TV 2 erfarer: Østergaard forsøgte på mødet at skjule, at han selv var krænkeren - men så brød Lotte Rod ind

Der skulle en hemmelig afstemning til, før Sofie Carsten Nielsen kunne udpeges som ny politisk leder af Det Radikale Venstre.

Der stod ikke formandsskifte på dagsorden, da den radikale folketingsgruppe onsdag formiddag indledte, hvad der skulle vise sig at blive et af de mest dramatiske gruppemøder i partiets historie.

På Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, i København skulle medlemmerne drøfte en intern krænkelsessag, men de skulle også diskutere politik, og det var med den indgang, partiets gruppeledelse indledte mødet.

Hurtigt stod det dog klart, det ikke var klimamål og arbejdsudbud, der kom til at fylde.

Svarede uden om

TV 2 har talt med flere kilder, der var til stede på mødet. De fortæller samstemmigt, at ledelsen fra begyndelsen blev spurgt heftigt ind til krænkelsessagen af medlemmerne.

Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen svarede ifølge kilderne undvigende og forsøgte at holde fast i, at det ikke handlede om krænkeren, men om kulturen.

Gruppemedlemmer ville blandt andet vide, om ledelsen var habil til at håndtere sagen. Til det svarede de ja, og det var her, mødet tog en afgørende drejning.

Fra en af pladserne i lokalet gjorde en tydelig berørt Lotte Rod protest og udbrød, at Morten Østergaard stod og løj.

Det fortæller flere kilder til TV 2.

Først derefter blev folketingsgruppen indviet i den sande historie.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Berørt Rod

Ifølge TV 2s oplysninger var Lotte Rod efter sit udbrud meget følelsesmæssigt påvirket. Det var hende, der tre uger forinden havde fortalt, at hun i sin tid i henholdsvis Det Radikale Venstre og Radikal Ungdom havde oplevet at blive taget på. Flere gange havde hun oplevet at måtte fjerne partifællers hænder fra sine lår. Blandt andre Morten Østergaards skulle det vise sig.

Det stod nu klart, at Østergaard ikke kunne fortsætte som leder, og det meddelte han gruppen.

Herefter opstod der ifølge TV 2s oplysninger en form for kaos. En gruppe skulle have forsøgt at overtale Østergaard til alligevel at fortsætte, men måtte efter længere drøftelser indse, at det ikke var muligt.

Flere tog herefter ordet. De både skældte ud og udtrykte frustration, men mange opfordrede samtidig Sofie Carsten Nielsen til at samle handsken op og tage over efter Morten Østergaard.

Lige så længe, som Morten Østergaard havde været leder af partiet, havde hun været den klare nummer to, og mange mente derfor, at det var oplagt, at hun var næste i rækken.

Jelved sørgede for kampvalg

Men mellem de mange Carsten Nielsen-støtter rakte også en anden tidligere leder armen i vejret. Marianne Jelved, damen med håndtasken, partiets grand old woman, mente ikke, at posten som politisk leder skulle overdrages uden kamp.

Ifølge kilderne på mødet var det hende, der opfordrede Martin Lidegaard til at stille op og dermed indlede et kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen.

Opfordringen tog Martin Lidegaard op.

Sofie Carsten Nielsen fortrak herefter til et tilstødende mødelokale på Den Sorte Diamant, mens Lidegaard blev. Begge snakkede med en lang række gruppemedlemmer og holdt også hver deres tale, hvori de argumenterede for, hvorfor de radikale folketingsmedlemmer skulle pege på dem som ny politisk leder.

Hemmelig afstemning

Her har Martin Lidegaard selv oplyst, at han talte for "en mere dialogsøgende og midtsøgende kurs", end den hidtidige ledelse havde anlagt. Under hans ledelse skulle Det Radikale Venstre være mindre konfrontatorisk og hellere søge indflydelsen, hvor den var.

Samtidig gjorde han det klart, at han fandt ledelsens håndtering af Lotte Rods krænkelsesag kritisabel.

Sofie Carsten Nielsen agiterede i stedet ifølge TV 2s kilder for en videreførelse af den nuværende politiske linje, som hun som en del af ledelsen selv havde været med til af forme.

Herefter var det tid til hemmelig afstemning.

Her faldt stemmerne ud 12-4 i Sofie Carsten Nielsens favør, og et knap syv timer langt højdramatisk gruppemøde kunne slutte.

Tung vej ned til pressen

Morten Østergaard måtte gå den tunge gang ned ad trappen fra det lokale, partiet befandt sig i og ud til pressen, som ventede uden for.

Den øvrige folketingsgruppe med Sofie Carsten Nielsen i spidsen fulgte efter godt tre kvarter senere.

Martin Lidegaard smuttede ud ad en bagindgang.

TV 2 har forelagt oplysningerne for de involverede parter, men ingen af dem ønsker at kommentere.