Krænkelser på arbejdet

Nu reagerer Martin Lidegaard efter tabt kampvalg: Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen skjulte krænkelsessag

Lidegaard tabte kampvalg 12-4. Han mener, at der fortsat er plads til ham i radikale, og at der er større opbakning til ham, end afstemningen viser.

Krænkelsessagen i Radikale Venstre er håndteret helt forkert.

Det mener radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, som onsdag tabte kampvalget om at blive partiets nye politiske leder.

Martin Lidegaard langer ud efter den nu forhenværende radikale ledelse, som bestod af Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen og Andreas Steenberg.

- Jeg synes ikke, at den sag blev håndteret godt af gruppeledelsen. Der blev lavet et coverup, som ikke skulle have været lavet, siger Martin Lidegaard.

Onsdag trak Morten Østergaard sig fra posten som politisk leder, fordi han har for år tilbage har krænket det radikale folketingsmedlem Lotte Rod, og fordi han ifølge eget udsagn har håndteret sagen forkert. Sofie Carsten Nielsen er ny politisk leder.

Ny leder vidste, at Østergaard var krænkeren

Sofie Carsten Nielsen har oplyst, at hun kendte til krænkelsessagen om Lotte Rod, og hun har gennem hele det tumultariske forløb de seneste uger vidst, at Morten Østergaard var krænkeren.

Ifølge TV 2s oplysninger mener flere i Radikale Venstre, at det er problematisk, at hun har overtaget posten som ny politisk leder, når hun har været med til at hemmeligholde, at Morten Østergaard var krænkeren.

Martin Lidegaard lægger ikke skjul på, at radikale ifølge ham burde have haft en anden ny leder end Sofie Carsten Nielsen.

Martin Lidegaard, er der ikke en logisk brist i, at Morten Østergaard måtte gå på grund af et coverup, men at Sofie Carsten Nielsen, som ifølge dig og de fleste andre er en del af det, bliver forfremmet?

- Det var en af grundene til, at jeg stillede op, siger Martin Lidegaard.

Under onsdagens afstemning om, hvem der skulle være ny politisk leder, fik Sofie Carsten Nielsen 12 stemmer, mens Martin Lidegaard fik 4. Martin Lidegaard siger, at han respekterer den store opbakning til Sofie Carsten Nielsen.

Sag om at have danset for tæt - Lidegaard kan ikke huske det

Flere medier har beskrevet, at der under onsdagens krisemøde i partiet blev fremført argumenter om, at man ikke kunne vide, om der ville komme sager frem om Martin Lidegaard.

Martin Lidegaard selv tror, at det var med til at flytte stemmer til Sofie Carsten Nielsen.

Han fortæller samtidig, at han har fået at vide, at han på et tidspunkt er gået over grænsen i en sag, som han ikke selv kan huske.

- Jeg har også selv nævnt – og det kan jeg lige så godt gøre her med det samme – en sag, hvor jeg ikke selv har nogen som helst erindring, men hvor Sofie Carsten Nielsen har fortalt mig – alle har jo kunnet komme til Sofie – at for nogle år siden er der en, der følte, at jeg måske kom for tæt på et dansegulv. Og det var den sag, der ligesom blev nævnt. Det er jeg selvfølgelig ked af, hvis det er rigtigt. Jeg kan desværre ikke huske det, og jeg ved ikke mere om det end det, siger Martin Lidegaard.

Ved du, hvem sagen omhandler? Er det et folketingsmedlem?

- Nej, jeg aner det ikke.

Bør det være et argument, at man kan risikere en sag, som man ikke rigtig kender til? Hvad synes du om det?

- Jeg synes da, det er lidt svært. Men når man stiller op til en tillidspost, er det jo ikke op til mig at afgøre, om folk stemmer rigtigt eller ej. De skal stemme på det, de mener, er rigtigt, siger Martin Lidegaard.

- Og det har folk gjort, og det er fuldstændig fair, det er sådan, det skal være, det er taget til efterretning. Bitterhed er noget, som livet er alt for kort til, både i politik og i resten af livet.

Lidegaard: Opbakningen var nok større end tallene viser

Martin Lidegaard mener, at der fortsat er en plads til ham i radikale.

- Jeg vil gerne give det en chance til og sammen med resten af gruppen prøve at finde den balance, som jeg synes, vi altid har haft i vores parti mellem at stå fast på nogle stærke værdier, men også gøre os spilbare ved at have en mere dialogsøgende tilgang, siger han.

Før gårsdagens afstemning i gruppen onsdag fremhævede Lidegaard, at han ville gå efter "en mere dialogsøgende midtsøgende kurs", hvis han blev valgt som leder. Sofie Carsten Nielsen agiterede i stedet - ifølge TV 2s kilder - for en videreførelse af den nuværende politiske linje, som hun som en del af ledelsen selv havde været med til af forme.

Martin Lidegaard, nu siger du balance. Det står vel ret klart, at den linje, du står for, er i et ret lille mindretal i gruppen?

