Nye Borgerlige deler billede med hænder på lår efter uro hos radikale
Der er brug for sund fornuft og perspektiv i den debat, der kører i kølvandet på sagen i Radikale Venstre, lyder det fra NB-formand Pernille Vermund.
- I Nye Borgerlige er det ikke kriminelt at flirte. Og det er heller ikke kriminelt af afvise. Selvfølgelig kan man blive ked af det, men det er en sag mellem de to.
Det siger Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige, til TV 2.
Ordene falder, efter at hun torsdag eftermiddag har lagt et billede ud på sociale medier med teksten "Vi er ikke som de andre".
Billedet viser folketingsmedlemmerne Lars Boje Mathiesen, Peter Sejer Christensen, Mette Thiesen og Pernille Vermund, der tager på hinandens lår, og er en kommentar til den sag, der onsdag aften fik Morten Østergaard til at trække sig som formand for Det Radikale Venstre.
Betyder det opslag, at der er plads til uønskede berøringer i Nye Borgerlige?
- Nej. Det, vi siger, er, at hvis en kikset flirt er så slem, at man ikke kan blive siddende som formand, er det ude af proportioner, siger Pernille Vermund.
Afviser problemer i eget parti
Det radikale folketingsmedlem Lotte Rod, som Morten Østergaard lagde sin hånd på, har understreget, at hun har tilgivet den nu forhenværende radikale formand Morten Østergaard, og at det ikke er selve hånden på låret, men håndteringen i partiet, der er problemet.
Men trods det afviser Nye Borgerliges formand, at billedet kan ses som en latterliggørelse af Lotte Rods oplevelse af sagen.
- Der er brug for sund fornuft og perspektiv i den debat, der kører i kølvandet på det, der er sket i Radikale Venstre, siger Pernille Vermund.
- Vi skal holde fast i at overgreb er no go. Men en sag som denne er ikke alvorlig hos os. Hvis der var en, der for ti år siden havde haft en kikset flirt med en pige, ville jeg sige, at det må I selv finde ud af. Hvad har det med mig at gøre?
Så der er ikke nogen problemer med sexisme eller nogen sager af denne art i Nye Borgerlige?
- Der er ikke nogen, jeg kender til. Hvis der er, håndterer vi dem, og hvis nogen udnytter deres position, bliver der gjort kort proces. Overgreb og forulempelser er der ikke plads til.
Sag genstartet i efteråret
Morten Østergaard er hidtil første person i toppolitik, hvor en sag har kostet ham hans virke, siden #metoo-debatten blev genstartet i det tidlige efterår.
Debatten begyndte, da Sofie Linde som vært ved dette års Zulu Comedy Galla fortalte, at hun for 12 år siden var blevet afkrævet et blowjob af en "stor tv-kanon", der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun afslog.
Herefter rullede snebolden i mediebranchen og siden har debatten også indtaget Christiansborg, hvor flere kvinder - heriblandt altså Lotte Rod - har fortalt om, at de også er blevet udsat for sexistisk eller krænkende adfærd fra deres mandlige kolleger.
Onsdag aften ramte snebolden ind i hjertet af De Radikale, da det stod klart, at det var gruppeformand Morten Østergaard, der havde krænket Lotte Rod i en sag, hvor medlemmer i flere dage havde forlangt sanktioner over for den ukendte krænker.
Morten Østergaard trak sig efterfølgende som formand, og Sofie Carsten Nielsen blev valgt til ny formand for partiet med stemmerne 12-4 efter et kampvalg mod Martin Lidegaard.