Krænkelser på arbejdet

Sofie Carsten Nielsen: - Forsøgte ikke at kvæle sagen

Kun meget få kendte til, hvem krænkeren i Radikale Venstre var. Èn af dem var partiets nye leder.

Der har ikke været tale om at lægge låg på sagen ved ikke at sætte navn på krænkeren i Radikale Venstre noget før.

Sådan siger den nye politiske leder i partiet, Sofie Carsten Nielsen, der har været en del af den radikale ledelse op til onsdagens drama, hvor Morten Østergaard trak sig.

- Vi forsøgte ikke at kvæle sagen. Vi forsøgte at håndtere den på den måde, som den fortrolighed, Lotte havde bedt om, krævede.

- Det er den fortrolighed, jeg har honoreret. Og det vil jeg fortsat gøre, hvis kvinder kommer til mig i fortrolighed. For det er enormt vigtigt for denne her debat, sagde Sofie Carsten Nielsen til TV 2 og flere andre medier, kort inden hun gik ind i Folketingssalen for at deltage i den første åbningsdebat som leder for partiet.

Gruppen bad om et navn

Udtalelsen kommer, efter at Radikale Venstre og særligt Morten Østergaard onsdag trak overskrifter, da han pludselig trak sig efter en krænkelsessag i partiet, der havde ham selv som én af hovedpersonerne.

Kun de færreste i partiet vidste, at det var Morten Østergaard, der var hovedpersonen i den sag, som partifælde Lotte Rod omtalte 5. oktober.

Én af dem var Sofie Carsten Nielsen.

De radikales ledelse sagde længe, at sagen var lukket med en påtale, og at man ikke ville sætte navn på. Men på det dramatiske gruppemøde onsdag var der pres i gruppen for, at der blev sat navn på.

- Der kom et behov for at sætte navn på i folketingsgruppen i går. Hidtil havde man respekteret ønsket om fortrolighed. Og gruppen bad ikke om at få sat navn på før i går, siger Sofie Carsten Nielsen.

Den nye leder fastholder, at Lotte Rod ikke ønskede at sætte navn på, da hun gik ud med historien, men at hun ville blive bakket op om det, hvis hun ønskede at gøre det.

Det endte ifølge TV 2s oplysninger med, at gruppen ville vide, om ledelsen i partiet var habil, hvilket Morten Østergaard svarede ja til. Men fra en af pladserne gjorde en tydelig berørt Lotte Rod protest og udbrød, at Morten Østergaard stod og løj.

Eneste episode i folketingsgruppen

Sofie Carsten Nielsen bekræfter, at Morten Østergaard sagde, at han var habil, og at det var det og den håndtering af sagen, der i sidste ende fik ham til at trække sig.

Den nye leder holder fast i, at hun har "honoreret fortroligheden, som Lotte bad om", og at det var Morten Østergaards egen beslutning at trække sig.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen var det "en meget høj pris".

Episoden med Lotte Rod og Morten Østergaard fandt sted for 10 år siden, hvor han uopfordret lagde en hånd på Lotte Rods lår.

Men er ifølge den nye leder den eneste episode i folketingsgruppen. Det er dog ikke det fulde billede, når man kan se, at der er flere medlemmer af Radikale Venstre, der er blandt de 322 kvinder i dansk politik, der i Politiken åbent berettede om krænkelser i partierne.

- Det er mit indtryk, og det er det, jeg er bekendt med, at sagen omhandler.

- Men det er jo ikke det fulde billede af sexisme og helt sikkert heller ikke hos de radikale, siger Sofie Carsten Nielsen.

Sag genstartet i efteråret

Morten Østergaard er hidtil første offentlige person, hvor en sag har kostet ham hans virke, siden #metoo-debatten blev genstartet i det tidlige efterår.

Det var tv-vært Sofie Linde, der ved årets Zulu Comedy Galla fortalte om en grænseoverskridende oplevelse med sexchikane fra en chef på en tidligere arbejdsplads, og dermed satte gang i debatten igen.

Senere fulgte ti tidligere kvindelige praktikanter på Danmarks Radio trop med et brev til DR's HR-chef, hvor de satte navn på en mandlig chef, der både uddelte klap bagi og upassende massager, mens de var ansat.

Yderligere har 46 nuværende og tidligere praktikanter, freelancere og medarbejdere på Ekstra Bladet i et brev fortalt stedets ledelse, at de alle i større eller mindre grad har oplevet en sexistisk kultur.

Også læger og politikere har sat fokus på seksuel chikane i kølvandet på tv-værtens opråb.