- Min oplevelse var egentlig, at når det kommer til den politiske diskussion, var opbakningen til mig nok lidt større, end tallene kan indikere, siger Martin Lidegaard.

Her er forløbet i Morten Østergaard-sagen

 1. 2020

  1. Opgør med rådden kultur

   Radikale Venstre vil have opgør med "rådden" kultur på Christiansborg. Ligestillingsordfører Samira Nawa kræver en undersøgelse af sexisme på Christiansborg.

  2. Kritik af Kofod som minister

   Radikale Venstre kritiserer, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er blevet udpeget som minister, fordi han for 12 år siden havde sex med en 15-årig pige i forbindelse med en politisk ungdomsfest. Sofie Carsten Nielsen kalder sagen for "noget svineri", mens Morten Østergard betegner det som en "forfærdelig sag".

  3. Lotte Rod står frem

   Folketingsmedlem Lotte Rod skriver på Facebook, at hun er blevet "taget på" både i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre. Over for DR uddyber hun, at hun har "fjernet hænder fra mine lår", og at hun kan nævne "flere eksempler på upassende berøringer".

  4. Sexisme skal undersøges i radikale

   Der er sexisme i Radikale Venstre, og der skal igangsættes en undersøgelse, siger Morten Østergaard fra talerstolen på partiets landsmøde.

  5. Østergaard: Der er handlet i sagen

   Morten Østergaard skriver et Facebook-opslag om sexisme. Han nævner blandt andet sagen om Lotte Rod. Han skriver også, at der "skal handles på de sager, der undervejs bringes til torvs" i partiets interne undersøgelse, og at det er sket i Lotte Rods tilfælde. "Her har vi handlet, og vi har taget fat om problemet, så det ikke gentager sig". Han skriver videre, at Lotte Rods sag ikke vil blive oplyst yderligere i medierne, blandt andet fordi enkeltsager ikke må tage fokus fra det strukturelle problem.

  6. Påtale til Lotte Rods krænker

   Morten Østergaard siger til Berlingske, at den person, der har krænket Lotte Rod, har fået en "påtale", og at der er "gennemført samtaler".

  7. Er du krænkeren?

   Efter åbningsdebat i Folketinget spørger en flok journalister Morten Østergaard, om det er ham, der er krænkeren. Han svarer i første omgang "nej". Efterfølgende kontakter han blandt andet Jyllands-Posten for at korrigere sit svar, og siger, at han hverken ville svare ja eller nej på, om han er krænkeren.

  8. Krænker kan blive minister

   Morten Østergaard siger til Jyllands-Posten, at Lotte Rods krænker ifølge ham godt kan bestride en ministerpost, fordi sagen er "af en anden kaliber" end sagen om Jeppe Kofod.

  9. Morten Østergaard trækker sig

   Morten Østergaard trækker sig efter et maraton-krisemøde på næsten syv timer i Det Radikale Venstre. Han indrømmer, at det er ham, der har krænket Lotte Rod, og at det var hans hånd, Lotte Rod fjernede for snart ti år siden.

  10. Lidegaard kritiserer ledelse

   Partiets udenrigsordfører, Martin Lidegaard, langer ud efter den nu forhenværende radikale ledelse, som bestod af Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen og Andreas Steenberg.

   - Jeg synes ikke, at den sag blev håndteret godt af gruppeledelsen. Der blev lavet et coverup, som ikke skulle have været lavet, siger Martin Lidegaard om håndteringen af Lotte Rods sag. 

  11. Lotte Rod: Østergaard talte usandt

   Lotte Rod skriver på Facebook, at Morten Østergaard talte direkte usandt over for den radikale folketingsgruppe på mødet onsdag, da han forsøgte at holde hemmeligt, at det var ham, der havde placeret sin hånd på Rods lår. 

  12. Lotte Rod bad Østergaard om at holde sagen hemmelig

   Morten Østergaard var nødt til at trække sig, fordi han løj om krænkelses-sagen om Lotte Rod. Men Lotte Rod bad ham selv holde det hemmeligt. Det siger den konstituerede næstformand i Det Radikale Venstre, Andreas Steenberg. 

  13. Andreas Steenberg trækker i land

   Andreas Steenberg kommer med en opdatering på Twitter, hvor han trækker i land. Han forklarer, at han nu er klar over, at Lotte Rod sagde til Morten Østergaard, at han gerne måtte orientere folketingsgruppen om sagen. 

  14. Østergaard indrømmer flere sager

   Morten Østergaard skriver i et opslag på Facebook, at der er "tre kvinder, som har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side". Han undskylder sin opførsel og erkender, at han "har fejlet på så mange planer".

    

  15. Østergaard var uærlig over for Sofie Carsten Nielsen

   Det Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, siger på et pressemøde, at der i partiets sekretariat ligger en konkret personalesag, hvor det er "Morten Østergaard, der er krænkeren". Dermed har Morten Østergaard ikke været ærlig over for hende. Hun har tidligere spurgt ham, om der var flere sager u dover Lotte Rods , men "jeg har ikke hørt om de her sager før," fortæller hun.