Politik

De har fuppet Macron, prins Harry og Elton John: Nu siger russisk satireduo, at de har fuppet danske politikere

Duoen Vovan og Lexus siger, at de står bag den falske Svetlana Tikhanovskaja, der holdt møde med Det Udenrigspolitiske Nævn.

Hvem fuppede medlemmerne af Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget?

Det er et af de mange spørgsmål, der har rejst sig, efter nævnets virtuelle møde 6. oktober med den hviderussiske præsidentkandidat Svetlana Tikhanovskaja. Eller rettere sagt - det var, hvad nævnet troede.

Svetlana - Hviderusland

Svetlana Tikhonovskaja er en af de tre hviderussiske kvinder, der har sat sig for at vælte præsident Aleksandr Lukasjenko, som har styret landet gennem 26 år. 

I starten af august udråbte Lukasjenko sig selv som vinder af præsidentvalget med 80 procent af stemmerne.

Efter beskyldninger om systematisk valgsvindel og hundredetusinder af demonstrerende hviderussere står Lukasjenko over for den hidtil største udfordring fra den prodemokratiske bevægelse.

For det var ikke Svetlana Tikhanovskaja, der var igennem via videolink. Det var en person, der udgav sig for at være hende. Og efter 40 minutters samtale med den falske Tikhanovskaja og mystiske spørgsmål fra hende, stoppede nævnet mødet.

Nu ser det ud til, at det kan have været en kendt satiregruppe fra Rusland, som snød de danske politikere. Der er tale om duoen Vovan og Lexus, der er kendt for at narre alt fra politikere til kongelige og popstjerner med falske telefonopkald.

Over for Reuters afviser satirikerne ikke, at det var dem, der stod bag den falske Svetlana Tikhanovskaja under mødet med nævnet.

- Det er muligt, at vi har noget at gøre med det. Der kommer flere detaljer i næste uge, siger den ene del af duoen Vovan.

Og ifølge Ritzau udtaler de til det russiske nyhedsbureau RIA:

- Det var os. Men alle detaljerne kommer på mandag.

Her vil de sandsynligvis offentliggøre en video fra mødet med Det Udenrigspolitiske Nævn på deres Youtube-kanal.

Det skriver de til journalist på det danske medie Zetland Frederik Kulager:

Går efter prominente navne

Vovan og Lexus, der i virkeligheden hedder Vladimir Kusnetsov og Aleksej Stoljarov, har en lang række pranks på samvittigheden.

Narrestreger i form af telefonfis udgivet til de 110.000 abonnenter på duoens Youtube-kanal, hvor videoerne er set over 45 millioner gange.

Og de går ofte efter prominente navne med deres falske telefonopkald.

I marts ringede de til britiske prins Harry, udgav sig for at være Greta Thunberg og fik ham til at forholde sig til en række politiske emner.

De ramte globale overskrifter, da de udgav sig for at være den russiske præsident Vladimir Putin, der ringede til Elton John. Den britiske sanger har længe været en stærk kritiker over for Ruslands behandling af LGBTQ+-personer og havde ytret et ønske om at tale med den russiske præsident om emnet.

Det ønske så ud til at gå i opfyldelse, da Putin – der viste sig at være falsk - ringede til John. Da den rigtige Putin hørte om det falske opkald, ringede han selv til Elton John.

Her er et udpluk af de personer, der har modtaget opkald fra satireduoen:

Omgærdet af fortrolighed

Det Udenrigspolitiske Nævn er et af de udvalg i Folketinget, der er omgærdet af mest fortrolighed. Det er blandt andet her, udenrigspolitiske og forsvarspolitiske anliggender som internationale operationer bliver drøftet.

Medlemmerne må ikke referere fra møderne, og deltagerne skal lægge deres telefoner uden for døren, inden de går ind.

Næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn, Michael Aastrup Jensen (V), fortalte til TV 2 torsdag, at den falske Svetlana Tikhanovskaja og hendes stab havde problemer med kameraet på deres pc, og at det derfor ikke var muligt at se deltageren.

Derfor foregik de 40 minutters samtale med hende kun via lyd. Men da personen begyndte at stille underlige spørgsmål, blev medlemmerne mistænksomme og stoppede samtalen.

- Lige pludselig ud af det blå spørger hun om, hvad vores holdning er til de mange dyrebordeller, der er i Danmark, siger han.

Håber, det er en grov spøg

Michael Aastrup Jensen siger, at man har lært af situationen, og at der fremover skal ske en screening af et møde på forhånd, og at nævnet ikke vil acceptere, at man ikke kan se mødedeltagerne.

Formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Martin Lidegaard (R), er bekymret for, hvordan det eventuelt vil blive brugt.

- Jeg håber, at der blot er tale om en grov spøg, men jeg er selvfølgelig bekymret for, om deltagelsen i mødet bliver misbrugt, sagde han.

Ifølge Michael Aastrup Jensen blev der på det virtuelle møde ikke sagt noget, der kan kompromittere den danske udenrigspolitiske linje.

Det vil – måske – vise sig på YouTube på mandag.