svaret, at de er overvejende uenige eller helt uenige.

- Målingen er lavet mens sagen udvikler sig

Kigger man udelukkende på dem, der ved sidste valg stemte på Det Radikale Venstre, ligger de radikale vælgere nogenlunde på linje med resten af befolkningen. 40 procent mener, det var den rigtige beslutning, mens 30 procent har svaret, at de er overvejende uenige eller helt uenige. 28 procent er uafklarede i spørgsmålet.

Henrik Kjerrumgaard, der er direktør i kommunikationsbureauet White Cloud og forhenværende rådgiver for den tidligere radikale leder Margrethe Vestager, påpeger, at Megafon-målingen er lavet, mens sagen stadig udvikler sig.

- Der er stadig nogen, der snakker om, hvorfor han skulle gå for at lægge hånden på Lotte Rods lår. Det billede kan ændre sig, når der falder lidt ro på. Men så længe, der kommer nye informationer, og der er mange tvivl, ser man tvivlen i baglandet, og så ser du også en afsmitning i vælgerkorpset, siger han.

Flertal: Debatten om sexisme er gået for vidt

Morten Østergaard måtte – ifølge en af hovedpersonerne selv - ikke gå af som leder på grund af selve hændelsen, men fordi han løj om sin rolle i sagen over for den radikale folketingsgruppe.

Spørger man danskerne, mener et flertal på 68 procent imidlertid ikke, at Morten Østergaards håndtering af sagen gør ham uegnet til at sidde i Folketinget. Samtidig mener 48 procent, at Morten Østergaard i fremtiden kan blive minister i en regering med deltagelse af Det Radikale Venstre.

Faktisk mener et flertal af de adspurgte – 56 procent - at sagen om Morten Østergaard er et udtryk for, at debatten om sexisme i Danmark er gået for vidt.

Gik af efter langt møde

Sagen i Det Radikale Venstre begyndte at rulle, da folketingsmedlem Lotte Rod i et opslag på Facebook i midten af september skrev, at hun havde været udsat for krænkelser, og at hun har "fjernet hænder" fra sine lår.

Opslaget kulminerede onsdag i et seks timer langt gruppemøde, der blev flyttet fra Christiansborg til Den Sorte Diamant i København.

På mødet kom det efter pres fra de øvrige gruppemedlemmer frem, at hænderne på Lotte Rods lår tilhørte Morten Østergaard, og han valgte at gå af som leder på grund af hans håndtering af sagen - og ikke på grund af hændelsen, som han havde undskyldt for.