Politik

- Der er en personalesag, hvor Morten Østergaard er krænkeren. Det gør mig vred og ked af det

Sofie Carsten Nielsen havde spurgt Morten Østergaard, om der var flere krænkelsessager i skabet, men han fortalte ikke om de her sager, siger hun.

I Radikale Venstre ligger der en konkret personalesag på Morten Østergaard.

Det oplyser Radikale Venstres nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på et pressemøde.

- Jeg blev i eftermiddag bekendt med, at der er en personalesag, hvor det er Morten Østergaard, der er krænkeren, siger hun.

Meldingen kommer, efter Morten Østergaard fredag eftermiddag har skrevet på Facebook, at han gennem årene er blevet gjort opmærksom på, at tre kvinder har været udsat for uønsket seksuel kontakt fra ham. Dermed er krænkelsessagen om det radikale folketingsmedlem, Lotte Rod, tilsyneladende ikke den eneste.

- Det gør mig vred og ked af det

Sofie Carsten Nielsen blev bekendt med Morten Østergaards Facebook-opslag, kort tid før han lagde det op, fortæller hun.

- Det gør mig vred og ked af det, at det er sådan her, siger hun.

- Det gør mig vred, fordi vi skal være et parti, hvor man kan være uden at blive krænket, og det gør mig ked af det, fordi der må ikke være nogen, der føler sig svigtet i Radikale Venstre.

Har ikke hørt om sagerne før

Sofie Carsten Nielsen kan ikke svare på, hvornår krænkelsen i personalesagen eller hvornår de andre sager, som Morten Østergaard selv beskriver, skal være sket.

- Jeg kender ikke det hele til bunds. Det bliver jeg nødt til at undersøge, for ellers er jeg ikke præcis, siger hun.

Hun siger dog, at det er hendes indtryk, at nogle af sagerne er nyere end sagen om Lotte Rod.

Adspurgt svarer Sofie Carsten Nielsen, at hun har haft spurgt Morten Østergaard, om der var andre sager end sagen om Lotte Rod, og at hun ikke har hørt om de her sager før.

Har Morten Østergaard en fremtid i radikale?

Sofie Carsten Nielsen svarer heller ikke på, hvordan Morten Østergaards fremtid ser ud i Radikale Venstre nu.

- Det er klart. Jeg er vred og ked af det nu. Og så tager vi altså den konkrete håndtering hen ad vejen i forhold til Morten Østergaard, siger hun.

- Jeg synes ikke, at det er det vigtigste spørgsmål lige nu. I burde være optaget af, hvem der er ude i den anden ende, og hvordan vi får ændret den her kultur.

Sofie Carsten Nielsen understreger, at hun vil undersøge sagerne og sætte sig i spidsen for en kulturændring.

- Der er rigtig meget arbejde at gøre med at ændre på denne her kultur, og under min ledelse bliver det sådan, at jeg vil bruge alt, hvad jeg har, for at vi lykkes med det, siger hun.

Østergaard: - Jeg kan ikke forklare, hvordan det kunne komme hertil

Onsdag aften trak Morten Østergaard sig som politisk leder efter et næsten syv timer langt krisemøde i partiet. Han erkendte, at det var hans hænder, som Lotte Rod måtte fjerne fra sit lår for næsten ti år siden, og han beklagede sin håndtering af sagen.

Fredag eftermiddag har han skrevet på Facebook, at han "har fejlet på så mange planer". Han skriver, at mange har undret sig over, at han tog "så store konsekvenser af den sag med Lotte Rod", og han fortæller nu, at en "vægtig" grund til hans afgang er, at han ikke ville kunne svare nej, hvis han blev spurgt, om der var andre sager.

- Jeg kan ikke forklare for mig selv eller andre, hvordan det kunne komme hertil, skriver han.

Morten Østergaard undskylder over for de pågældende, sine kollegaer og sit parti, og han beklager, at han har "svigtet tilliden hos mange mennesker".

- Jeg har festet på en måde, som ikke tilkommer nogen med ansvar. Og slet ikke nogen, der hævder at lede med afsæt i værdier. Faktisk slet ikke nogen, skriver Morten Østergaard.

- Jeg kan ikke forklare mine fejltrin. Jeg må i stedet lære at leve med dem og konsekvenserne af det. Som lige nu virker monumentalt.

Morten Østergaard skriver, at han tror, at dette Facebook-opslag bliver det sidste i lang tid.

- Jeg håber på respekt for, at jeg ikke vil komme med yderligere kommentarer, før jeg selv føler, at jeg er klar til det.