Politik

Falsk præsidentkandidat til møde med danske politikere

Den falske person talte pludselig om dyrebordeller under virtuelt møde i dybt fortroligt udvalg i Folketinget. Stort sikkerhedsbrud, siger politiker.

En falsk person har udgivet sig for at være den hviderussiske præsidentkandidat Svetlana Tikhanovskaja i et virtuelt møde med medlemmerne af Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.

Det oplyser Det Udenrigspolitiske Nævn i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, at der blot er tale om en grov spøg, men jeg er selvfølgelig bekymret for, om deltagelsen i mødet bliver misbrugt. Det giver også anledning til stof til eftertanke, siger Martin Lidegaard (R), formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, i pressemeddelelsen.

Det Udenrigspolitiske Nævn er et af de udvalg i Folketinget, der er omgærdet af mest fortrolighed. Det er blandt andet her, udenrigspolitiske og forsvarspolitiske anliggender som internationale operationer bliver drøftet. Medlemmerne må ikke referere fra møderne, og deltagerne skal lægge deres telefoner uden for døren, inden de går ind.

Dyrebordeller - møde stoppet efter 40 minutter

Det virtuelle møde med den falske person blev afholdt 6. oktober i år, og det varede cirka 40 minutter.

Nævnet oplyser, at den person, der udgav sig for at være Svetlana Tikhanovskaja, og hendes stab havde problemer med kameraet på deres pc, og at det derfor ikke var muligt at se deltageren.

Svetlana - Hviderusland

Svetlana Tikhonovskaja er en af de tre hviderussiske kvinder, der har sat sig for at vælte præsident Aleksandr Lukasjenko, som har styret landet gennem 26 år. 

I starten af august udråbte Lukasjenko sig selv som vinder af præsidentvalget med 80 procent af stemmerne.

Efter beskyldninger om systematisk valgsvindel og hundredetusinder af demonstrerende hviderussere står Lukasjenko over for den hidtil største udfordring fra den prodemokratiske bevægelse.

Mødet forløb forholdsvis normalt de første 25 minutter, fortæller Michael Aastrup Jensen (V), der er næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn, til TV 2.

Ifølge nævnet drøftede de den aktuelle politiske situation i Hviderusland, og hvordan den hviderussiske befolkning kan støttes i deres kamp for demokrati og menneskerettigheder. Michael Aastrup Jensen oplyser også, at de talte om gasledningen Nord Stream 2, og hvordan Danmark kan lægge pres på de hviderussiske myndigheder.

Men så skete der noget af et emneskift på mødet.

- Lige pludselig ud af det blå spørger hun om, hvad vores holdning er til de mange dyrebordeller, der er i Danmark, siger han.

- Der kigger Martin Lidegaard og jeg på hinanden og siger, hvad i alverden er det her for noget?

Michael Aastrup Jensen fortæller, at de syntes, at det virkede mystisk, men at de svarede hende på spørgsmålene. Der gik yderligere nogle minutter, før de afrundede mødet.

- Det er et sikkerhedsbrud, der vil noget

Michael Aastrup Jensen, burde I ikke have opdaget det noget før?

- Jo, men det er vigtigt at holde fast i, at vi gør det her rigtig tit. Der var hendes medarbejdere fra en hjemmeside, som så ud til at være nøjagtig kopi af hendes normale hjemmeside, som simpelthen har fuppet os hele vejen igennem systemet, siger Michael Aastrup Jensen.

- Det er selvfølgelig et sikkerhedsbrud, der vil noget, siger han.

Dansk linje ikke kompromitteret - men sag undersøges

Bør I ikke være bedre til at tjekke, at det er den rigtige person?

- Vi har selvfølgelig lært af det her internt i Folketinget. Ikke mindst i forhold til Udenrigspolitisk Nævn, som jo har mange møder, og hvor det kan være følsom karakter. Der skal vi være 110 procent sikre fremover, siger Michael Aastrup Jensen.

Han nævner som eksempel, at der fremover skal ske en screening på forhånd, og at nævnet ikke skal acceptere, at man ikke kan se mødedeltagerne.

Ifølge Michael Aastrup Jensen blev der på det virtuelle møde med den falske person ikke sagt noget, der kan kompromittere den danske udenrigspolitiske linje.

Udenrigspolitisk Nævn oplyser, at sagens omstændigheder er ved at blive undersøgt, og at der ikke er konstateret andre situationer, hvor der har været brud på sikkerheden i Nævnet.